Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί


Ιδέες για την αξιοποίηση του λογισμικού παρουσιάσεωνΤο λογισμικό παρουσιάσεων ως εργαλείο υποστηρίζει τις περιπτώσεις όπου η πληροφορία πρέπει να πάρει τέτοια μορφή ώστε να μεταδοθεί στους άλλους με αποτελεσματικό τρόπο.
Κύριο πλεονέκτημα του λογισμικού είναι η δυνατότητα ενσωμάτωσης πολυμέσων. Ο μαθητής πρέπει μέσα από τη χρήση του λογισμικού να εξοικειωθεί με διάφορα άλλα εργαλεία που θα του επιτρέψουν να εισάγει ήχο, εικόνα, video.
Μέσα από τη χρήση του λογισμικού (και σε συνδυασμό με άλλα εργαλεία) ο μαθητής πρέπει να προβληματιστεί για το πώς ένας όγκος πληροφοριών παρουσιάζεται σε μια ελκυστική μορφή και απευθύνεται σε άλλα άτομα. Βασικά σημεία συζήτησης είναι η αισθητική παρουσίαση της πληροφορίας, η λειτουργικότητα των επιμέρους στοιχείων (π.χ εικόνα, ήχος, κίνηση, βίντεο), η λεκτική σαφήνεια και η φιλικότητα προς το θεατή.

Παραδείγματα αξιοποίησης

1. Μεταφορά ενός γραπτού κειμένου σε μορφή κύριων σημείων, που εξυπηρετούν τη δημόσια παρουσίαση του θέματος του κειμένου.


2. Δημιουργία μιας διαφήμισης με χρήση των πολυμέσων και του animation. Σχολιάζεται ο τρόπος τοποθέτησης των διαφόρων στοιχείων (εικόνας, κειμένου) πάνω στη διαφάνεια ώστε να υπάρχει αισθητική ισορροπία.


3. Δημιουργία λεξικού με χρήση υπερσυνδέσμων. Οι μαθητές κάνουν κατάλογο βασικών εννοιών ενός θέματος και δημιουργούν μια διαφάνεια για κάθε μια την οποία συνδέουν με υπερσύνδεσμο με τη λέξη του καταλόγου.


4. Διαχρονική δημιουργία διαφανειών για ένα θέμα που χαρακτηρίζει ένα μάθημα για όλο το χρόνο. π.χ. Σημαντικά ιστορικά γεγονότα ή Σημαντικά ιστορικά πρόσωπα.: Στο μάθημα της Ιστορίας τα παιδιά κάνουν μια διαφάνεια όποτε υπάρχει κάτι σχετικό με το θέμα και έτσι στο τέλος του χρόνου υπάρχει ένα σύνολο διαφανειών με όλα τα βασικά ιστορικά γεγονότα/πρόσωπα που συνάντησαν τα παιδιά όλη τη χρονιά.

5. Δημιουργία ενός project. Π.χ. Μια εργασία για ένα συγκεκριμένο θέμα με υπερσυνδέσμους και πολυμέσα.Πού θα βρω εικόνες;

1. istockphoto επί πληρωμή

2. gettyimages επί πληρωμή

3. google image search Δωρεάν αλλά χρειάζεστε άδεια από τον κάτοχο

4. flickr creative commons Περιορισμένα δικαιώματα

5. flickr Δωρεάν αλλά χρειάζεστε άδεια από τον κάτοχο

6. wikipedia Περιορισμένα δικαιώματα

7. corbis ακριβό -καλή ποιότητα

8. fotolia φτηνό -πλούσιο περιεχόμενο

9. stockxpert Φτηνό - κακός σχεδιασμός σελίδας

10. shutterstock ακριβό

11.stockvault δωρεάν

12. morguefile δωρεάν

13.everystockphoto δωρεάν με περιορισμούς

Ακόμη

Συλλογή  δωρεάν προτύπων

Συλλογή ήχων

More tips

 

 


 

<----- Αρχική

Β΄επίπεδο


Ιδέες για την αξιοποίηση του Λογιστικού φύλλου


Ιδέες για την αξιοποίηση του επεξεργαστή κειμένου


Ιδέες για την αξιοποίηση του λογισμικού παρουσιάσεων


Παπανικολάου K.A., Τσαγκάνου Γ., Γρηγοριάδου Μ. Αξιοποιώντας το διαδίκτυο και το λογισμικό γενικής χρήσης ως διδακτικά και μαθησιακά εργαλεία.
 pdf

 

 

 

 

 

 

  terracomputerata AT gmail DOT com