Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Terra computerata

 Πόσο μου τα σπάει (τα νεύρα) το spam*

Γράφει η Τερέζα Γιακουμάτου 

_____________________ 

 

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής σε περιοδικό παρατήρησης πτηνών; Eπιθυμείτε χάπια – διαίτης εγκεκριμένα από τον Eθνικό Oργανισμό Φαρμάκου; Tι θα λέγατε για να γραμμώσετε επιτέλους αυτούς τους έρημους τους κοιλιακούς σας; Μήπως ονειρεύεστε διακοπές και spa; Μήπως κάτι άλλο; Το μέγιστο παραμύθι της εποχής μας, η διαφήμιση έρχεται με τη βουλιμία καταπατητή να μας υποσχεθεί την πλήρη ευδαιμονία, αμέσως παραδοτέα και ασήμαντου κόστους.

Η διαφήμιση πολύ γρήγορα βρήκε το δρόμο της στο διαδίκτυο και σήμερα οι ηλεκτρονικές μας θυρίδες κατακλύζονται από ανεπιθύμητα μηνύματα. Πριν λίγες ημέρες χρειάστηκε να εγκαταλείψω την τέταρτη εναλλακτική θυρίδα μου όταν είδα ότι τα μηνύματα ήταν πάνω από χίλια. Κι ένα δευτερόλεπτο να χρειάζεται για τη διαγραφή τους αλίμονο... Αφήστε τους δύσμοιρους εξυπηρετητές που πρέπει καθημερινά να διακινούν όλη αυτή τη χιονοστιβάδα μηνυμάτων.

Το διαδίκτυο έχει κάποιους χρυσούς κανόνες - όποιος τους ακολουθεί κάνει μία χρυσή επένδυση στο μέλλον όσον αφορά το χρόνο του. Ενας από αυτούς είναι να μην δίνετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση σε όποιο δικτυακό τόπο σας το ζητά -έστω με καλό τρόπο. Θα πρότεινα μάλιστα να δημιουργήσετε ένα επιπλέον λογαριασμό e-mail με το καλλιτεχνικό σας όνομα και να δημοσιοποιείτε σε αγνώστους μόνο το συγκεκριμένο. Επίσης μην κάνετε το λάθος να απαντήσετε σε κάποιο spam-mail. Ακόμη κι αν απαντήσετε για να διαμαρτυρηθείτε, στην ουσία το μόνο που θα καταφέρετε είναι να επιβεβαιώσουν οι spammers ότι η διεύθυνσή σας χρησιμοποιείται. Θα συνεχίσουν το βομβαρδισμό, αδιαφορώντας για τις διαμαρτυρίες σας.

Οι προγραμματιστές ψάχνουν τρόπους να μας γλιτώσουν από τη λαίλαπα αλλά δεν είναι κι εύκολο.  Κυκλοφορούν λοιπόν ανάμεσά μας και αρκετά προγράμματα που αναλαμβάνουν να μας προφυλάξουν από τους αδηφάγους διαφημιστές αλλά αυτοί πάντα μηχανεύονται τρόπους για να μας "δελεάσουν". H Eυρωπαϊκή Eνωση έκανε το καθήκον της καθώς αυτήν την εβδομάδα προχώρησε σε ένα σημαντικό βήμα , στην προώθηση της νέας οδηγίας της για τα «σκουπίδια - μηνύματα» του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία καθιστά παράνομα εφόσον ο αποδέκτης του δεν επιθυμεί την παραλαβή τους. Ωστόσο παραμένουν αρκετά ερωτήματα ανοικτά σχετικά με την ισχύ του νόμου και τον εντοπισμό των αποστολέων των «σκουπιδιών - μηνυμάτων», από τη στιγμή που η πλειοψηφία των εισερχομένων στην Eυρώπη αυτού του είδους των μηνυμάτων προέρχονται από άλλες περιοχές του πλανήτη. Βλέπετε στο διαδίκτυο δεν υπάρχουν σύνορα...

 

* Tα ηλεκτρονικά μηνύματα που αποστέλλονται μαζικά για διαφημιστικούς λόγους, είτε σε τυχαίες διευθύνσεις είτε σε πρόσωπα που υπάρχει η υπόνοια ότι μπορεί να ενδιαφέρονται, ονομάζονται spam-mails. Πρόκειται για ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα, που συχνά κατακλύζουν πολλούς χρήστες του Iντερνετ, αναγκάζοντάς τους να χάνουν χρόνο και χρήμα, καθώς προσπαθούν να τα διευθετήσουν.


 

 


  Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τις σελίδες του netschoolbook χωρίς φόβο, με πάθος και χωρίς πάθος.  Tα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους δημιουργούς τους, οι οποίοι - μεταξύ πολλών άλλων -διατηρούν και το δικαίωμα να αλλάξουν και απόψεις χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξουν τα γραφόμενά τους.
Αν θελήσετε να αναπαράγετε τα κείμενα, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά σας
παρακαλούμε να  μας το γνωστοποιήσετε πριν. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε 
(απαγόρευση = μέριμνα για κατασταλτικά μέτρα)απλά, η μη αναφορά στη πηγή, καθώς και η όποια αποσπασματική αντιγραφή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για μας και δε θα τιμά ιδιαίτερα εσάς.


 

<----- Αρχική

 Παλαιότερα άρθρα της terra computerata

 Έτη: 2001-2


 

 Τεχνικές αναζήτησης και μηχανές. Ο μίτος της Αριάδνης.

Της Τερέζας Γιακουμάτου

18/1/2002


Τι μέλλει γενέσθαι;Της Τερέζας Γιακουμάτου

1/2/2002


Τεχνοφετιχισμός

Τ. Γιακουμάτου

15/3/2002


Κανόνες καλής συμπεριφοράς στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Σ. Νικολαΐδου

15/4/2002


10 παιδικά κλικ

Α΄μέρος

Σ. Νικολαΐδου

1/5/2002


Η Λερναία Υδρα χτυπάει στο διαδίκτυο

Τ. Γιακουμάτου

10/2/2003


Γυναίκες στο διαδίκτυο

Τ. Γιακουμάτου

20/3/2003


Σχόλιο για τον πόλεμο

Νικολαΐδου-Γιακουμάτου

3/4/2003


Εκπαίδευση από απόσταση;
Πάρτε μικρό καλάθι...

Τ. Γιακουμάτου 17/4/03


Ώστε ανελλήνιστοι δεν είμεθα...
ηλεκτρονικά αναλφάβητοι όμως;

Τ. Γιακουμάτου

17/5/03


Οταν ο Τιμ ήρθε στην Ελλάδα
Τ. Γιακουμάτου

25/5/03


 

Και τώρα τι θα κάνουμε τους υπολογιστές;

Τ. Γιακουμάτου

2/6/03


 

Οι βλαβερές συνέπειες των Η/Υ
 

Τ. Γιακουμάτου

26/6/03

terracomputerata AT gmail DOT com Σχεδιασμός & συντήρηση  ιστοσελίδας Τερέζα Γιακουμάτου