Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί


Ψάχνετε για δικτυακούς τόπους ευρωπαϊκής ιστορίας;

Ένα καλό σημείο έναρξης για πρωτεύουσες πηγές είναι το EuroDocs. Ο ιστότοπος αυτός ιδρύθηκε από Πανεπιστήμιο Brigham Young, της Γιούτα και περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία εγγράφων, που φαίνονται σε μορφή φαξ ή έχουν αντιγραφεί. Παρέχονται και Αγγλικές μεταφράσεις. Ενώ η συλλογή φτάνει από το μεσαίωνα ως τη σύγχρονη εποχή, το μεγαλύτερο μέρος του υλικού σχετίζεται με τον 20ο αιώνα. Ο ιστότοπος περιέχει έγγραφα για τις περισσότερες δυτικές, βόρειες και νότιες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά λίγα για την κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Ένα άλλο χρήσιμο σημείο έναρξης για το δάσκαλο της ιστορίας είναι το βιβλίο πηγών της Μοντέρνας ιστορίας. Αυτό διατηρείται από τον Πολ Χόλσολ του τμήματος ιστορίας του Πανεπιστημίου Fordham, της Πόλης της Νέας Υόρκης. Περιλαμβάνει υλικό πρωτευουσών και δευτερευουσών πηγών και χρήσιμους συνδέσμους σε άλλους ιστοτόπους για ζητήματα όπως ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος, η Ρωσική Επανάσταση, τα χρόνια του μεσοπολέμου, ο εθνικός σοσιαλισμός, ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, το Ολοκαύτωμα, ο ψυχρός πόλεμος και η Ευρώπη μετά το 1945.

Ο ιστότοπος της Αμερικανικής Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου έχει χαρακτηριστεί σαν το έβδομο θαύμα του Διαδικτύου. Δίνεται έμφαση στην αμερικανική ιστορία αλλά περιλαμβάνεται υλικό αξιοποιήσιμο για την ευρωπαϊκή ιστορία του 20ου αιώνα. Ο ιστότοπος του Μουσείου Γερμανικής Ιστορίας (Deutsches Historisches) στο Βερολίνο έχει επίσης μια καλή συλλογή εγγράφων, φωτογραφιών και στρατιωτικού εξοπλισμού που σχετίζεται με αυτόν τον αιώνα και είναι διαθέσιμος στα Γερμανικά, Αγγλικά και Γαλλικά.

 

 


 

<----- Αρχική

Η διδασκαλία της ευρωπαϊκής ιστορίας τον 20 αι

Aνάλυση γραπτών πηγών


Ιστορικές γελοιογραφίες

Μέθοδος ανάλυσης

Ιστορικές φωτογραφίες

Συμβουλές για μαθητές ιστορίας

Δικτυακοί τόποι ευρωπαϊκής ιστορίας

 

  terracomputerata AT gmail DOT com