Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Minima auxiliaria

Ολα όσα θέλατε να μάθετε για το ασφαλές διαδίκτυο
και δεν τολμούσατε να ρωτήσετε

 

Είμαι γονιός και ανησυχώ όταν βλέπω το παιδί μου να σερφάρει στο διαδίκτυο. Είμαι υπερβολικός; τόσα ακούγονται...

Θα το έχετε υποψιαστεί ότι δεν υπάρχει άσπρο-μαύρο αλλά πολλές αποχρώσεις του γκρι. Το διαδίκτυο δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας καθρέφτης του κόσμου μας. Οταν το παιδί σας σερφάρει έχει βγει βόλτα μόνο του έξω. Δεν έχει βγει στο πάρκο της γειτονιάς σας αλλά πιθανόν κάπου μακρύτερα (τι θα λέγατε για το Μπρονξ εκεί γύρω στις 2.00 π.μ.;). Μια ματιά στην οθόνη του υπολογιστή δεν βλάπτει. Είναι αλήθεια ότι τα ΜΜΕ με την τάση υπερβολής που τα διακρίνει, χαίρονται να τρομοκρατούν τους αθώους. Αλλά εσείς δεν ανήκετε απαραίτητα σε αυτήν την κατηγορία...


Μπορώ να κάνω κάτι για την προστασία της οικογένειάς μου;

 Κι εδώ που είστε είναι μία αρχή. Το διαδίκτυο είναι πλέον άλλος ένα κοινωνικός χώρος. Φροντίστε να ενημερωθείτε για το web και κυρίως τι κάνουν τα παιδιά σας εκεί.
Δημιουργήστε μια συμφωνία σε οικογενειακό επίπεδο για την χρήση του διαδικτύου.
Φροντίστε να συνοδεύετε τα μικρότερα παιδιά όταν συνδέονται στο διαδίκτυο, ειδικά την πρώτη φορά.
Δημιουργήστε μία δική σας λίστα με τις προτεινόμενες παιδικές σελίδες. Θα σας βοηθήσουμε κι εμείς ξεκινήστε από τον Πλου διαδικτύου.
Διδάξτε τα παιδιά σας να μην δίνουν ποτέ προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες στο δισδίκτυο.
Τοποθετήστε τους υπολογιστές με σύνδεση σε ένα συχνά χρησιμοποιούμενο χώρο του σπιτιού.
Ενημερωθείτε για τα τεχνολογικά εργαλεία τα οποία είναι διαθέσιμα για τον έλεγχο του περιεχομένου.


Τι να κάνω όταν συναντήσω έναν κακό λύκο στο διαδίκτυο;  Μπορώ να το καταγγείλω κάπου;

Αν εντοπίσετε σελίδα που ανήκει στην κατηγορία του παράνομου περιεχομένου, τότε μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Ελληνική Γραμμή Αναφοράς Παράνομου Περιεχομένου στο Internet www.safeline.gr

Αν θέλετε να βοηθήσετε την προσπάθεια για ένα καλύτερο διαδίκτυο, μπορείτε να απευθυνθείτε στη σελίδα www.saferinternet.gr Πρόκειται για μία μη κυβερνητική οργάνωση που ασχολείται με θέματα ασφαλείας του διαδικτύου. Ηδη 40 εθελοντές απ’ όλη την Ελλάδα, πραγματοποιούν περιπολίες στο διαδίκτυο για την προστασία των παιδιών και την ασφαλή πλοήγηση τους σ’ αυτό. Οι εθελοντές είναι παιδιά μέχρι 18 ετών, τα οποία θέλουν να ενισχύσουν την προσπάθεια του Ελληνικού Κόμβου SafeNetHome για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

Οι «κυβερνοφύλακες», όταν εντοπίζουν κατά την πλοήγηση τους στο διαδίκτυο ιστοσελίδες ακατάλληλου ή επιβλαβούς περιεχομένου, όπως, πορνογραφικές σελίδες, σελίδες με βία, ρατσισμό ή τζόγο που δεν έχουν τις απαραίτητες ενδείξεις ή περιορισμούς ότι απευθύνονται σε ενήλικες ή περιέχουν γενικότερα παράνομο υλικό, τις καταγγέλλουν στην Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση. Αντίστοιχες ομάδες περιπολίας έχουν δημιουργηθεί στην Αμερική και τον Καναδά.


