Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Terra computerata

 

Τεχνολογίας αγώνας γόνιμος

Γράφει η Τερέζα Γιακουμάτου

_____________________  

 

   Στο συνέδριο του Ταλίν συναντήθηκαν εκπαιδευτικοί από 27 χώρες. (Παρεμπιπτόντως τσιμπήσαμε και το χρυσό - μπράβο Χρύσα!) Οι περισσότεροι σύνεδροι κρατούσαν μία σύγχρονη έκδοση του άβακα, ένα tablet PC. Σε αυτό κρατούσαν σημειώσεις, υπαγόρευαν υπομνήματα και αντάλλασσαν τη δουλειά τους με τους συναδέλφους τους. Αν έλεγα πριν μερικά χρόνια ότι θα έγραφα με γραφίδα στον φορητό μου,  θα του μιλούσα και θα με καταλάβαινε μάλλον θα έπαιρνα μεταγγραφή για την κατηγορία  συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας.

  Κάποτε τα μοναδικά εφόδια των μαθητών ήταν η πλάκα, η κιμωλία, το κοντύλι. Στις μέρες μας αποκτούν ξανά ζωή. Απλώς έγιναν ψηφιακά και απέκτησαν εκπληκτικές δυνατότητες. Επιστροφή λοιπόν στο μέλλον του μαυροπίνακα.

  Το Tablet PC ακολουθεί πιστά την ιδέα της ξύλινης πινακίδας που αναφέραμε στην αρχή της ιστορίας μας, αλλά με πολλά καινοφανή προτερήματα. Οντως μπορεί να γράφεις σε αυτή με ένα ειδικό στυλό, αλλά καταχωρίζει τα σχέδια, τα γράμματα και τα τσεκαρίσματά σου ψηφιακά. Επίσης, αναγνωρίζει τη φωνή σου και μετατρέπει την υπαγόρευση σε κείμενο, «τρέχει» όλες τις εφαρμογές των Windows, λειτουργεί ως αναγνωστάρι για ψηφιακά βιβλία και συνδέεται - φυσικά - ασύρματα με το Διαδίκτυο και το επιτόπιο δίκτυο του σπιτιού ή της επιχείρησης. Ως το τέλος της δεκαετίας, ο επικεφαλής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς θεωρεί ότι ο μέσος άνθρωπος θα αναρωτιέται «πώς ζούσε χωρίς αυτό».

  Είναι αλήθεια ότι, παρά την παγκοσμιοποιημένη οικονομική δυσπραγία, η επανεφεύρεση της πινακίδας ήταν ώριμη ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου. Ζει ήδη μέσα σε έναν ωκεανό πληροφοροποιημένων υπηρεσιών, εργάζεται παντού με τη διαμεσολάβηση υπολογιστών, πληρώνεται, ενημερώνεται και ψυχαγωγείται μέσω αυτών, ακόμη και θεραπεύεται έγκαιρα ή όχι χάρη στην ύπαρξή τους. Εχει γίνει όμως σκλάβος των καλωδίων και κάθε νέα συσκευή, στο σπίτι ή στο γραφείο, του προσθέτει έναν ακόμη μπελά υποδομής, συν το ότι μακριά από τα καλώδια χάνει την όποια επαφή με τα πολύτιμα δεδομένα του. Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης - σε αντιστοιχία δράσεων των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας - για μια Κοινωνία της Πληροφορίας και ηλεκτρονική διακυβέρνηση θέτει σίγουρα το πλαίσιο ανάπτυξης κρατικών υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου. Και πάλι όμως ο πολίτης θα επωφελούνταν εφόσον... ήταν στην πρίζα.

  Το ξενοδοχείο της Εσθονίας που μας φιλοξένησε είχε ασύρματη σύνδεση. Οι Εσθονοί έμαθα ότι ψηφίζουν ηλεκτρονικά και μπορούν να υπογράψουν και συμβόλαια με τη ψηφιακή τους ταυτότητα.: Ο πολίτης απλωμένος στον καναπέ του, ή σε μια καφετέρια, ή στο παγκάκι του πάρκου, καλεί στην οθόνη του τη σχετική αίτηση, τσεκάρει και υπογράφει ψηφιακά με το πενάκι του, ο ιδεατός υπάλληλος ελέγχει μέσω Διαδικτύου την πληρότητα και τον διορθώνει, εγκρίνει και προχωρά στο επόμενο βήμα...  Ας μη μελαγχολήσω... εμείς προτιμάμε την προσωπική επαφή, τον αγουροξυπνημένο και κατά κανόνα κοκοδιάθετο υπάλληλο, τις ουρές στις διάφορες υπηρεσίες και τα παρατράγουδά τους.

