Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Terra computerata

 

Περί στρατηγικής...

 

Γράφει η Τερέζα Γιακουμάτου

_____________________  

Στο τέλος Νοεμβρίου έληξε η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων στην επιτροπή πληροφορικής, με στόχο να σχεδιαστεί η Ψηφιακή στρατηγική της χώρας μας για τα έτη 2006-2013. Το κείμενο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση κάνει λόγο για ψηφιακό άλμα. Είναι η πρώτη φορά που φαίνεται ότι γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια για ένα στρατηγικό σχεδιασμό και η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε, ότι επιτέλους κάτι φαίνεται να αλλάζει.

Τέθηκαν αρχικά ορισμένα θεμελιώδη ερωτήματα. Μπορεί το κράτος να βελτιωθεί και να προσφέρει περισσότερες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους πολίτες; Ας εξετάσουμε το θέμα στα καθ' ημάς. Οι υπολογιστές έχουν εισβάλλει στα σχολεία μας εδώ και χρόνια. Είναι όμως γνωστό τοις πάσι, ότι τα εργαστήρια των σχολείων παραμένουν απρόσιτα στους καθηγητές άλλων ειδικοτήτων εκτός της πληροφορικής. Γύρω στους 19 τίτλους λογισμικών έχουν σταλεί σε Γυμνάσια και Λύκεια. Γιατί οι διδάσκοντες δεν χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία για να βελτιώσουν το μάθημά τους;

Εχει καθιερωθεί άραγε ένα θεσμικό πλαίσιο για την ενθάρρυνση της χρήσης των σύγχρονων τεχνολογιών; Αρκούν οι ασθενείς παραινέσεις των προγραμμάτων σπουδών; Αυτό που διαπιστώνουν οι ερευνητές από τις συνεντεύξεις των διδασκόντων είναι ότι στην ουσία δεν αναγνωρίζουν έναν πρακτικό λόγο για την αξιοποίηση των εργαστηρίων. Παραδέχονται - ευτυχώς- ότι είναι πλημμελώς ενημερωμένοι για τα οφέλη της παιδαγωγικής αξιοποίησης των τεχνολογιών.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο μερικά από τα νέα βιβλία Δημοτικού και Γυμνασίου. Είκοσι χρόνια είχαμε τα ίδια βιβλία. Επόμενο είναι να έχουμε απαιτήσεις. Στα βιβλία έχουν  συμπεριληφθεί κάποιες διευθύνσεις του διαδικτύου. Αν όμως κάποιος τις εξετάσει, θα διαπιστώσει ότι δεν είναι πάντα οι καταλληλότερες, ούτε υποστηρίζουν την εκπόνηση της συνθετικής εργασίας. Είναι προφανές ότι οι συγγραφείς θέλησαν να τις συμπεριλάβουν σε μία προσπάθεια εκσυγχρονισμού, αλλά δεν επένδυσαν σοβαρά σε αυτές. Ο διδάσκων που θα προετοιμάσει το μάθημα, θα τις προσπεράσει. Εκτός πάλι κι αν κάποιοι σκαπανείς αναλάβουν να συμπληρώσουν το κενό, προτείνοντας αξιόλογους δικτυακούς τόπους και σχεδιάζοντας εργασίες που είναι υλοποιήσιμες. Δυστυχώς μερικές συνθετικές εργασίες απηχούν περισσότερο τα ερευνητικά ενδιαφέροντα των συγγραφικών ομάδων -στοιχηματίζω ότι η έμπνευση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων αντλείται  από κάποια Μ.Α. και Ph.D.

Γίνεται φανερό ότι η στρατηγική δεν μπορεί να λειτουργήσει από μόνη της. Πολλά είναι αυτά που πρέπει να αλλάξουν προκειμένου να γίνουν τα πράγματα διαφορετικά σε σχέση με το πως γίνονταν μέχρι σήμερα. Στο εγχείρημα της ανανέωσης των διδακτικών μεθόδων εμπλέκονται πολλοί. Η ιστορία όμως έχει δείξει ότι όταν η ευθύνη μοιράζεται πολλοί ερίζουν και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι παραλυτικό.

Αν θέλουμε να εστιάσουμε, βέλτιστη επιλογή είναι η ποιότητα του υλικού - η οποία από μόνη της θα μειώσει το ψηφιακό χάσμα και όχι η ποσότητα ή οι ασφυκτικές παρεμβάσεις που ακυρώνουν συλλογικές προσπάθειες.

 


------------------------------------------------------------

 


 Διαθέτουμε και : Φρέσκα - φρέσκα και λαχταριστά


  Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τις σελίδες του netschoolbook χωρίς φόβο, με πάθος και χωρίς πάθος.  Tα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους δημιουργούς τους, οι οποίοι - μεταξύ πολλών άλλων -διατηρούν και το δικαίωμα να αλλάξουν και απόψεις χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξουν τα γραφόμενά τους.
Αν θελήσετε να αναπαράγετε τα κείμενα, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά σας
παρακαλούμε να  μας το γνωστοποιήσετε πριν. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε 
(απαγόρευση = μέριμνα για κατασταλτικά μέτρα)απλά, η μη αναφορά στη πηγή, καθώς και η όποια αποσπασματική αντιγραφή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για μας και δε θα τιμά ιδιαίτερα εσάς.


 

<----- Αρχική

 

 Αρθρα 2005


Τεχνολογίας αστοχίες


Ξεφυλλίζοντας


Λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι


Οταν η Κλειώ μετακομίζει στο διαδίκτυοΣαν τους Ίκαρους


Το πλοίο σαλπάρει


Mea culpa!


 

Η λέξη της χρονιάς


 

London Calling


Μια προσευχή για τη Σοφία


Αρθρα 2004


e-mail στον Αγιο Βασίλη
11/12/2004Ανέχου κι απέχου
13/11/2004


Humilius, tardius, lentulius...

5/10/2004


Βάλτε λίγη τεχνολογία στο μάθημά σας...

4/9/2004Τον Αύγουστο των καρπουζιών...
9/8/2004


Ή στραβός είναι ο γιαλός
4/7/2004


Περί ναυαγίων...

1/6/2004


Κολλημένη με το διαδίκτυο...

6/5/2004


Chondromalacia patellae

6/4/2004


Δυστυχώς επατώσαμεν

6/3/2004


θα κάνουμε reset?

6/2/2004


Mind the gap

6/1/2004

 


Παλαιότερα άρθρα της terra computerata

 Έτη: 2001-3

 

terracomputerata AT gmail DOT com  Σχεδιασμός & συντήρηση  ιστοσελίδας Τερέζα Γιακουμάτου