Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Terra computerata

 

Είναι που ονειρεύομαι σαν τον Καραγκιόζη...

Ο Καραγκιόζης φοιτητής

Γράφει η Τερέζα Γιακουμάτου

_____________________  

  Η Ελλάδα μας έχει απόλυτη ανάγκη μία μεταρρύθμιση με επίκεντρο την εκπαίδευση. Είναι κοινό μυστικό ότι τα Πανεπιστήμιά μας, όπως λειτουργούν σήμερα, δεν εξοπλίζουν τη νέα γενιά με τα απαιτούμενα εφόδια, με τις δεξιότητες και τον τρόπο σκέψης που αντιστοιχούν στη σύγχρονη εποχή. Η οικονομία της γνώσης προϋποθέτει την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να διευρύνονται ολοένα οι ευκαιρίες απασχόλησης.

  Την τελευταία εικοσαετία ένας πακτωλός χρημάτων εισέρευσε στη χώρα μας από την Ε.Ε. με στόχο την ανάπτυξη των υποδομών μας. Είναι όμως χαρακτηριστικό του πως αντιλαμβανόμαστε την αξιοποίηση των πόρων, το γεγονός, ότι είμαστε η μόνη χώρα που δεν παρουσιάζουμε απολογισμό των έργων που πραγματοποιήθηκαν. Δεν περιγράφουμε πουθενά την υλοποίηση των στρατηγικών σχεδίων μας, ώστε να έχουμε μία εικόνα των επιτευγμάτων μας σε σχέση με τους στόχους.

 Ας μιλήσουμε λίγο για την εισαγωγή των ΤΠΕ στην εκπαίδευση. Αναρωτηθήκαμε ποτέ ποιος χαράζει την πολιτική; ποιος αποφάσισε ότι θα ακολουθηθεί το τάδε πρότυπο; Είμαστε όμως περήφανοι για τα 96 λογισμικά ή τους 75000 επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς ή τα εξοπλισμένα μας εργαστήρια. Ο μαθητής φυσικά δεν έχει νιώσει να αλλάζει τίποτα στην τελευταία δεκαετία. Η συζήτηση κινείται πάντα γύρω από τον αριθμό των εισακτέων και τη βάση στα εξεταζόμενα μαθήματα. Είναι και αυτό ένα στοιχείο της κακοδαιμονίας μας - να απωθούμε τα ουσιώδη και να αναλώνουμε το ζήλο μας στα δευτερεύοντα.

  Η έννοια των "κουτόφραγκων" φαίνεται ότι είναι βαθιά ριζωμένη και άρρηκτα συνυφασμένη με την αντίληψή μας, ότι αυτό που πρωτίστως μας ενδιαφέρει, είναι να εισρέει και να κυκλοφορεί το χρήμα. Το πως αξιοποιείται αυτός ο πλούτος, φαίνεται να ακολουθεί αρκετά πίσω στις προτεραιότητές μας. Καταφέραμε με αυτά και με αυτά να θυσιάσουμε τις πολλαπλασιαστικές δυνατότητες των έργων υποδομής που θα επιτάχυναν τις επιβαλλόμενες από την εποχή αλλαγές.

 Η Ινδία μετατρέπεται αργά αλλά σταθερά σε παγκόσμιο κέντρο πληροφορικής. Στην Πολωνία συντελείται εδώ και καιρό μία αθόρυβη επανάσταση. Κι ας κοροϊδεύουμε τον πολωνό υδραυλικό. Η Ελλάδα στέκεται στο τρίστρατο τυφλωμένη από τα σύγχρονα status symbols. Θα μπορούσε να ενταχθεί στην ομάδα των χωρών που αξιοποιούν τις δυνατότητες της οικονομίας της γνώσης. Θα το κάνει όμως; ή ονειρεύομαι πάλι σαν τον Καραγκιόζη;

  


------------------------------------------------------------

 


 

 Διαθέτουμε και : Φρέσκα - φρέσκα και λαχταριστά


  Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τις σελίδες του netschoolbook χωρίς φόβο, με πάθος και χωρίς πάθος.  Tα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους δημιουργούς τους, οι οποίοι - μεταξύ πολλών άλλων -διατηρούν και το δικαίωμα να αλλάξουν και απόψεις χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξουν τα γραφόμενά τους.
Αν θελήσετε να αναπαράγετε τα κείμενα, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά σας
παρακαλούμε να  μας το γνωστοποιήσετε πριν. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε 
(απαγόρευση = μέριμνα για κατασταλτικά μέτρα)απλά, η μη αναφορά στη πηγή, καθώς και η όποια αποσπασματική αντιγραφή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για μας και δε θα τιμά ιδιαίτερα εσάς.


 

<----- Αρχική

 
 

 

 

Αρθρα 2006

Ας κάνουμε ταμείο

Για να δούμε τι θα δούμε


 

Αρθρα 2005
 

Περί στρατηγικής


Τεχνολογίας αστοχίες


Ξεφυλλίζοντας


Λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι


Οταν η Κλειώ μετακομίζει στο διαδίκτυο



Σαν τους Ίκαρους


Το πλοίο σαλπάρει


Mea culpa!


 

Η λέξη της χρονιάς


 

London Calling


Μια προσευχή για τη Σοφία


Αρθρα 2004-5

 


Παλαιότερα άρθρα της terra computerata

 Έτη: 2001-3

 

terracomputerata AT gmail DOT com  Σχεδιασμός & συντήρηση  ιστοσελίδας Τερέζα Γιακουμάτου