Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί


 

Mashup

Αγάπη μου πολτοποίησα το διαδίκτυοΠρόκειται για δάνειο από τη μουσική βιομηχανία, όπου ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον μη εγκεκριμένο συνδυασμό των φωνητικών ενός τραγουδιού, με τη μουσική υπόκρουση ενός άλλου.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το mashup (πολτοποίηση) των ιστοσελίδων. Συνδυάζουν ιστοσελίδες για να δημιουργήσουν χρήσιμες υβριδικές ιστοσελίδες.
Επομένως τo mashup είναι ένας συνδυασμός δύο ή περισσότερων υπηρεσιών σε μία εφαρμογή, χρησιμοποιώντας το API (Application Programming Interface) ως ‘κόλλα’. Οι εταιρείες που κατασκευάζουν τις ιστοσελίδες τους με ανοιχτά στάνταρ, επιτρέπουν στους δημιουργούς να χτίσουν άλλα sites που προσαρμόζονται σε αυτά, προωθούν τη δημιουργικότητα των προγραμματιστών και παράλληλα αυξάνουν τη δημοτικότητά τους.

Ο Paul Rademacher κατασκεύασε μια ιστοσελίδα που συνδυάζει τις δυνατότητες χαρτογράφησης του Google με τις λίστες κατοικιών του Craigslist. Ετσι γεννήθηκε το Housingmaps.com, το οποίο δημιουργεί χάρτες που δείχνουν τα σπίτια ή τα διαμερίσματα μιας πόλης στα οικονομικά πλαίσια που ορίζει ο χρήστης.

Ένα από τα πιο εξελιγμένα mash-ups sites είναι και το ChicagoCrime.org. Το ChicagoCrime.org, είναι ένα mashup που συνδυάζει δύο υπηρεσίες – το Web site του αστυνομικού παραρτήματος του Σικάγο, και τους χάρτες του Google. Επιτρέπει στον επισκέπτη να δει τα στοιχεία εγκληματικότητας ανά δρόμο, ημερομηνία, τύπο και ταχυδρομικό κώδικα από ένα χάρτη του Σικάγου.

Υπάρχουν ελληνικά mashups;
 

1) Greece: Mountain Refuges
Πληροφορίες στα ελληνικά και αγγλικά για καταφύγια σε ολόκληρη την Ελλάδα που οδηγούν σε σελίδες του ΕΟΤ.

2) All cinemas in Athens.. Mapped!
Το Cinemanews έχει δημιουργήσει ένα mashup με όλες τις κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας. Στις πληροφορίες παρουσιάζονται όλες οι ταινίες που προβάλονται στη κάθε αίθουσα.

3) Seismo-Surfer
To Seismo-Surfer είναι μία εφαρμογή που παρουσιάζει τους σεισμούς στην Ελλάδα. Έχει δημιουργηθεί από το Τμήμα Πληρφορορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά και το Γεοδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.


 

<----- Αρχική

 

Σχετικά με το web 2.0

 

 

 

 

 

 

  terracomputerata AT gmail DOT com