Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Terra computerata

 

Ξεφυλλίζοντας...

Μελαγχολία φθινοπωρινή 2005 μ.Χ

 

Γράφει η Τερέζα Γιακουμάτου

_____________________  

 

Διαβάζοντας εφημερίδες στάθηκα στον τίτλο της Καθημερινής: "Η ελληνική γλώσσα περιζήτητη σε όλες τις βαλκανικές χώρες. 2500 υποψήφιοι για 25 θέσεις φιλολογίας στη Σόφια".
Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν θα μας πείτε. Φαίνεται ότι οι φιλόλογοι "έξω πάμε καλά" ενώ στην πατρίδα μας έχουμε πληθύνει υπερβολικά.  Υπάρχει ελπίδα λοιπόν για την ελληνική γλώσσα;
Το ελληνικό κράτος θα όφειλε να αξιοποιήσει αυτή την ευτυχή συγκυρία στο μέγιστο. Αλλά μία μέθοδος εκμάθησης των ελληνικών ως ξένη γλώσσα δεν προσφέρεται διαδικτυακά ή μέσω του δορυφορικού μας προγράμματος. Οσο κι αν ψάχνει κανείς, σε ξενόγλωσσες σελίδες καταλήγει.
Βλέπω από την άλλη τον αγώνα που κάνει η Γαλλία για τη διάδοση της γαλλοφωνίας με τα ελεύθερα δορυφορικά της προγράμματα και αναρωτιέμαι αν θα μπορούσε να συνεργαστεί ο λόγιος με τον κερδώο Ερμή για το εγχείρημα της διάδοσης της ελληνικής γλώσσας.

Αλλος τίτλος που στάθηκα: "Μαθαίνουμε από τους αρχαίους τεχνίτες". Μιλούν οι συντηρητές της Ακρόπολης: "Το κυριότερο είναι ότι μένεις συνέχεια εντυπωσιασμένος. Σήμερα χρησιμοποιούμε μηχανήματα, αλλά παραμένει αναπάντητο ερώτημα, ότι εκείνοι τελείωσαν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Προσπαθείς να συγκρίνεις την τέχνη σου με την καλύτερη στιγμή της κλασικής αρχαιότητας. Οσο δε φτάνεις σε αυτήν την ποιότητα, συνέχεια προσπαθείς περισσότερο. Αρα κάθε μέρα γίνεσαι καλύτερος. Διότι συγκρίνεις τον εαυτό σου με κάτι υψηλό".
Οι αρχαίοι μας διδάσκουν και μας δεσμεύουν. Αγωνιζόμαστε να τους φτάσουμε και δεν μπορούμε να τους ξεπεράσουμε. Υπήρχε ένα πνεύμα στην εποχή, που σήμερα γίνεται φανερό, ότι δεν μπορούμε να έχουμε.

Παρακολουθώ τη σειρά του  εθνικού σεφ της Αγγλίας, Jamie Oliver "School dinners". Ο δαιμόνιος σεφ προσπαθεί να αλλάξει νοοτροπίες επεμβαίνοντας στον τρόπο παρασκευής των σχολικών γευμάτων. Το όνειρό του είναι, να γίνει το έθνος της Αγγλίας υγιέστερο και εξυπνότερο. Η σύγκριση στο μυαλό μας αυτόματη. Τι τρώνε οι έλληνες μαθητές; Να μιλήσουμε για τα σχολικά κυλικεία; Το ότι είμαστε ότι τρώμε, όλοι πλέον το παραδεχόμαστε. Θεωρητικά ως μεσογειακή χώρα έχουμε καλύτερη διατροφή. Αλλά τότε γιατί τα παιδιά που παρακολουθούν το ολοήμερο, στέλνονται από τους γονείς τους είτε με χρήματα για γαριδάκια είτε με μπισκότα στην καλύτερη περίπτωση; Στο ελληνικό σχολείο λόγω έλλειψης υποδομών δεν προσφέρονται γεύματα. Αγοράστηκαν μόνο κάτι φούρνοι μικροκυμάτων για να ζεσταίνουν το φαγητό, αλλά έτσι κι αλλιώς τα μπισκότα δε χρειάζονται ζέσταμα.
Ολα στο βωμό της ευκολίας λοιπόν, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι υπονομεύεται η υγεία των παιδιών μας;

Την πρωτοβάθμια όμως άλλα ζητήματα την απασχολούν αυτή την εποχή. Πως θα αποφύγει την ευέλικτη ζώνη. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εισάγει τη μέθοδο project στη σχολική πραγματικότητα. Ομως οι δάσκαλοι αντιδρούν. Φταίει το ξεβόλεμα από τη μετωπική διδασκαλία; φταίει η αντίδραση στην καινοτομία; Είναι γνωστό ότι αν κάποιος δε γνωρίζει ένα θέμα αποκτά αρνητική στάση μπαίνοντας αυτομάτως σε κατάσταση άμυνας. Ομως κρίμα δεν είναι; Μας δίνεται μία ευκαιρία να δοκιμάσουμε μία νέα μέθοδο που στις περισσότερες χώρες εφαρμόζεται με επιτυχία και την ακυρώνουμε ευθύς εξαρχής; Είμαστε τόσο ικανοποιημένοι από τη διδασκαλία μας; έχουμε αγγίξει την τελειότητα και για αυτό εμφανιζόμαστε αμετακίνητοι; Διάβασα ότι η αναστολή της οδηγίας έφθασε ως συνδικαλιστικό αίτημα στην υπουργό και δεν αισθάνθηκα περήφανη.


------------------------------------------------------------

 


 Διαθέτουμε και : Φρέσκα - φρέσκα και λαχταριστά


  Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τις σελίδες του netschoolbook χωρίς φόβο, με πάθος και χωρίς πάθος.  Tα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους δημιουργούς τους, οι οποίοι - μεταξύ πολλών άλλων -διατηρούν και το δικαίωμα να αλλάξουν και απόψεις χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξουν τα γραφόμενά τους.
Αν θελήσετε να αναπαράγετε τα κείμενα, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά σας
παρακαλούμε να  μας το γνωστοποιήσετε πριν. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε 
(απαγόρευση = μέριμνα για κατασταλτικά μέτρα)απλά, η μη αναφορά στη πηγή, καθώς και η όποια αποσπασματική αντιγραφή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για μας και δε θα τιμά ιδιαίτερα εσάς.


 

<----- Αρχική

 

 Αρθρα 2005
 

Λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι


Οταν η Κλειώ μετακομίζει στο διαδίκτυοΣαν τους Ίκαρους


Το πλοίο σαλπάρει


Mea culpa!


 

Η λέξη της χρονιάς


 

London Calling


Μια προσευχή για τη Σοφία


Αρθρα 2004


e-mail στον Αγιο Βασίλη
11/12/2004Ανέχου κι απέχου
13/11/2004


Humilius, tardius, lentulius...

5/10/2004


Βάλτε λίγη τεχνολογία στο μάθημά σας...

4/9/2004Τον Αύγουστο των καρπουζιών...
9/8/2004


Ή στραβός είναι ο γιαλός
4/7/2004


Περί ναυαγίων...

1/6/2004


Κολλημένη με το διαδίκτυο...

6/5/2004


Chondromalacia patellae

6/4/2004


Δυστυχώς επατώσαμεν

6/3/2004


θα κάνουμε reset?

6/2/2004


Mind the gap

6/1/2004

 


Παλαιότερα άρθρα της terra computerata

 Έτη: 2001-3

 

terracomputerata AT gmail DOT com  Σχεδιασμός & συντήρηση  ιστοσελίδας Τερέζα Γιακουμάτου