Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Terra computerata

 

Φτου ξελευτερία!

Origami Microsoft

Γράφει η Τερέζα Γιακουμάτου

_____________________  

 

     Η παραγγελία που δέχθηκα για το μαγιάτικο άρθρο της terracomputerata ήταν να είναι αισιόδοξο σαν το απριλιάτικο. Ολο γρι-γρι ήρθε και έγκοσε το αναγνωστικό κοινό. Μία συνταγή υπάρχει για να ευθυμήσουμε, αφού το παρελθόν και το παρόν δε μας ικανοποιεί, φυγή στο μέλλον λοιπόν.

   Τι έχει βάρος 900 γραμμάρια και τις δυνατότητες ενός PC νέας τεχνολογίας; Μα το Οrigami. Εστιν ουν ένα νέο θαύμα που σχεδιάζεται πυρετωδώς στο αρχηγείο της  Microsoft. Τι προσευχόμαστε εδώ και κάποια χρόνια να έχουμε; ένα φτηνό φορητό υπολογιστή σε μέγεθος βιβλίου που να λειτουργεί με οθόνη αφής. Εξυπακούεται θέλουμε να διαθέτει ασύρματη δικτύωση. Το Origami λοιπόν έχει πάρει το δρόμο του ήδη από σήμερα για τις προθήκες των καταστημάτων. Θα λειτουργεί και με ακίδα ενώ έχει προβλεφθεί κι ένα εικονικό πληκτρολόγιο. Εμπεριέχει σκληρό δίσκο, αναγνώστη dvd. Τι άλλο μπορούμε να ζητήσουμε;

Κάποιοι μουρμουρίζουν ότι θα χτυπήσει το "laptop των φτωχών" που σχεδιάζει η ομάδα του Νεγρεπόντε.  Η πρώτη επίδειξη του notebook με κόστος κάτω από $100, έγινε από τον δικό μας Nicolas Negreponte στη σύνοδο του OHE στην Τύνιδα. Στόχος είναι μέσα στον επόμενο χρόνο να έχουν κατασκευαστεί εκατομμύρια παρόμοια συστήματα, τα οποία θα διατεθούν στην αγορά.

"Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα, όχι μόνο να μάθουν μέσα από την καθοδήγηση των δασκάλων τους, αλλά και να ανοίξουν τους ορίζοντές τους, ώστε να μειωθεί το χάσμα που παρουσιάζεται στην τεχνολογική εξέλιξη μεταξύ των αναπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών”, δήλωσε ο κ. Ανάν.

Να είστε σίγουροι ότι οι πολέμιοι του Μπιλ, ήδη υποτονθορύζουν τις θεωρίες συνωμοσίας. Αλλά γιατί αλήθεια να μην αφήσουμε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν; Αυτό που έχει σημασία, είναι οι σύγχρονοι Προμηθείς να μας απελευθερώσουν το συντομότερο δυνατό από την τυραννία των καλωδίων. Τώρα αν αυτός λέγεται Μπιλ ή Νίκολας ποσώς ενδιαφέρει τον κάτοικο των επαρχιών της Κίνας, ή της υποσαχάριας Αφρικής.

Minority reportΕπιτρέψτε μου για λίγο να ονειρευτώ την τάξη μου το 2010 με όλους τους μαθητές να αποθηκεύουν το μάθημα στο Origami τους κατεβάζοντάς το από τον αλληλεπιδραστικό πίνακα του σχολείου. Αν έχετε δει το Minority report και ζηλέψατε τον Τομ, ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν.

Ας ονειρευτούμε ότι η αναζήτηση στο διαδίκτυο θα ενταχθεί στην καθημερινότητα του σχολείου μας. Το Διαδίκτυο είναι η τεχνολογία που αλλάζει τον κόσμο μας καθώς δημιουργεί το συλλογικό νου της ανθρωπότητας. Καθώς μιλάμε χιλιάδες ιδέες διατρέχουν το μικρό γαλάζιο πλανήτη μας. Άνθρωποι ανταλλάσσουν γνώμες, συνεργάζονται και δημιουργούν από κοινού το νέο γενναίο κόσμο μας. Κι ενώ εμείς κοιμόμαστε, ο πλανήτης μας έγινε επίπεδος και συρρικνώθηκε.

Καθώς διαβάζετε αυτό το άρθρο ο παγκόσμιος ιστός διαστέλλεται διαρκώς με την προσθήκη νέας συλλογικής γνώσης. Εχουμε διαβεί τον Ρουβίκωνα καθώς η κυριαρχία των παραδοσιακών ρυθμιστών περιεχομένου αποδυναμώνεται. Δίπλα στα παραδοσιακά ΜΜΕ ξεπήδησαν τα ειδησεογραφικά blogs. Δίπλα στις βιβλιοθήκες δημιουργούνται οι ψηφιακές με προχωρημένες δυνατότητες αναζήτησης. Η μετάβαση στα bits επιτρέπει την παραγωγή πλουσιότερου και δυναμικότερου περιεχομένου.

Ας μας επιτραπεί να αισιοδοξήσουμε ολίγον, είναι άλλωστε και πρωτομαγιά!

Περισσότερα:

www.microsoft.com/windowsxp/umpc/default.mspx

http://laptop.media.mit.edu

The World Is Flat: A Brief History of the Twenty-first Century


------------------------------------------------------------

 


 

 Διαθέτουμε και : Φρέσκα - φρέσκα και λαχταριστά


  Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τις σελίδες του netschoolbook χωρίς φόβο, με πάθος και χωρίς πάθος.  Tα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους δημιουργούς τους, οι οποίοι - μεταξύ πολλών άλλων -διατηρούν και το δικαίωμα να αλλάξουν και απόψεις χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξουν τα γραφόμενά τους.
Αν θελήσετε να αναπαράγετε τα κείμενα, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά σας
παρακαλούμε να  μας το γνωστοποιήσετε πριν. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε 
(απαγόρευση = μέριμνα για κατασταλτικά μέτρα)απλά, η μη αναφορά στη πηγή, καθώς και η όποια αποσπασματική αντιγραφή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για μας και δε θα τιμά ιδιαίτερα εσάς.


 

<----- Αρχική

 
 

 

 

Αρθρα 2006

Ας κάνουμε ταμείο

Για να δούμε τι θα δούμε

 

Είναι που ονειρεύομαι σαν τον Καραγκιόζη

 

Τεχνολογίας αγώνας γόνιμος


 

Αρθρα 2005
 

Περί στρατηγικής


Τεχνολογίας αστοχίες


Ξεφυλλίζοντας


Λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι


Οταν η Κλειώ μετακομίζει στο διαδίκτυοΣαν τους Ίκαρους


Το πλοίο σαλπάρει


Mea culpa!


 

Η λέξη της χρονιάς


 

London Calling


Μια προσευχή για τη Σοφία


Αρθρα 2004-5

 


Παλαιότερα άρθρα της terra computerata

 Έτη: 2001-3

 

terracomputerata AT gmail DOT com  Σχεδιασμός & συντήρηση  ιστοσελίδας Τερέζα Γιακουμάτου