Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Terra computerata

 

Chondromalacia patelae

 

Γράφει η Τερέζα Γιακουμάτου

_____________________  

 

Ο καλός μου γιατρός ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός καθώς μου ανακοίνωνε τη νέα μου πάθηση που ερχόταν να προστεθεί στο πάνθεον των μυοσκελετικών συνδρόμων μου.  Είμαι υπέρ της ψυχοκατακλυσμικής μεθόδου οπότε επέμεινα να το ακούσω. Αλλωστε αρκετοί υποστηρίζουν ότι το πρώτο βήμα της ίασης είναι να παραδεχθείς την ασθένεια σου. Εκεί λοιπόν με χτύπησε σαν την κεραμίδα του Πύρρου - chondromalacia patelae (επί το ελληνικότερον μαλάκυνση των χόνδρων). Εδώ και καιρό είχα τις υποψίες μου αλλά άλλο να στο λένε κατάμουτρα.

"Αυτά παθαίνει όποιος τελματώνει μπροστά σε μία οθόνη" με στηλίτευσαν χαιρέκακα οι τεχνοφοβικοί φίλοι μου. Στο παρελθόν χτυπήθηκα από απανωτά καρπιαία σύνδρομα - πρώτα με εγκατέλειψε η δεξιά μου - όταν το ποντίκι έγινε προέκταση της αριστεράς μου με πρόδωσε και αυτή. Ακολούθησε η μέση και η πλάτη. Παρά τις επενδύσεις σε high-tech καθίσματα φορέσαμε και ζώνη. Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε με τα γόνατα. Επόμενο ήταν να θυμηθώ το κουτσοκουλόστραβο του Καρκαβίτσα.

Χάσαμε το μέτρο; Μπορεί. Όμως τα μηνύματα που έρχονται είναι ολοένα και πιο δυσοίωνα. Μπορεί να πατώσαμε πανευρωπαϊκά αλλά φαίνεται ότι τα χειρότερα δεν τα είδαμε ακόμη. Φροντιστήρια πληροφορικής ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια σε κάθε γειτονιά. Γιατί; Μα η αγορά είναι αμείλικτη. Θα εισχωρήσει σε κάθε κενό του συστήματος. Γιατί υπάρχουν φροντιστήρια ξένων γλωσσών; Γιατί τόσα χρόνια παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και τον πατριωτισμό των Ελλήνων, στα σχολεία μας κανείς δε μαθαίνει ξένη γλώσσα. Εκτός αν εννοούμε το  γουντ γιου λαικ μαμζελ δη γκρης επαρκές επίπεδο γλωσσομάθειας. Έτσι και τώρα αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο. Στο σχολείο κανείς δεν αποκτά τις δεξιότητες πληροφορικής που θα του χρειαστούν αύριο. Για αυτό πηγαίνει σε ειδικά φροντιστήρια και πληρώνει τον κεφαλικό φόρο σε μία ιδιωτική εταιρεία που αναλαμβάνει να εκδώσει το πιστοποιητικό του.

Να τολμήσω να θίξω το θέμα της έρημης γλώσσας μας; Από την ιουράσια περίοδο που πήγαινα Πανεπιστήμιο, πληρώναμε κεφαλικό φόρο στις εκδόσεις της Οξφόρδης και της Λειψίας, για να αγοράσουμε τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς. Σήμερα αντίστοιχα στην ηλεκτρονική περίοδο πηγαίνουμε στο πανεπιστήμιο Tufts ή στο Irvine.

Τόσα χρόνια, τόσα πανεπιστήμια, τόσα κέντρα, τόσες επιδοτήσεις, τόσα προγράμματα και μία μέθοδο για την εκμάθηση των ελληνικών -νέων και αρχαίων- δεν βρήκα στον ελληνικό κυβερνοχώρο. Βρήκα όμως αρκετές στο διεθνή.

Ενα λεξικό κατάλληλα προσαρμοσμένο για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας δεν καταφέραμε να φτιάξουμε. Διαφημίζουμε όμως λογισμικά που στην καλύτερη των περιπτώσεων γίνονται φρίσμπυ από τους μαθητές.

Πόσες αλήθεια σελίδες μπορείτε να μετρήσετε που ενισχύουν την παρουσία της Ελληνικής γλώσσας στο διαδίκτυο, με θέματα πολιτισμού και εκπαίδευσης;

Πώς να μην την πάθεις λοιπόν τη chondromalacia?

Το διαδίκτυο είναι απλώς ένα σύμβολο της καθυστέρησης που παρουσιάζει η χώρα μας στο χώρο της γνώσης. Σε σύνολο 19 χωρών, με 19 δείκτες καταλαμβάνουμε την τελευταία θέση σε έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία (κόμβος CORDIS).

Οι ελπίδες μας πλέον απέναντι στο διάχυτο εκχυδαϊσμό, το φθόνο και τη λατρεία του χρήματος είναι μόνο η ευαισθησία της νέας γενιάς που βασίζεται στην αγάπη της γνώσης. Μια ελπίδα μας απομένει η αντίσταση στην ισοπέδωση αξιών και στον αισθητικό και ηθικό μηδενισμό. Εργασία και χαρά λοιπόν κι ας τη λένε αλλιώς.

 

 

 

 


 Διαθέτουμε και : Φρέσκα - φρέσκα και λαχταριστά


  Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τις σελίδες του netschoolbook χωρίς φόβο, με πάθος και χωρίς πάθος.  Tα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους δημιουργούς τους, οι οποίοι - μεταξύ πολλών άλλων -διατηρούν και το δικαίωμα να αλλάξουν και απόψεις χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξουν τα γραφόμενά τους.
Αν θελήσετε να αναπαράγετε τα κείμενα, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά σας
παρακαλούμε να  μας το γνωστοποιήσετε πριν. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε 
(απαγόρευση = μέριμνα για κατασταλτικά μέτρα)απλά, η μη αναφορά στη πηγή, καθώς και η όποια αποσπασματική αντιγραφή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για μας και δε θα τιμά ιδιαίτερα εσάς.


 

<----- Αρχική

 



 

Mind the gap

6/1/2004


θα κάνουμε reset?

6/2/2004


Δυστυχώς επατώσαμεν

6/3/2004


2002-3

 

Κανόνες καλής συμπεριφοράς στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Σ. Νικολαΐδου

15/4/2002


10 παιδικά κλικ

Α΄μέρος

Σ. Νικολαΐδου

1/5/2002


Η Λερναία Υδρα χτυπάει στο διαδίκτυο

 

10/2/2003


Γυναίκες στο διαδίκτυο

 

20/3/2003


Οι βλαβερές συνέπειες των Η/Υ
 

26/6/03


Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;

25/7/03


Η φιλολογία και το καταραμένο φίδι

1/9/03


Ευρωπαίος γίνεσαι, δε γεννιέσαι

20/10/03


 

To bit or not to bit?

16/11/03


 

Γράμμα από το μέτωπο

16/12/03

Σ.Ν.


Παλαιότερα άρθρα της terra computerata

 Έτη: 2001-3

 

terracomputerata AT gmail DOT com  Σχεδιασμός & συντήρηση  ιστοσελίδας Τερέζα Γιακουμάτου