Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Terra computerata

ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ;

ΔΕΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΓΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΕΝΟΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΣΤΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ; ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΘΑΥΜΑΣΤΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ - ΛΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ - ΟΜΩΣ  ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑΝ ΣΥΝΟΔΗΓΟ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ: ΕΣΑΣ.

Γράφει η Σοφία Νικολαΐδου 

_____________________ 

 

  Τα παιδιά έχουν έφεση στην τεχνολογία. Μπορεί ένας γονιός να καθοδηγήσει το τέκνο του στο θαυμαστό κόσμο της νέας τεχνολογίας, υποδεικνύοντας τα οφέλη της και υπερπηδώντας κακοτοπιές και σκοπέλους;

 

Βήμα 1ο: Πότε είναι η καλύτερη εποχή για την είσοδο στην τεχνολογία;

Αποφύγετε τις μεταβατικές περιόδους. Ίσως δεν είναι καλή επιλογή να αγοράσετε υπολογιστή κατά τη μετάβαση του νεοσσού από το δημοτικό στο γυμνάσιο ή από το γυμνάσιο στο λύκειο. Συχνά αποδεικνύεται εύστοχη επιλογή η αγορά του μηχανήματος σε περίοδο καλοκαιρινών διακοπών. Το ηλεκτρονικό πάθος του πρωτάρη θα ξεσπάσει χωρίς να παραγκωνιστούν οι μαθητικές υποχρεώσεις. Πιθανόν.

Βήμα 2ο: Ο υπολογιστής δεν είναι γκουβερνάντα ούτε παιχνιδομηχανή.

Μην αφήσετε τον νεοσσό μόνο του στον ψηφιακό κόσμο που ανοίγεται μπροστά του. Ακόμα κι αν δεν έχετε ιδέα από υπολογιστή, καταπιείτε την τεχνοφοβία σας και σταθείτε δίπλα του στις ηλεκτρονικές του περιπέτειες. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τα καταφέρνει καλύτερα από σας: θα είναι γρήγορος και αποτελεσματικός. Όμως το παιδί σας χρειάζεται κάποιον να το προσανατολίσει σωστά στις αναζητήσεις του. Εσείς μπορείτε να εκτιμήσετε αν η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια που αγοράσατε είναι πράγματι σοβαρή και εμπεριστατωμένη. Έχετε φυλλομετρήσει και άλλες, συμβατικής μορφής, εγκυκλοπαίδειες. Έχετε μέτρο σύγκρισης. Δε θαμπώνεστε από τα ηλεκτρονικά καθρεφτάκια.

Βήμα 3ο: Υπάρχει ηλεκτρονική μοναξιά;

Πολλοί γονείς ανησυχούν όταν βλέπουν την πόρτα του παιδικού δωματίου κλειστή και ακούν μονάχα θόρυβο πλήκτρων. Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και η συγχρονική συνομιλία (chat) δεν αντικαθιστούν την προσωπική επαφή. Συχνά τα παιδιά περνούν μοναχικά σαββατοκύριακα παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή. Όμως αυτό δεν είναι αναγκαστικό παρεπόμενο. Ενθαρρύνετε το παιδί να παίζει συντροφικά ηλεκτρονικά παιχνίδια, με φίλους ή μαζί σας.

Βήμα 4ο: Ο υπολογιστής δε συνεπάγεται λιγότερο γράψιμο

Ο επεξεργαστής κειμένου μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα στην παραγωγή λόγου. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να τον χρησιμοποιήσει. Να γράψει κάρτες, σχολικές εργασίες, μηνύματα σε φίλους. Έτσι, εμπλέκεται στη διαδικασία της γραφής μέσα από ένα εργαλείο που είναι ελκυστικό και ενθαρρύνει τις πολλαπλές δοκιμές, την επεξεργασία της δομής και της λογικής αλληλουχίας του κειμένου με μετακινήσεις λέξεων ή φράσεων, με αποκοπές και επικολλήσεις προτάσεων ή και ολόκληρων παραγράφων.  

Βήμα 5ο: Εικονικές περιηγήσεις

Πόσο συχνά επισκέπτεσθε μουσεία; Τα διαδικτυακά μουσεία είναι ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο και τις επτά ημέρες της βδομάδας. Μπορείτε να επισκεφθείτε το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (www.tmth.edu.gr), το Μουσείο Μπενάκη (www.benaki.gr) το Λούβρο (www.louvre.fr) ή το Ερμιτάζ (www.hermitage.ru) το Mητροπολιτικό μουσείο της Νέας Υόρκης (www.metmuseum.org). Να δείξετε στο νεοσσό τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα εκπαιδευτικά παιχνίδια των μουσείων (π.χ. http://artsafari.moma.org). Μια διαδικτυακή περιήγηση, με λίγα κλικ.

Ακόμα πέντε βήματα ...  Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τις σελίδες του netschoolbook χωρίς φόβο, με πάθος και χωρίς πάθος.  Tα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους δημιουργούς τους, οι οποίοι - μεταξύ πολλών άλλων -διατηρούν και το δικαίωμα να αλλάξουν και απόψεις χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξουν τα γραφόμενά τους.
Αν θελήσετε να αναπαράγετε τα κείμενα, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά σας
παρακαλούμε να  μας το γνωστοποιήσετε πριν. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε 
(απαγόρευση = μέριμνα για κατασταλτικά μέτρα)απλά, η μη αναφορά στη πηγή, καθώς και η όποια αποσπασματική αντιγραφή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για μας και δε θα τιμά ιδιαίτερα εσάς.


 

<----- Αρχική

 Παλαιότερα άρθρα της terra computerata

 Έτος: 2001


 De natura e-litterarum ad caros et amatores*
*Περί της φύσεως των ηλεκτρονικών μηνυμάτων προς προσφιλείς και αγαπωμένους.

Dr. Χρυσάνθη Σκίρτα-Speck

4/1/2002


 Τεχνικές αναζήτησης και μηχανές. Ο μίτος της Αριάδνης.

Της Τερέζας Γιακουμάτου

18/1/2002


Τι μέλλει γενέσθαι;

Της Τερέζας Γιακουμάτου

1/2/2002


Τιμή σε κείνους π'ορίσαν ...

Του Θ.Χ.

15/2/2002 


Το διαδίκτυο είναι εδώ για όλους

Σ. Φατούρου

1/3/2002


Τεχνοφετιχισμός

Τ. Γιακουμάτου

15/3/2002


Κανόνες καλής συμπεριφοράς στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Σ. Νικολαΐδου

15/4/2002

terracomputerata AT gmail DOT com