Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Terra computerata

 

Ας κάνουμε ταμείο

Ρόδι - το γούρι μας

Γράφει η Τερέζα Γιακουμάτου

_____________________  

Πρωτοχρονιά σήμερα. Έντεχνα μας έχει καλλιεργηθεί η ψευδαίσθηση ότι όλα ξεκινούν από την αρχή. Μηδενίζει το κοντέρ; Μακάρι, αλλά που τέτοια τύχη. Είναι μία μέρα που συνηθίζουμε να υποσχόμαστε στον εαυτό μας ότι κάτι θα αλλάξουμε τη χρονιά που έρχεται. Θα πάμε επιτέλους στο γυμναστήριο που τόσους μήνες πληρώνουμε άδικα, θα πάμε εκείνη την εκδρομή που όλο αναβάλλουμε, θα τακτοποιήσουμε τη δισκοθήκη μας.

Είναι μία μέρα που θέλουμε να κοιτάξουμε μπροστά, αλλά μοιραία στρέφουμε το βλέμμα και στο χρόνο που φεύγει. Οι εφημερίδες είναι γεμάτες ανασκοπήσεις, ας κάνουμε κι εμείς λοιπόν ταμείο ως προς τα σημαντικότερα γεγονότα του διαδικτύου τη χρονιά που πέρασε.

Σίγουρα το διαδίκτυο γίνεται σοφότερο καθώς η  μεγαλύτερη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη στον κόσμο με 2,4 εκατομμύρια βιβλία online έως το 2015 έχει γεννηθεί χάρη στη  Google. Το γάντι σήκωσαν οι Microsoft και Yahoo!, ενώ η Γαλλία ηγείται της ευρωπαϊκής «αντεπίθεσης»... Η τεχνολογική επανάσταση της χρονιάς ξεκίνησε, ενώ οι νομικοί καλούνται να λύσουν το γόρδιο δεσμό των πνευματικών δικαιωμάτων. Πάντοτε η τεχνολογία προηγείται του νόμου...

Η Wikipedia κερδίζει διαρκώς έδαφος και θεωρείται εφάμιλλη της Britannica από αρκετούς αναλυτές. Ευτυχώς έχει ξεκινήσει και η ελληνική της έκδοση, μια που παρά τις διαφημίσεις διαπιστώνεται κενό στον ελληνικό χώρο στον τομέα της πολυμεσικής εγκυκλοπαίδειας.

Τα blogs ήρθαν για να μείνουν. Διαπιστώνεται ήδη μία μετατόπιση του αναγνωστικού κοινού που έχει προσθέσει στα "αγαπημένα" τους bloggers συχνά πιο ψηλά από τα πρακτορεία ειδήσεων. Η ιστορία γράφεται από τις παρέες που δημιουργούνται πλέον σε πλανητικό επίπεδο. Τα διορατικά πρακτορεία έχουν εντάξει υπηρεσίες στις σελίδες τους ευνοώντας τη συμμετοχικότητα των αναγνωστών τους.

Το 2005 είναι η χρονιά που απογειώθηκε και η διαδικτυακή τηλεφωνία (Voice over IP). Οι μέρες της αφθονίας του ΟΤΕ είναι μετρημένες και ας επιμένει να μας στενοχωρεί με την τιμολογιακή πολιτική του για το διαδίκτυο. Η ανατίμηση αναβλήθηκε χάρη στις συντονισμένες επιθέσεις εκατοντάδων χρηστών που εκτόνωσαν την οργή τους σε blogs και ανακοινώσεις στο Διαδίκτυο.

Η σύγκλιση των τεχνολογιών προχωρά. Η τηλεόραση φλερτάρει με τα κινητά μας ενώ ήδη αρκετοί δικτυακοί τόποι διαθέτουν τηλεοπτικό περιεχόμενο στους κατέχοντες ευρυζωνική σύνδεση. Λέτε σε λίγα χρόνια οι δορυφορικοί δέκτες μας να μεταλλαχτούν;

Η ανασκόπησή μας δεν θα ήταν πλήρης αν δεν αναφέραμε την επανάσταση του podcasting. Αν το απωθημένο σας να κατακτήσετε τα ερτζιανά παραμένει, ιδού ευκαιρία λαμπρή να ακουστεί η φωνή σας στον πλανήτη. Τα Αμερικανικά πανεπιστήμια εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και διαθέτουν επιλεγμένες διαλέξεις των καθηγητών τους στο διαδίκτυο. Αρκετές εφαρμογές σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε μία εκπομπή και να τη διαθέσετε στο παγκόσμιο ακροατήριό σας. Ειδικές μηχανές αναζήτησης αντιλαλούν τη φωνή σας στο παγκόσμιο χωριό ανοίγοντας τη βεντάλια της διαφορετικότητας.

Τι από τα παραπάνω θα ξεχωρίσει από το χυλό του χρόνου; Ας ελπίσουμε να είμαστε εδώ του χρόνου, για να κάνουμε πάλι μαζί ταμείο.

Καλή μας χρονιά!


------------------------------------------------------------

 


Πέρσι τέτοια μέρα: Η λέξη της χρονιάς

 Διαθέτουμε και : Φρέσκα - φρέσκα και λαχταριστά


  Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τις σελίδες του netschoolbook χωρίς φόβο, με πάθος και χωρίς πάθος.  Tα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους δημιουργούς τους, οι οποίοι - μεταξύ πολλών άλλων -διατηρούν και το δικαίωμα να αλλάξουν και απόψεις χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξουν τα γραφόμενά τους.
Αν θελήσετε να αναπαράγετε τα κείμενα, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά σας
παρακαλούμε να  μας το γνωστοποιήσετε πριν. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε 
(απαγόρευση = μέριμνα για κατασταλτικά μέτρα)απλά, η μη αναφορά στη πηγή, καθώς και η όποια αποσπασματική αντιγραφή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για μας και δε θα τιμά ιδιαίτερα εσάς.


 

<----- Αρχική

 

 

 

Αρθρα 2005
 

Περί στρατηγικής


Τεχνολογίας αστοχίες


Ξεφυλλίζοντας


Λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι


Οταν η Κλειώ μετακομίζει στο διαδίκτυοΣαν τους Ίκαρους


Το πλοίο σαλπάρει


Mea culpa!


 

Η λέξη της χρονιάς


 

London Calling


Μια προσευχή για τη Σοφία


Αρθρα 2004-5

 


Παλαιότερα άρθρα της terra computerata

 Έτη: 2001-3

 

terracomputerata AT gmail DOT com  Σχεδιασμός & συντήρηση  ιστοσελίδας Τερέζα Γιακουμάτου