Υπάρχουν κάποιες ενέργειες για να προλάβω καταστάσεις;

Καλό θα ήταν να μη νυστάζετε μπροστά στην οθόνη. Εννοώ ότι πριν προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια να διαβάζετε προσεκτικά τα μηνύματα (pop-up) που εμφανίζονται στην οθόνη σας. Σκεφτείτε το προσεκτικά πριν εγκαταστήσετε κάποιο πρόγραμμα από σελίδα που σας το ζητά, προκειμένου να δείτε κάποιο αρχείο (π.χ. βίντεο). Είστε σίγουρος ότι η σελίδα είναι αξιόπιστη;

Μια καλή προσέγγιση είναι το καλύτερα γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε στο διαδίκτυο. Είναι και λίγο αχανές, θα δυσκολευτείτε. Γενικά να  είστε επιφυλακτικοί με το περιεχόμενο μιας σελίδας, κυρίως όταν δεν γνωρίζετε την εγκυρότητα του χρήστη ή της εταιρίας που τη διαχειρίζεται.

Φυσικά ένα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας από ιούς και ενημερωμένο λειτουργικό σύστημα (updates) κανέναν ποτέ δεν έβλαψε... Επίσης στις μέρες μας θεωρείται εκ των ουκ άνευ ένα τείχος προστασίας (firewall).

Να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί με τα προσωπικά σας δεδομένα (Αριθμός λογαριασμού, κωδικός ασφαλείας, αριθμός πιστωτικής κάρτας).
 


Τι μέτρα έχει λάβει το Υπουργείο για να προστατεύσει τους μαθητές από ακατάλληλο περιεχόμενο όταν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στο σχολείο;

Ολα τα σχολεία συνδέονται στο διαδίκτυο μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού δικτύου. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο www.sch.gr για να προστατεύσει τους μαθητές από το παράνομο και ακατάλληλο περιεχόμενο παρέχει την Υπηρεσία Ελεγχόμενης Πρόσβασης στον παγκόσμιο ιστό (Web-Filtering). Συγκεκριμένα χρησιμοποιεί το λογισμικό Squid, www.squidguard.org το οποίο χρησιμοποιείται στα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά δίκτυα διεθνώς: JANET (Αγγλία), GARR (Ιταλία), DFN (Γερμανία), SWITCH (Ελβετία), SURFnet (Δανία), NLANR (ΗΠΑ).

Με τη χρήση του "καλαμαριού" απαγορεύεται η πρόσβαση σε σελίδες:
- που προπαγανδίζουν την επιθετική συμπεριφορά, το μίσος και τη βία
- που προωθούν τα ναρκωτικά
- με τυχερά παιχνίδια
- με πορνογραφικό περιεχόμενο
- προωθούν το ρατσισμό

Δε χρειάζεται να τονίσουμε ότι όλες οι τεχνικές ελέγχου έχουν ατέλειες και τεχνικούς περιορισμούς.

Το έργο του ελέγχου περιεχομένου είναι εξαιρετικά δύσκολο. Βασικός παράγοντας δυσκολίας είναι το  διαρκώς αυξανόμενο μέγεθος του Διαδικτύου.

Η καλύτερη προσέγγιση είναι αυτή που συνδυάζει όλες τις πιθανές τεχνικές.

Οι μαθητές υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους πρέπει να  εκπαιδεύονται καθημερινά,  ώστε να είναι ικανοί να προστατέψουν οι ίδιοι τον εαυτό τους από τους πιθανούς κινδύνους.


Υπάρχουν συμβουλές που απευθύνονται ειδικά σε μαθητές; Κάτι σε δεκάλογο;

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο θέλοντας να εξασφαλίσει την ασφαλή παρουσία σας στο Διαδίκτυο κατέγραψε μια σειρά από συμβουλές για την καλή χρήση των υπηρεσιών του.

Μη δίνετε ποτέ προσωπικά σας στοιχεία και να μην αποκαλύπτετε λεπτομέρειες τις προσωπικής σας ζωής σε άλλους χρήστες στο Διαδίκτυο.

Μην γνωστοποιείτε σε άγνωστους μέσω τουΔ ιαδικτύου τα στοιχεία επικοινωνίας σας (e-mail, αριθμούς τηλεφώνων) και τη διεύθυνση της κατοικίας σας ή του σχολείου σας.

