Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Terra computerata

Το πρόσωπο της χρονιάς

Γράφει η Τ. Γιακουμάτου

  

Αν δεν το πληροφορηθήκατε το "Πρόσωπο της Χρονιάς" για το 2006, σύμφωνα με το περιοδικό Time είστε εσείς. Εσείς που συντελείτε καθημερινά στην εκρηκτική ανάπτυξη του διαδικτύου είτε ως συντελεστές ιστοσελίδων, είτε απλά εισάγοντας βίντεο και φωτογραφίες σε σελίδες όπως το YouTube, είτε διατηρώντας ένα από τα εκατομμύρια blogs.

"Επειδή αναλάβατε τα ηνία των διεθνών Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, επειδή ιδρύσατε και οριοθετήσατε τη νέα ψηφιακή δημοκρατία, επειδή εργάζεστε χωρίς αντάλλαγμα και επειδή νικήσατε τους επαγγελματίες στο δικό τους παιχνίδι, το Πρόσωπο της Χρονιάς για το 2006 είστε εσείς", γράφει ο Λεβ Γκρόσμαν εξηγώντας αυτή την απόφαση του περιοδικού. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι δημιουργοί και οι επισκέπτες ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο που ενεργοποιούνται από τον χρήστη, ανέδειξαν μία κοινότητα που συνεργάζεται σε τέτοια κλίμακα που ουδέποτε στο παρελθόν είχε παρατηρηθεί.

Το περιοδικό κυκλοφορεί μάλιστα με έναν καθρέφτη στο εξώφυλλο του τεύχους που αναφέρεται στο "Πρόσωπο της Χρονιάς", "διότι αντανακλά την ιδέα ότι εσείς και όχι εμείς μεταμορφώνετε την εποχή της πληροφόρησης", όπως εξηγεί ο εκδότης του Time, Ρίτσαρντ Στένγκελ.

"Βλέπουμε πως οι πολλοί αντλούν δύναμη από λίγους και βοηθάει ο ένας τον άλλον χωρίς ιδιοτέλεια και πως αυτό δεν θα αλλάξει απλά τον κόσμο, αλλά και τον τρόπο με τον οποίον αλλάζει ο κόσμος", επισήμανε ο Γκρόσμαν, ο οποίος στο Time γράφει τις σελίδες που είναι αφιερωμένες στην τεχνολογία και στο βιβλίο.

Δεν ξέρω αν θα μείνουμε πάλι θεατές αυτής της κοσμογονίας αλλά τις προάλλες που σερφάριζα σε σχολικές ιστοσελίδες έπεσα σε μία αξιόλογη δουλειά ενός συναδέλφου από την Ηλεία. Μπορείτε να τη δείτε http://dim-karat.ilei.sch.gr/olympia/greek/greek.htm

Ο συνάδελφος - που είναι από τα πρόσωπα της χρονιάς - μαζί και τόσοι άλλοι ( ο Νίκος, ο Γιάννης) όχι μόνο δεν αναγνωρίζονται από τη διοίκηση και δεν επαινούνται, αλλά συχνά αντιμετωπίζονται απαξιωτικά όπως μόνο η ελληνική κοντόφθαλμη γραφειοκρατία μπορεί να καταφέρει.

Θυμάμαι όταν ήμουν στο Λύκειο - hint: φορούσαμε ακόμα ποδιές- επέμενα να τελειώνω τις εκθέσεις μου με στίχους από το Μεγάλο μας Τσίρκο - hint: προοικονομία για το τσίρκουλο που θα ζούσα.

"Αν δεν με πιστεύετε, βάλτε το αυτί σας στο χώμα και ακούστε… (ο ήχος δυναμώνει και ο ρυθμός γίνεται πιο γρήγορος)

Η γη μας χτυπάει με ογδόντα σφυγμούς…(ο ήχος δυναμώνει και ο ρυθμός γίνεται πιο γρήγορος)

Ωραίους σαν από παλιό τύμπανο…(ο ήχος δυναμώνει και ο ρυθμός γίνεται ακόμα πιο γρήγορος)

Κάτι γίνεται…(ο ήχος δυναμώνει και ο ρυθμός γίνεται ακόμα πιο γρήγορος)

Κάτι γίνεται…(ο ήχος δυναμώνει και ο ρυθμός γίνεται ακόμα πιο γρήγορος)"

 

Μη διστάσετε να καταθέσετε απόψεις στο σεπαρέ μας let's blog together


 


------------------------------------------------------------

 


 

 Διαθέτουμε και : Φρέσκα - φρέσκα και λαχταριστά


  Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τις σελίδες του netschoolbook χωρίς φόβο, με πάθος και χωρίς πάθος.  Tα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους δημιουργούς τους, οι οποίοι - μεταξύ πολλών άλλων -διατηρούν και το δικαίωμα να αλλάξουν και απόψεις χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξουν τα γραφόμενά τους.
Αν θελήσετε να αναπαράγετε τα κείμενα, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά σας
παρακαλούμε να  μας το γνωστοποιήσετε πριν. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε 
(απαγόρευση = μέριμνα για κατασταλτικά μέτρα)απλά, η μη αναφορά στη πηγή, καθώς και η όποια αποσπασματική αντιγραφή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για μας και δε θα τιμά ιδιαίτερα εσάς.


 

<----- Αρχική

 
 

 

 

Αρθρα 2006

Ας κάνουμε ταμείο

Για να δούμε τι θα δούμε

 

Είναι που ονειρεύομαι σαν τον Καραγκιόζη

 

Τεχνολογίας αγώνας γόνιμος

 

Φτου ξελευτερία!

Τριαντάφυλλα στο παράθυρο

 

Η τιμή του ήθους


 

Αρθρα 2005
 

Περί στρατηγικής


Τεχνολογίας αστοχίες


Ξεφυλλίζοντας


Λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι


Οταν η Κλειώ μετακομίζει στο διαδίκτυοΣαν τους Ίκαρους


Το πλοίο σαλπάρει


Mea culpa!


 

Η λέξη της χρονιάς


 

London Calling


Μια προσευχή για τη Σοφία


Αρθρα 2004-5

 


Παλαιότερα άρθρα της terra computerata

 Έτη: 2001-3

 

Σχεδιασμός & συντήρηση  ιστοσελίδας Τερέζα Γιακουμάτου