  Ας ονειρευτούμε λίγο...ενόσω ο πολίτης μεταφέρεται στο νοσοκομείο μετά από ατύχημα, δίνει τα στοιχεία της ασφάλισής του, εξουσιοδοτεί με την ηλεκτρονική υπογραφή του τη μεταβίβαση του ιατρικού του φακέλου από όπου φυλάσσεται, και τον περιμένουν με την κατάλληλη γι' αυτόν αγωγή.

  Δεν είναι πολλά χρόνια που, μια εν πρώτοις αναρχική συμπεριφορά των χρηστών του Διαδικτύου, η ασύρματη διαδικτύωση έξω από τα κλασικά τηλεπικοινωνιακά κανάλια, εδραιώθηκε σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό που στην αρχή ήταν «ψηφιακά νέφη» σε επίπεδο πόλης, μεταβλήθηκε σε οργανωμένη προσπάθεια με ενδιαφέρον όχι μόνο ερασιτεχνικό και επιστημονικό, αλλά και επιχειρηματικό. Τα τεχνικά και επιχειρηματικά λάθη των απανταχού τηλεπικοινωνιακών φορέων είχαν καλλιεργήσει το έδαφος για μια τέτοια καταναλωτική επανάσταση. Είτε σκόπιμα είτε όχι, η παροχή ευρωζωνικής σύνδεσης στο «τελευταίο μίλι» του κάθε χρήστη Internet είχε γίνει προβληματική ή ασύμφορη. Η διασύνδεση μέσω τηλεφωνίας τρίτης γενιάς (3G) έχει  καθυστερήσει και οι συνδέσεις DSL  εμφανίζουν στρεβλώσεις στις γεφυρώσεις της καλωδίωσης. Σήμερα  όλες οι μεγαλουπόλεις - συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, αλλά και πόλεων όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και τα Χανιά - έχουν γεμίσει με αόρατες συνδέσεις που επιτρέπουν σε κινητούς και ακίνητους χρήστες να μπαινοβγαίνουν στο Διαδίκτυο και τα δίκτυα των επιχειρήσεών τους.

  Η παρουσία στη μαθητική ή φοιτητική τσάντα μιας πινακίδας-κόμβου σύνδεσης με τη γνώση όλου του κόσμου θα θέσει το εκπαιδευτικό σύστημα μπροστά στο μεγαλύτερο αίτημα αλλαγής που γνώρισε ποτέ. Οχι ότι θα καταστεί αχρείαστη η παρουσία στο σχολείο. Αλλά, κυρίως, ότι θα γίνει ζητούμενο η προσαρμογή της διαδικασίας μάθησης στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δεξιότητες του κάθε μαθητή. Όπως επίσης ότι θα είναι διαφανής και αντικειμενικά μετρήσιμη πλέον η επίδοση του κάθε μαθητή, αλλά και του κάθε δασκάλου!
  


------------------------------------------------------------

 


 

 Διαθέτουμε και : Φρέσκα - φρέσκα και λαχταριστά


  Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τις σελίδες του netschoolbook χωρίς φόβο, με πάθος και χωρίς πάθος.  Tα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους δημιουργούς τους, οι οποίοι - μεταξύ πολλών άλλων -διατηρούν και το δικαίωμα να αλλάξουν και απόψεις χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξουν τα γραφόμενά τους.
Αν θελήσετε να αναπαράγετε τα κείμενα, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά σας
παρακαλούμε να  μας το γνωστοποιήσετε πριν. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε 
(απαγόρευση = μέριμνα για κατασταλτικά μέτρα)απλά, η μη αναφορά στη πηγή, καθώς και η όποια αποσπασματική αντιγραφή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για μας και δε θα τιμά ιδιαίτερα εσάς.


 

<----- Αρχική

 
 

 

 

Αρθρα 2006

Ας κάνουμε ταμείο

Για να δούμε τι θα δούμε

 

Είναι που ονειρεύομαι σαν τον Καραγκιόζη

 

Τεχνολογίας αγώνας γόνιμος


 

Αρθρα 2005
 

Περί στρατηγικής


Τεχνολογίας αστοχίες


Ξεφυλλίζοντας


Λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι


Οταν η Κλειώ μετακομίζει στο διαδίκτυο



Σαν τους Ίκαρους


Το πλοίο σαλπάρει


Mea culpa!


 

Η λέξη της χρονιάς


 

London Calling


Μια προσευχή για τη Σοφία


Αρθρα 2004-5

 


Παλαιότερα άρθρα της terra computerata

 Έτη: 2001-3

 

terracomputerata AT gmail DOT com  Σχεδιασμός & συντήρηση  ιστοσελίδας Τερέζα Γιακουμάτου