Μην αποκαλύπτετε τους κωδικούς πρόσβασης (password) που χρησιμοποιείτε στις διάφορες υπηρεσίες του Διαδικτύου.

Μην επιχειρείτε συναλλαγές μέσω του Διαδικτύου για την αγορά προϊόντων και μη δίνετε ποτέ στοιχεία που αφορούν πιστωτικές κάρτες που τυχόν γνωρίζετε.

Κατά την επίσκεψη σας στους διάφορους δικτυακούς τόπους μην συμπληρώνετε φόρμες με τα παραπάνω στοιχεία όταν σας ζητούνται.

Μην στέλνετε υλικό από τον δικό σας υπολογιστή (φωτογραφίες, μουσική)

Να έχετε υπόψη σας ότι τα προϊόντα της πνευματικής δημιουργίας (Μουσική, Λογοτεχνία, Κινηματογράφος, Video κλπ) προστατεύονται από τους νόμους και η διανομή τους μέσω του Διαδικτύου είναι παράνομη πράξη.

Το ίδιο παράνομη πράξη θεωρείται και η διακίνηση προγραμμάτων υπολογιστών (Software) εκτός αν ανήκουν στην κατηγορία του Ελεύθερου Λογισμικού. Σε κάθε περίπτωση διαβάστε ή συμβουλευτείτε τους μεγαλύτερους σε σχέση με τους όρους χρήσης και αν επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση του.

Μην χρησιμοποιείτε άκριτα οποιοδήποτε πρόγραμμα βρίσκετε στο Διαδίκτυο. Δεν είναι όλα τα προγράμματα ασφαλή ακόμα και αν εμφανίζονται ως παιχνίδια (ίσως περιέχουν προγράμματα Δούρειους Ίππους που μπορεί να βλάψουν τον υπολογιστή σας).

Μην ανοίγετε e-mail από άγνωστους αποστολείς με περίεργα θέματα (subject) ήχωρίς θέμα. Είναι πολύ πιθανό να περιέχουν ιούς.

Προσοχή στα επισυναπτόμενα αρχεία. Πολλά απ' αυτά είναι ιοί ή Δούρειοι Ίπποι και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον υπολογιστή σας.

Να συζητάτε με τους δασκάλους σας, τους γονείς σας και με πρόσωπα που έχετε εμπιστοσύνη για τις δραστηριότητές σας στο Διαδίκτυο, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίσετε οτιδήποτε περίεργο ή ασυνήθιστο.

Να είστε επιφυλακτικοί να αποδεχτείτε ότι διαβάζετε στο Διαδίκτυο ή ότι σας λένε οι άλλοι χρήστες του, πριν το υποβάλετε στην κρίση σας.
 

Μπορείτε να εκτυπώσετε τις συμβουλές στη διεύθυνση: Yπηρεσία Ελέγχου Πρόσβασης (ΠΣΔ) αρχεία pdf.

Αν σας αρέσουν οι δεκάλογοι μπορείτε να διαβάσετε για τη "Χρήση οικογενειακών συμβολαίων για την προστασία των παιδιών σας στο Διαδίκτυο" από το δικτυακό τόπο της Microsoft


Που θα μπορούσα να μάθω περισσότερα για την ασφάλεια στο διαδίκτυο;

O δικτυακός τόπος www.saferinternet.gr αποτελεί μία καλή πηγή πληροφοριών. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε και στην Εκπαιδευτική Πύλη του ΥΠΕΠΘ αλλά και στον κόμβο της Microsoft.


Εχω ακούσει για προγράμματα που μπορούν να εγκατασταθούν στον υπολογιστή σου χωρίς να το γνωρίζεις και να σε χρεώσουν με υπέρογκα ποσά στον τηλεφωνικό σου λογαριασμό. Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης;

Αυτά τα προγράμματα ονομάζονται dialers. Τα τελευταία μάλιστα που ακούστηκαν μέσα από τα ουρλιαχτά των παθόντων καλούν Ανταρκτική και οι μονάδες πέφτουν βροχή...Οι dialers είναι μικρά προγράμματα (συνήθως μόνο 50 με 80 kb σε μέγεθος) τα οποία έχουν τη δυνατότητα να αποσυνδέουν την υπάρχουσα κλήση της τηλεφωνικής γραμμής με τον  πάροχο υπηρεσιών Internet (ISP) και να καλούν αυτόματα ένα υψηλής χρέωσης αριθμό (π.χ. 901 ή αριθμούς εξωτερικού π.χ. 00xx) χωρίς να το καταλαβαίνει ο χρήστης.

