Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

Το όργιο ρεκλάμας του Τζέιμς Μποντ


Το μάρκετινγκ μεταμόρφωσε τον Τζέιμς Μποντ. Στην τελευταία του ταινία «Πέθανε μια άλλη μέρα», πίνει το κοκτέιλ του με βότκα Finlandia αντί για Smirnoff, φοράει ρολόι Omega αντί για Rolex, οδηγεί Aston Martin αντί για BMW. Και διαφημίζει εμμέσως ή αμέσως άλλα 17 καταναλωτικά προϊόντα.

Σύμφωνα με χολιγουντιανές πηγές, οι παραγωγοί της ταινίας εισέπραξαν περίπου 70.000.000 δολάρια για να τοποθετήσουν τα διάφορα «αγαθά» στο σελιλόιντ. Υπάρχουν βέβαια και μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Η Ford πλήρωσε 63.000.000 δολάρια για να φιγουράρει στο διηνεκές πλάι στον Μποντ μια Aston Martin.

Για μπόνους μάλιστα, ο κακός της ταινίας οδηγάει μια Jaguar, η οποία, όπως και η Aston Martin, είναι θυγατρική του κολοσσού απ' το Ντιτρόιτ. Η σύντροφος, πάλι, του Μποντ, αμερικανίδα κατάσκοπος Τζινξ, σωφάρει ένα Ford Thunderbird...

Στο φιλμ θα δούμε επίσης σκοτσέζικα ζιβάγκο Ballantyne και κοστούμια Brioni και αναψυκτικό 7UP και κινητό τηλέφωνο Sony Erickson και κρύσταλλα Baccarat και επικοινωνία Vodafone και καταστήματα Best Buy και Circuit City και snow-mobiles Ski-Doo και British Airways και βαλίτσες Samsonite και μπίρα Heineken και πατίνια Segway και κάμερες Kodak και καλλυντικά Revlon και ξυριστικές μηχανές Philips.

Ακόμη και το περίφημο ρομπότ-χειρουργός «Da Vinci» του λονδρέζικου νοσοκομείου «St. Mary's Hospital» εμφανίζεται στο «Πέθανε μια άλλη μέρα». Στην περίπτωση αυτή, πάντως, λέγεται ότι οι παραγωγοί σεβάστηκαν τη στενότητα χρημάτων του βρετανικού συστήματος υγείας και δεν ζήτησαν ούτε μια λίρα...

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 12/1/03

 


No logo Οι πολυεθνικές εισβάλλουν στα σχολεία.

<----- Αρχική
Υποστηρικτικό υλικό για διδάσκοντες Τεχνικές πειθούς

Σχέδιο μαθήματος διαφήμισης


Ομάδες εργασίας

Benetton

Diesel

Αυτοκίνητα

Αλκοόλ

Τσιγάρα

Bodybuilders


Τεστ αυτοαξιολόγησης

Η διαφήμιση επιτίθεται Χριστούγεννα

Οι επιπτώσεις του καταιγισμού διαφημίσεων

Τεχνικές διαφημιστών παιχνιδιών

Τώρα και προσωπικές διαφημίσεις

Είδη διαφημιστικών μηνυμάτων

Τεχνάσματα των διαφημιστών 

Δεοντολογία διαφημίσεων


 

 

 

 

Επικοινωνία:  terracomputerata AT gmail DOT com