Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Terra computerata

 Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε...

Είναι ανιστόρητοι οι μαθητές μας;

Γράφει η Τερέζα Γιακουμάτου 

_____________________  

 

 

Δεν είναι πολλές ημέρες που στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων είδαμε να διασύρονται μαθητές - καθηγητές. Ο λόγος για τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών στο μάθημα της ιστορίας. Αλιείς μαργαριταριών συνέλεξαν απαντήσεις στο πολύπαθο αυτό μάθημα και φρόντισαν προς χάριν εντυπωσιασμού να απασχολήσουν το πανελλήνιο με τον Γκλέτσο που κατέβασε τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη.

Οταν παίζουμε το παιχνίδι του εντυπωσιασμού είναι πολλά αυτά που "υποβαθμίζονται". Αποσιωπάται το γεγονός ότι ιστορία διδάσκουν όχι μόνο οι φιλόλογοι -που συχνά δεν έχουν διδαχτεί το μάθημα λόγω του τμήματος από το οποίο αποφοίτησαν αλλά και πτυχιούχοι ξενόγλωσσων τμημάτων.

Αποσιωπάται η έλλειψη ουσιαστικής στήριξης του εκπαιδευτικού. Η ενημέρωση για θέματα διδακτικής έχει αφεθεί στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Εννοείται όμως ότι όλοι έχουν άποψη για το πολύπαθο μάθημα. Πρόβλημα δημιουργείται και από την αντίληψη ότι η ελληνική  ιστορία συνίσταται σε σώμα αντικειμενικής γνώσης που είναι εκεί, ακίνητη, αρκεί να την ανακαλύψει κανείς και να την μάθει. Ισως για αυτό το λόγο τα σχολικά βιβλία ασφυκτιούν από πληροφορίες, χρονολογίες, ονόματα και άλλες ανθυπολεπτομέρειες που οφείλει ο καημένος ο υποψήφιος να στριμώξει στο μνημονικό του. Γιατί όμως δεν είναι φυσικό να διαβάζουμε για τη σφαγή των Μηλίων από τον Ομέρ Βρυώνη όταν ο Κύρος, ο Αγησίλαος, η Κορώνεια αρμαθιάζονται με ρυθμούς εκφοράς που θυμίζουν πλειστηριασμό;

 Η αναγκαστική επικέντρωση της διδασκαλίας στην προετοιμασία των μαθητών για τις εξετάσεις είναι μια ακόμη βασική αιτία για την αδυναμία κατανόησης των ιστορικών γεγονότων. Ο "φετιχισμός του εγχειριδίου" ελλοχεύει οδηγώντας μας στην άκριτη απομνημόνευση και στην υπονόμευση της κατανόησης των ιστορικών γεγονότων. Σειρά ερευνών μας κρούει από καμπανάκια έως καμπάνες μεγατόνων. Ενας στους πέντε μαθητές λειτουργικά αναλφάβητος (έρευνα PISA του ΟΟΣΑ) Τρεις στους δέκα Έλληνες μαθητές δυσκολεύονται περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους συνομηλίκους τους να κατανοήσουν δεδομένα που συναντούν συχνά στην καθημερινή ζωή, όπως στατιστικούς πίνακες, γραφικές παραστάσεις, χάρτες, διαγράμματα, πιστοποιητικά, διάφορες φόρμες αιτήσεων, καταλόγους!
Καταφέραμε να τους φορτώνουμε μαθήματα αλλά όχι και μάθηση. Για δεκαετίες η αποστήθιση παραμένει η ελληνίδα μητέρα όλων των παιδαγωγικών λύσεων. Εάν το συνδυάσουμε με το πλήθος των πληροφοριών που καλούνται να απομνημονεύσουν οι μαθητές ιδού το αποτέλεσμα μας: αποσπασματική εκμάθηση μεμονωμένων γεγονότων χωρίς κατανόηση.

Ανία έδωσες; άνοια θα λάβεις. Η κοινωνία της πληροφορίας που θα είναι αναπόδραστη πραγματικότητα για τους μαθητές μας απαιτεί όμως ανάπτυξη άλλων δεξιοτήτων. Το ερώτημα επιστρέφει σε εμάς :τι έχουμε κάνει για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της  ευελιξίας, της αποφασιστικότητας, του πνεύματος συνεργασίας, για την άριστη χρήση  των σύγχρονων πηγών πληροφόρησης;
Γιατί βέβαια μπορεί η πληροφορία να απέχει μόλις ένα κλικ του ποντικιού αλλά η μάθηση με βεβαιότητα απέχει πολύ περισσότερα.


 

Φρέσκα - φρέσκα και λαχταριστά

 

 


  Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τις σελίδες του netschoolbook χωρίς φόβο, με πάθος και χωρίς πάθος.  Tα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους δημιουργούς τους, οι οποίοι - μεταξύ πολλών άλλων -διατηρούν και το δικαίωμα να αλλάξουν και απόψεις χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξουν τα γραφόμενά τους.
Αν θελήσετε να αναπαράγετε τα κείμενα, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά σας
παρακαλούμε να  μας το γνωστοποιήσετε πριν. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε 
(απαγόρευση = μέριμνα για κατασταλτικά μέτρα)απλά, η μη αναφορά στη πηγή, καθώς και η όποια αποσπασματική αντιγραφή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για μας και δε θα τιμά ιδιαίτερα εσάς.


 

<----- Αρχική

 Παλαιότερα άρθρα της terra computerata

 Έτη: 2001-2


 

Κανόνες καλής συμπεριφοράς στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Σ. Νικολαΐδου

15/4/2002


10 παιδικά κλικ

Α΄μέρος

Σ. Νικολαΐδου

1/5/2002


Η Λερναία Υδρα χτυπάει στο διαδίκτυο

 

10/2/2003


Γυναίκες στο διαδίκτυο

 

20/3/2003


Εκπαίδευση από απόσταση;
Πάρτε μικρό καλάθι...

17/4/03


Ώστε ανελλήνιστοι δεν είμεθα...
ηλεκτρονικά αναλφάβητοι όμως;

 

17/5/03


Οταν ο Τιμ ήρθε στην Ελλάδα
 

25/5/03


 

Και τώρα τι θα κάνουμε τους υπολογιστές;

 

2/6/03


 

Οι βλαβερές συνέπειες των Η/Υ
 

26/6/03


Πόσο μου τα σπάει (τα νεύρα) το spam

 

16/7/03


 

 

 

terracomputerata AT gmail DOT com Σχεδιασμός & συντήρηση  ιστοσελίδας Τερέζα Γιακουμάτου