Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Terra computerata

 

Η λέξη της χρονιάς

 

Γράφει η Τερέζα Γιακουμάτου

_____________________  

Διάβαζα τις προάλλες στις εφημερίδες ότι στη Γερμανία διοργανώνεται ένας διαγωνισμός για την ομορφότερη γερμανική λέξη. Οι Γερμανοί ψήφισαν, μέσω μιας έρευνας του Ινστιτούτου Γκαίτε, την πιο ωραία λέξη της γλώσσας τους. Η λέξη που διάλεξαν ήταν η λέξη «Habseligkeiten», δηλαδή κτήσεις. Να το σχολιάσω; ας συγκρατηθούμε καλύτερα μέρες που είναι. Ζήλεψα λίγο που η διοργάνωση δεν ήταν ελληνική ιδέα, αφού έχουμε τόσο ωραίες ελληνικές λέξεις και άρχισα να σχεδιάζω στο μυαλό μου έναν τέτοιο διαγωνισμό.

Καθώς βρισκόμαστε με ένα μετέωρο βήμα ανάμεσα στο 2004 και στο 2005, είναι επόμενο να είμαστε σε μία διαδικασία απολογισμών. Ίσως θα ήταν πιο ουσιαστικό να ψάξουμε τη λέξη που χαρακτήρισε το 2004 αντί να ψάχνουμε σώνει και καλά μία όμορφη λέξη. Αμέσως πολλές λέξεις άρχισαν την πασαρέλα τους στο μυαλό μου.

Η λέξη "όμηροι" για παράδειγμα. Θυμάμαι ακόμα ένα e-mail και το λάθος κλικ που έστειλε τη φρίκη κατευθείαν στην οθόνη μου. Μια φρικτή ιεροτελεστία αποκεφαλισμού που στοίχειωσε τον ύπνο μου για πολλές εβδομάδες με τις κραυγές του απελπισμένου ομήρου Κένεθ Μπίγκλεϋ. Κατά τη διάρκεια του 2004 πολλές φορές ο κυβερνοχώρος μετέφερε αυτές τις κραυγές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Μήπως να ήταν το σύμβολο της κτηνωδίας Άμπου Γκράιμπ, που προκάλεσε σοκ και δέος στην ανθρωπότητα; Οι φωτογραφίες της φρίκης ταξίδεψαν μέσα από το διαδίκτυο. Ήταν τόσο περήφανοι οι βασανιστές και επισύναπταν τα τεκμήρια στα e-mail τους. Homo homini lupus. Όταν ο άνθρωπος γίνεται λύκος για τον άνθρωπο...

Ίσως η λέξη θα μπορούσε να είναι το μαρτυρικό Μπεσλάν. Εικόνες τραγικές και ακατανόητες. Τη μέρα που άνοιγαν τα σχολεία έμελλε να είναι και η τελευταία ημέρα της ζωής για πολλούς μαθητές της Βόρειας Οσετίας. Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος για να απειλήσει, να διεκδικήσει, να εκδικηθεί;

Ένα τσουνάμι όμως έρχεται να τα σαρώσει όλα. Με διαφορά το "κύμα του λιμανιού" κερδίζει τον τίτλο της λέξης της χρονιάς στέλνοντας στις οθόνες μας εικόνες αποκάλυψης. Ο πλανήτης μας συνταράχθηκε σύγκορμος θυμίζοντας μας ότι "εύκολα τρίβεται ο άνθρωπος... ο άνθρωπος είναι μαλακός, ένα δεμάτι χόρτο".

Οι δέκα χώρες που δέχθηκαν το κύμα του θανάτου θα θρηνούσαν πολύ λιγότερα θύματα αν είχαν στη διάθεσή τους ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. Η τεχνολογία υπάρχει, οι πόροι υπάρχουν. Απλά υπάρχουν στη λάθος πλευρά.

Οι διεθνείς οργανισμοί σπεύδουν στην περιοχή σε μία προσπάθεια να βοηθήσουν τους απελπισμένους. Πολλοί οσμίζονται ένα νέο Ελντοράντο ανοικοδόμησης στις κατεστραμμένες περιοχές και τα χρηματιστήρια χαμογελούν. Ομαδικοί τάφοι, ζωές κατεστραμμένες και όμως παραδίπλα τουρίστες παρατείνουν την αμεριμνησία των διακοπών τους. Φαίνεται το τοπίο του θανάτου δεν προσβάλλει και τόσο την αισθητική τους.  Σε λίγες ημέρες το θέαμα της καταστροφής θα χάσει την έντασή του. Η εικόνα του θανάτου θα πάψει να γεννά τηλεθέαση. Τι ποσοστό του περισσεύματος ευαισθησίας της Δύσης θα φτάσει στους τελικούς αποδέκτες; 

Η Νέμεση πανάρχαια θεότητα συνεχίζει να φτερουγίζει ...

Καλή μας χρονιά.

 

 

 


 Διαθέτουμε και : Φρέσκα - φρέσκα και λαχταριστά


  Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τις σελίδες του netschoolbook χωρίς φόβο, με πάθος και χωρίς πάθος.  Tα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους δημιουργούς τους, οι οποίοι - μεταξύ πολλών άλλων -διατηρούν και το δικαίωμα να αλλάξουν και απόψεις χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξουν τα γραφόμενά τους.
Αν θελήσετε να αναπαράγετε τα κείμενα, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά σας
παρακαλούμε να  μας το γνωστοποιήσετε πριν. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε 
(απαγόρευση = μέριμνα για κατασταλτικά μέτρα)απλά, η μη αναφορά στη πηγή, καθώς και η όποια αποσπασματική αντιγραφή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για μας και δε θα τιμά ιδιαίτερα εσάς.


 

<----- Αρχική

 

 Αρθρα 2004


e-mail στον Αγιο Βασίλη
11/12/2004Ανέχου κι απέχου
13/11/2004


Humilius, tardius, lentulius...

5/10/2004


Βάλτε λίγη τεχνολογία στο μάθημά σας...

4/9/2004Τον Αύγουστο των καρπουζιών...
9/8/2004


Ή στραβός είναι ο γιαλός
4/7/2004


Περί ναυαγίων...

1/6/2004


Κολλημένη με το διαδίκτυο...

6/5/2004


Chondromalacia patellae

6/4/2004


Δυστυχώς επατώσαμεν

6/3/2004


θα κάνουμε reset?

6/2/2004


Mind the gap

6/1/2004

 


 

2002-3

 

Κανόνες καλής συμπεριφοράς στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Σ. Νικολαΐδου

15/4/2002


10 παιδικά κλικ

Α΄μέρος

Σ. Νικολαΐδου

1/5/2002


Γυναίκες στο διαδίκτυο

 

20/3/2003


Οι βλαβερές συνέπειες των Η/Υ
 

26/6/03


Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;

25/7/03


Η φιλολογία και το καταραμένο φίδι

1/9/03


Ευρωπαίος γίνεσαι, δε γεννιέσαι

20/10/03


Παλαιότερα άρθρα της terra computerata

 Έτη: 2001-3

 

terracomputerata AT gmail DOT com  Σχεδιασμός & συντήρηση  ιστοσελίδας Τερέζα Γιακουμάτου