Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Terra computerata

Τι μέλλει γενέσθαι;

 Γράφει η Τερέζα Γιακουμάτου

_____________________

Ο λόγος για την ελληνική γλώσσα και το μέλλον της όπως αυτό θα διαμορφωθεί μέσα από τα ηλεκτρονικά περιβάλλοντα επικοινωνίας. Σπεύδω να δηλώσω ότι δεν εζήλωσα τη δόξα των ακαδημαικών που θυμήθηκαν τα greeklish στα στερνά τους και μας χτύπησαν, άκαιρα εντελώς, το καμπανάκι του κινδύνου. Θα επιχειρήσω κάποιες απλές διαπιστώσεις.

1) Η διάδοση των ηλεκτρονικών περιβαλλόντων επικοινωνίας έχει δρομολογήσει εξελίξεις που θα επηρεάσουν τις ασθενείς γλώσσες του πλανήτη. Και η ελληνική συγκαταλέγεται σε αυτές.

2) Δεν υπάρχει συγκροτημένη και μακροπρόθεσμη πολιτική σχετικά με την ελληνική γλώσσα και τη διδασκαλία της στην επερχόμενη Κοινωνία της Πληροφορίας.

3) Η υπόθεση γλώσσα και νέες τεχνολογίες έχει εστιαστεί, εντελώς λανθασμένα, στην ανάπτυξη λογισμικών πολυμέσων για την υποστήριξη της γλωσσικής διδασκαλίας. Εχουν δαπανηθεί κάποιες εκατοντάδες εκατομμυρίων για λογισμικά που δεν ευτύχησαν στην καθημερινή διδακτική πράξη. Μερικά από αυτά έχουν διατηρήσει την παρθενία τους μέσα στο πλαστικό περίβλημά τους, αφού απέχουν από τις γλωσσοδιδακτικές αναζητήσεις των ημερών μας κι αφού η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μας καρκινοβατεί.

4) Το παιδαγωγικό ινστιτούτο δεν έχει αποδείξει την πρόθεση και την ικανότητά του να οδηγήσει τους φιλολόγους στην παιδαγωγική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, διατυπώνοντας με σαφήνεια τους όρους σύνδεσης γλωσσικής διδασκαλίας και τεχνολογίας. Αυτό που, μέχρι στιγμής, έχουμε δει είναι κάποιες ασθενείς παραινέσεις για τη χρήση επεξεργαστή κειμένου και ψηφιακών δίσκων. Επίσης, είδαμε οδηγίες για τη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων, οι οποίες ουσιαστικά στραγγαλίζουν τα ελάχιστα περιθώρια δημιουργικής αξιοποίησης των ΝΤ στα φιλολογικά μαθήματα, εξουδετερώνοντας κάθε πιθανή πρωτοβουλία που θα μπορούσε να αναληφθεί. Αυτό οφείλεται στο ότι συνδέουν πολύ στενά τη γλωσσική διδασκαλία με συγκεκριμένες σελίδες των σχολικών εγχειριδίων. Με ανάλογο τρόπο έχει επιτευχθεί και η ακύρωση της ενδοσχολικής επιμόρφωσης. 

Τι σημαίνει αλήθεια "πιστοποιημένο εκπαιδευτικό λογισμικό" από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο; Γιατί πολλά από αυτά που έχουν τη σφραγίδα του, έχουν πάνω τους τόση σκόνη, μέσα στη βιβλιοθήκη του σχολείου, ώστε άνετα κάποιος θα φύτευε...Δε μας λείπουν τα λογισμικά - άλλωστε αυτά δε συμβαδίζουν με τις διαρκείς αλλαγές εγχειριδίων. Αυτό που μας λείπει είναι η υποδομή. Γι΄αυτό όμως θα επανέλθω σε επόμενο άρθρο. Προς το παρόν, περιμένω να καταθέσετε τις απόψεις σας.

 

born to be wired

webslave του www.netschoolbook.gr    

   


Μπορείτε να γραφτείτε στη λίστα φίλων του netschoolbook στέλνοντας ένα e-mail στη διεύθυνση terracomputerata@yahoo.gr και υποσχόμαστε να σας ενημερώνουμε για την ανανέωση της αρθρογραφίας μας.

  Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τις σελίδες του netschoolbook χωρίς φόβο, με πάθος και χωρίς πάθος.  Tα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους δημιουργούς τους, οι οποίοι - μεταξύ πολλών άλλων -διατηρούν και το δικαίωμα να αλλάξουν και απόψεις χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξουν τα γραφόμενά τους.
Αν θελήσετε να αναπαράγετε τα κείμενα, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά σας
παρακαλούμε να  μας το γνωστοποιήσετε πριν. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε 
(απαγόρευση = μέριμνα για κατασταλτικά μέτρα)απλά, η μη αναφορά στη πηγή, καθώς και η όποια αποσπασματική αντιγραφή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για μας και δε θα τιμά ιδιαίτερα εσάς.


 

<----- Αρχική

 







Παλαιότερα άρθρα της terra computerata

 Έτος: 2001


 De natura e-litterarum ad caros et amatores*
*Περί της φύσεως των ηλεκτρονικών μηνυμάτων προς προσφιλείς και αγαπωμένους.

Dr. Χρυσάνθη Σκίρτα-Speck

4/1/2002


 Τεχνικές αναζήτησης και μηχανές. Ο μίτος της Αριάδνης.

Της Τερέζας Γιακουμάτου

18/1/2002

 

Φιλολογική επιμέλεια: Σοφία Νικολαΐδου terracomputerata AT gmail DOT com-  terracomputerata AT gmail DOT com