Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί


 


Οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες «αστέρες» όλων των podcast*

 
The New York Times


 

Ηταν μέσα του χειμώνα και ο Λαρς Μπράουνγουορθ, 31 ετών, καθόταν στην έδρα του ενώπιον των μαθητών στην τάξη της αμερικανικής ιστορίας στο Stony Brook School. Το συγκεκριμένο μάθημα είχε σχεδιάσει να το εστιάσει στον βαρώνο του πετρελαίου, Τζον Ροκφέλερ. Για 45 λεπτά ενορχήστρωσε επιδέξια τη διάλεξή του, με συζητήσεις και φωτογραφίες αρχείου, που υπογράμμισαν τόσο τον άπληστο καπιταλισμό του Ροκφέλερ όσο και την κοινωνική του συνείδηση. Οταν χτύπησε το κουδούνι, το ακροατήριο δεκάδων εφήβων, που μετά τις εξετάσεις δεν θα θυμάται τίποτε, διαλύθηκε.

Με τις μικρές της χαρές και τα όριά της, τέτοια ήταν η ζωή που είχε επιλέξει ο κ. Μπράουνγουρθ. Εκείνη τη νύχτα, ωστόσο, κάθισε στο γραφείο του και άρχισε να γράφει δοκίμιο για τον Αλέξιο τον Κομνηνό. Υστερα από πολλές πρόβες, το κείμενο θα γινόταν σενάριο για την τελευταία μετάδοση podcast του Λαρς Μπράουνγουορθ και υπό αυτή τη μορφή θα το άκουγαν περίπου 140.000 ακροατές από το Αφγανιστάν έως τη Νέα Υόρκη!
Εχουν περάσει 18 μήνες και το podcast του κ. Μπράουνγουορθ «12 Βυζαντινοί αυτοκράτορες» έχει εξελιχθεί πια σε πραγματικό φαινόμενο. Πρόκειται για μια ανασκόπηση 1.200 χρόνων -με αρχή το 284 και τον Διοκλητιανό και τέλος το 1453 με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο- που κατέκτησε θέση στο «top five» των εκπαιδευτικών μεταδόσεων του iTunes, αλλά και στο «top 50» όλων των podcast. Στην εποχή του ντίτζιταλ, αυτός ο αυτοδίδαχτος ερασιτέχνης αναδείχθηκε τελικά σε διασημότητα. «Είναι ελαφρώς τρομακτική η ιδέα ότι έχεις τόσους πολλούς ανθρώπους που σε ακούν», δηλώνει ο κ. Μπράουνγουορθ. «Αλλά χωρίς αμφιβολία είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της επαγγελματικής μου ζωής». Εκείνο που πάντα κατείχε ο κ. Μπράουνγουορθ ήταν μια πολύτιμη περιέργεια για την αρχαιότητα. «Διότι μεταξύ της πτώσης της Ρώμης και της Αναγέννησης δεν μεσολάβησε παρά η βαρβαρότητα», όπως λέει. «Υπήρξε πάντα κάτι μυστηριώδες γύρω από τη βυζαντινή αυτοκρατορία, αυτή η αίσθηση της χαμένης ιστορίας», θυμάται. Με 13 επεισόδια να έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ο κ. Μπράουνγουορθ προβλέπει τώρα ότι η ιστορία θα έχει ειπωθεί έως το καλοκαίρι. Για κάποιον που έχει μάθει να διδάσκει αδιάφορους μαθητές, η ζωή στο cyberspace είναι σίγουρα παράξενη: «Πάντα νόμιζα ότι είμαι ο μόνος που ακούει»...

www.anders.com/lectures/lars_brownworth/12_byzantine_rulers


 *podcast= μία προηχογραφημένη ραδιοφωνική εκπομπή, που μεταδίδεται μέσω Ίντερνετ και μπορεί να αναπαράγεται από τον ακροατή όποτε θέλει.

 


 

<----- Αρχική

 

Σχεδιασμός και ανάπτυξη διδακτικού υλικού σε διαδικτυακό περιβάλλον

Σχετικά με το web 2.0

Εκπαιδευτική αξιοποίηση του web 2.0

Mashup

 

 

 

 

 

 

  terracomputerata AT gmail DOT com