Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

 

Τεύκρος

Τεύκρος: γιος του Τελαμώνος και της Ησιόνης, ετεροθαλής αδερφός του Αίαντα, μαζί με τον οποίο πήρε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο. Ήταν περίφημος τοξότης και σκότωσε πολλούς Τρώες. Ο ίδιος πληγώθηκε από τον Έκτορα, αλλά σώθηκε από τον Αίαντα. Πήρε μέρος στους ταφικούς αγώνες προς τιμήν του Πατρόκλου, όπου νίκησε στην τοξοβολία και ήταν ένας από τους Αχαιούς που μπήκε μέσα στο Δούρειο Ίππο.
Μετά την άλωση της Τροίας, ο Τεύκρος επέστρεψε στη Σαλαμίνα όπου βασίλευε ακόμη ο πατέρας του Τελαμών, ο οποίος, όμως, τον έδιωξε γιατί δεν είχε εκδικηθεί για το θάνατο του Αίαντα. Ο Τεύκρος ήρθε στην Κύπρο, όπου ίδρυσε την (καινούρια) Σαλαμίνα.

Ο Τεύκρος αναφέρεται και από τον Ευριπίδη στην τραγωδία του "Ελένη". Ο Ρωμαίος Πακούβιος επίσης έγραψε και τραγωδία, που την τιτλοφόρησε "Τεύκρος". http://el.wikipedia.org/

 

Ο τοξότης Τεύκρος εξαπολύει τα βέλη του υπό την ασπίδα του αδελφού του Αίαντα
Θραύσμα πήλινου αναθηματικού πίνακα, 560 π.Χ. Staatliche Museen, Ανατ. Βερολίνο

 

Για ποιο λόγο ο Σεφέρης επιλέγει το προσωπείο του Τεύκρου;

Υπάρχουν αρκετές ομοιότητες στις ζωές και στη μοίρα των δύο προσώπων:

1. Τόσο ο Σεφέρης όσο και ο Τεύκρος διώχτηκαν από την πατρίδα τους και υποχρεώθηκαν να αναζητήσουν μια καινούργια πατρίδα. Η οικογένεια Σεφεριάδη εγκαταλείπει τη Σμύρνη μια εβδομάδα μετά την κήρυξη του Α΄Παγκοσμίου πολέμου στις 4 Αυγούστου του 1914 και εγκαθίσταται στην Αθήνα.

2. Η σχέση του Τεύκρου με τον πατέρα του παρουσιάζει αναλογίες με αυτή του ποιητή: Η σχέση του Σεφέρη με τον πατέρα του είχε διαταραχτεί ήδη από τα εφηβικά του χρόνια. Οι απαιτήσεις του πατέρα του του προκαλούσαν πάντα βαθιά πικρία. Ο πατέρας του δε προς το τέλος της ζωής του είχε γίνει αυστηρός και ευερέθιστος σε σημείο παραλογισμού. Όταν ο πατέρας του πεθαίνει στη Γαλλία στις 7 Αυγούστου 1951 ο Σεφέρης , Σύμβουλος τότε στην πρεσβεία του Λονδίνου, που έχει να δει τον πατέρα του πέντε χρόνια, δεν πηγαίνει στην κηδεία. Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι ο αδελφός του ποιητή Άγγελος έχει πεθάνει ήδη ένα χρόνο πριν. Αν και δεν υπάρχει καμία απόδειξη για αυτό ο Σεφέρης φαίνεται ότι είχε την υποψία ότι ο αδελφός του αυτοκτόνησε.

3. Όπως και ο Τεύκρος έτσι και ο ποιητής έχει ζήσει έναν μεγάλο πόλεμο( Β΄Παγκόσμιος) αν και όχι ως πολεμιστής. Έχει χάσει δικούς του ανθρώπους, έχει ζήσει την καταστροφή των τόπων, την φρίκη και την οδύνη την απομάκρυνση από την πατρίδα του.
 

 


 


 

 


 

<----- Αρχική




Ελένη

Γραμματολογικά

Α. Η συλλογή

Β. Ιστορία Κύπρου

Γ. Το μυθικό υπόστρωμα


Ανάλυση περιεχομένου

σχολ. 1

(σχολ.2)

στιχ. 6

στιχ.14

στιχ. 17-18

στιχ. 19

στιχ. 20

στιχ. 47

στιχ. 52

 


Τεχνική

Α. Μυθική μέθοδος

Β. Χρόνος του ποιήματος


 




Γιώργος Σεφέρης, "Ελένη"


Σεφέρης


Φάκελος Σεφέρη

 

 

 

 

 

 

 

 

  terracomputerata AT gmail DOT com