Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Terra computerata

 

Τεχνολογίας αστοχίες...

 

 

Γράφει η Τερέζα Γιακουμάτου

_____________________  

 

Σε τηλεοράσεις και περιοδικά βλέπουμε να διαφημίζεται ένα καινούργιο ηλεκτρονικό παιχνίδι που σε καθιστά με το πάτημα ενός κουμπιού περήφανο κάτοχο ενός εικονικού σκύλου. Ο σκύλος εκπαιδεύεται από σένα ενώ μπορεί να δικτυωθεί "γαβγίζοντας" σε ανάλογες συσκευές που βρίσκονται εντός του πεδίου ασύρματης δικτύωσης. Υποθέτω ότι πολλοί γονείς θα χαρίσουν το "υποκατάστατο" σκύλου στα παιδιά τους ενόψει Χριστουγέννων αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο τις ευθύνες που συνεπάγεται η υιοθέτηση ενός κανονικού σκύλου. Γιατί όλοι γνωρίζουμε για ποιον χτυπά η καμπάνα όταν ο σκύλος χρειάζεται να πάει βόλτα υπό βροχή, ή στον κτηνίατρο ή να κάνει μπάνιο. Τώρα το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει μπαταρίες η συσκευή.

Άραγε αυτός που το σχεδίασε είχε ποτέ του σκύλο; Μπορεί να συγκριθεί το βλέμμα του σκύλου που υποδέχεται στο σπίτι το αφεντικό του με αυτό του ηλεκτρονικού; Πόσο έχουμε καταστρέψει τις ζωές μας για να χρειαζόμαστε εικονικούς σκύλους;

Η δεύτερη είδηση που διάβασα με έκανε να ανατριχιάσω. Μέσα στους επόμενους μήνες θα εμφανιστούν στην αγορά ταφόπλακες με οθόνες που θα προβάλλουν βίντεο του μακαρίτη. Η εικόνα ενός νεκροταφείου με ασώματες κεφαλές που η καθεμιά θα διηγείται την ιστορία της με βύθισε σε μαύρες σκέψεις. Η αγορά μερικές φορές έχει περίεργα αντανακλαστικά. Ηδη κυκλοφορούν ηλεκτρονικές κορνίζες που επιτρέπουν την εναλλαγή φωτογραφιών αλλά σε τι χρειαζόμαστε τις βιντεο - ταφόπλακες; Δεν είναι ολίγον μακάβριο το θέαμα; Διαβάζω τις τελευταίες ημέρες τη "Σαββατογεννημένη" και μακαρίζω τη Μαλβίνα που φρόντισε να εξαφανίσει τις φωτογραφίες της για να μην πέσουν σε βέβηλα χέρια. Η βεβήλωση βέβαια τη βρήκε από αλλού.

Οι γκουρού της τεχνολογίας μας έχουν τάξει ότι μικρουπολογιστές σιγά σιγά θα ενσωματώνονται σε οτιδήποτε από συσκευές μέχρι και τα ρούχα μας. Το διαδίκτυο καταπίνει διαρκώς τις πληροφορίες που καταγράφουμε. Ο υπερνούς ίσως να είναι ο νέος εγκέφαλος ενός παλιού είδους που χρειάζεται ένα νέο τρόπο σκέψης. Ζητάω όμως πολλά όταν ζητώ να αφεθεί το νεκροταφείο εκτός αυτής της εξέλιξης;

 


------------------------------------------------------------

 


 Διαθέτουμε και : Φρέσκα - φρέσκα και λαχταριστά


  Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τις σελίδες του netschoolbook χωρίς φόβο, με πάθος και χωρίς πάθος.  Tα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους δημιουργούς τους, οι οποίοι - μεταξύ πολλών άλλων -διατηρούν και το δικαίωμα να αλλάξουν και απόψεις χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξουν τα γραφόμενά τους.
Αν θελήσετε να αναπαράγετε τα κείμενα, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά σας
παρακαλούμε να  μας το γνωστοποιήσετε πριν. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε 
(απαγόρευση = μέριμνα για κατασταλτικά μέτρα)απλά, η μη αναφορά στη πηγή, καθώς και η όποια αποσπασματική αντιγραφή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για μας και δε θα τιμά ιδιαίτερα εσάς.


 

<----- Αρχική

 

 Αρθρα 2005


Ξεφυλλίζοντας


Λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι


Οταν η Κλειώ μετακομίζει στο διαδίκτυοΣαν τους Ίκαρους


Το πλοίο σαλπάρει


Mea culpa!


 

Η λέξη της χρονιάς


 

London Calling


Μια προσευχή για τη Σοφία


Αρθρα 2004


e-mail στον Αγιο Βασίλη
11/12/2004Ανέχου κι απέχου
13/11/2004


Humilius, tardius, lentulius...

5/10/2004


Βάλτε λίγη τεχνολογία στο μάθημά σας...

4/9/2004Τον Αύγουστο των καρπουζιών...
9/8/2004


Ή στραβός είναι ο γιαλός
4/7/2004


Περί ναυαγίων...

1/6/2004


Κολλημένη με το διαδίκτυο...

6/5/2004


Chondromalacia patellae

6/4/2004


Δυστυχώς επατώσαμεν

6/3/2004


θα κάνουμε reset?

6/2/2004


Mind the gap

6/1/2004

 


Παλαιότερα άρθρα της terra computerata

 Έτη: 2001-3

 

terracomputerata AT gmail DOT com  Σχεδιασμός & συντήρηση  ιστοσελίδας Τερέζα Γιακουμάτου