Οι δύο συνηθέστεροι τρόποι που μπορούν να δράσουν οι dialers είναι οι εξής:

Μπορούν να αλλάξουν τις ρυθμίσεις του δικτύου μέσω τηλεφώνου (Dial Up Networking) έτσι ώστε να υποχρεώσουν το χρήστη να καλέσει έναν συγκεκριμένο αριθμό (συνήθως διεθνή κλήση σε αριθμό υψηλού κόστους) άγνωστο στο χρήστη. Διαγράφουν τον αριθμό του παρόχου υπηρεσιών Internet (ISP) που χρησιμοποιεί ο χρήστης και αντικαθιστούν αυτόν τον αριθμό με τον δικό τους. Κατόπιν, αυτός ο αριθμός χρησιμοποιείται κάθε φορά που συνδέεται ο χρήστης στο Internet αντί για τον αριθμό του παρόχου υπηρεσιών Internet (ISP).

Οι dialers προέρχονται από επισκέψεις σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες. Αυτές μπορεί να είναι ιστοσελίδες που παρέχουν πειρατικό λογισμικό, ιστοσελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο, ή ιστοσελίδες με αμφιλεγόμενο περιεχόμενο. Οι ιδιοκτήτες αυτών των ιστοσελίδων έχουν το dialer λογισμικό ενσωματωμένο στον κώδικα του web site τους ώστε να γίνεται download και να εγκαθίσταται αυτόματα στο σύστημα του χρήστη, χωρίς να γίνεται αντιληπτό και χωρίς να ζητάει απαραίτητα την συγκατάθεση του. Ένας άλλος τρόπος εμφάνισης αυτών των προγραμμάτων είναι με τη μορφή συνημμένων αρχείων σε ηλεκτρονικά μηνύματα αλληλογραφίας, που παρουσιάζονται ως δημοφιλή προγράμματα όπου εάν ο χρήστης τα αποθηκεύσει και τα εγκαταστήσει, εγκαθιστά εν αγνοία του εφαρμογή dialer.

Είναι σχεδόν σίγουρα ότι θα φλερτάρετε με το εγκεφαλικό όταν ανοίξετε το λογαριασμό του ΟΤΕ, καθώς οι κλήσεις που κατευθύνουν τα προγράμματα αυτά μπορεί να φτάνουν και τα 2€ το λεπτό, αντί των 0,0058€ το λεπτό για ώρες αιχμής και 0,0029€ το λεπτό για ώρες μη αιχμής που είναι η χρέωση ΕΠΑΚ. Μιλάμε δηλαδή για χρεώσεις κατά 689 φορές ακριβότερες από τη χρέωση ΕΠΑΚ.

Κινδυνεύουν κατά κύριο λόγο οι συνδρομητές υπηρεσιών PSTN ή ISDN αλλά και τα συστήματα που έχουν εγκατεστημένο modem (PSTN / ISDN) το οποίο είναι συνδεδεμένο σε τηλεφωνική γραμμή, ενώ οι συνδρομητές υπηρεσιών ADSL δεν διατρέχουν κίνδυνο καθώς εξ’ ορισμού δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τηλεφωνική κλήση και συνδέονται άμεσα με την υπηρεσία Internet. Ωστόσο στην περίπτωση που ο υπολογιστής εκτός της ADSL σύνδεσης έχει εγκατεστημένο και κάποιο ISDN ή PSTN modem το οποίο είναι συνδεδεμένο σε τηλεφωνική γραμμή, όλα μπορούν να συμβούν.


Μέρος ΙΙ
Phising- hoax-spam


Νιώθω ανασφαλής και θέλω να μάθω περισσότερα.
 

Δέκα βήματα για να εισάγετε το παιδί σας στις νέες τεχνολογίες

 Ψάξτε στην wikipedia


 

 

 
 

 


 

<----- Αρχική

Της Τερέζας Γιακουμάτου

Επιμορφώτριας Παιδαγωγικής Αξιοποίησης Σύγχρονων Τεχνολογιών

Μέλος της Ομάδας Ελέγχου Περιεχομένου του ΠΣΔ

 

 

 

 

 

 

 

 

  terracomputerata AT gmail DOT com