Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

 

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ

 

Τι είναι η Αναγέννηση;

Μια γενικότερη πνευματική κίνηση που κύριο χαρακτηριστικό της είναι η αναβίωση των αξιών της κλασσικής αρχαιότητας. Το μυαλό του ανθρώπου ξεφεύγει από τη θρησκευτική σκέψη και γίνεται πιο φιλελεύθερο, ερευνητικό και δημιουργικό.

Από πού ξεκίνησε η αναγέννηση;

Από τις πλούσιες πόλεις της Ιταλίας όπως η Φλωρεντία, η Βενετία και η Ρώμη και πέρασε μετά στην υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη. Οι πλούσιοι αστοί και ηγεμόνες των πόλεων υποστήριξαν την καλλιτεχνική και πνευματική δραστηριότητα.

Τι είναι ο Ανθρωπισμός;

Η στροφή προς τη βαθύτερη γνώση των ελληνικών και λατινικών γραμμάτων και της αρχαιότητας γενικότερα. Οι κλασσικές σπουδές προϋπήρχαν στην Ευρώπη και στο Βυζάντιο από το 12ο και 10ο αιώνα αντίστοιχα, τώρα όμως ο λόγιος δεν μελετά τον αρχαίο κόσμο σε θεωρητικό επίπεδο αλλά ψάχνει τις αξίες του για να φτιάξει ένα καινούργιο κόσμο. (Προδρομικές μορφές του ανθρωπισμού: Δάντης, Πετράρχης, Βοκκάκιος)

vitruvian manΟ καθολικός άνθρωπος.

Οι ανθρωπιστές θεωρούν ότι ο άνθρωπος είναι το κέντρο του κόσμου. Ένας τέτοιος άνθρωπος πρέπει να έχει μια πολύπλευρη προσωπικότητα, να χαρακτηρίζεται από αγάπη για δημιουργική και δραστήρια ζωή και τέλος πίστη στις πνευματικές και σωματικές δυνάμεις του ανθρώπου. Ο άνθρωπος αυτός ψάχνει για την αληθινή πίστη, αισθάνεται υπεύθυνος για τη μοίρα του και δημιουργός του πολιτισμού του.

Πώς βοήθησαν οι έλληνες λόγιοι σε όλη αυτή την πνευματική προσπάθεια;

Πολλές ελληνικές αντιπροσωπείες με εξέχουσες προσωπικότητες ταξίδεψαν στην Ιταλία πριν την άλωση της Κωνσταντινούπολης για να ζητήσουν βοήθεια. Πολλοί έλληνες λόγιοι διδάσκουν στα ιταλικά πανεπιστήμια και βοηθούν στις εκδόσεις των κλασσικών κειμένων. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει έντονο ενδιαφέρον για τη συλλογή των αρχαίων χειρογράφων και έτσι να σωθούν πολλά στις μεγάλες βιβλιοθήκες της Δύσης.Gutenberg

Καινούργιες ιδέες για την αγωγή και την επιστήμη

1. Οι άνθρωποι δεν γεννιούνται αλλά γίνονται

2. Η επιστήμη βασίζεται στην παρατήρηση στην εμπειρία και στο πείραμα.

Τυπογραφία και η αναγέννηση.

Γύρω στα 1450 ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος από τη Μαγεντία της Γερμανίας χρησιμοποίησε κινητά μεταλλικά στοιχεία για να τυπώνει βιβλία. Το αποτέλεσμα ήταν να τυπωθούν χιλιάδες βιβλία και πρόσβαση στη γνώση να γίνει πιο εύκολη.

 


 


 

<----- Αρχική

 



Ιστορία Β΄Λυκείου
Κεντρικό μενού



 

VI. 2 Αναγέννηση & Ανθρωπισμός

VI. 3 Ανακαλύψεις

VI. 4 Θρησκευτική μεταρρύθμιση

 

 

 

 

 

 

 

  terracomputerata AT gmail DOT com