Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Terra computerata

Γράφει η Τερέζα Γιακουμάτου

Ο Προμηθέας αυτή τη φορά θα μας δικτυώσει!

 

Αυτοί που κατασκεύασαν τους προσωπικούς υπολογιστές δε στόχευαν στον προσωπικό τους πλουτισμό. Επιδίωκαν τη δύναμη -και μάλιστα τη δύναμη των λίγων. Ευτυχώς δώρισαν αυτήν τη δύναμη σε όλους τους ανθρώπους. Είναι οι Προμηθείς της εποχής μας. Δημιούργησαν το μέσο που έδωσε στους κοινούς ανθρώπους τη δύναμη της ελίτ. Γιατί η τεχνολογία είναι δύναμη. Ειδικά η συγκεκριμένη τεχνολογία, η οποία δεν προεκτείνει απλώς τους μύες μας. Πολλαπλασιάζει τα bites του μυαλού μας, είναι η εξέλιξη της κοινωνίας μας. Αν δεν πάρουμε στα χέρια μας τα εργαλεία, θα γίνει ερήμην μας και δεν θα μας αρέσει.

Η τεχνολογία που συνδέει όλες τις μεριές του πλανήτη φαντάζει δημοκρατική. Υπόσχεται σε όλους μια ευκαιρία. Η πληροφορία θεμελιώνει τη γνώση και η γνώση την εξουσία. Παρά ταύτα, οι πολιτικές δυνατότητες του διαδικτύου τίθενται υπό αμφισβήτηση. Υπάρχουν οι ενθουσιώδεις θιασώτες που ελπίζουν ότι τα καλώδια θα αντικαταστήσουν την αρχαία αγορά. Στις 12.00 κλείνουν οι κάλπες. Προλάβατε να καταχωρήσετε την ψήφο σας; Όμως υπάρχει πάντα και η altera pars. Η άμεση δημοκρατία μπορεί να καταλήξει αναρχία, η τυραννία του κανένα. Σίγουρα οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν νέες ελευθερίες, μόνο που είναι οι ελευθερίες της ζούγκλας. Σήμερα όλοι έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τη γνώμη τους. Οι παλιές μορφές εξουσίας δεν έχουν την ίδια ισχύ πάνω στους ανθρώπους, γεγονός που προκαλεί θαυμασμό μαζί με τρόμο. Η προπαγάνδα αλλάζει μορφή.

Η ανθρώπινη ιστορία προχωράει μέσα από τα άλματα της τεχνολογίας. Οι δύο μεγαλύτερες επαναστάσεις στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, η αγροτική και η βιομηχανική, προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οργάνωση των κοινωνιών. Θυμηθείτε την ανακάλυψη της τυπογραφίας και την αποδυνάμωση της εκκλησιαστικής εξουσίας που αυτή επέφερε.  Προς το παρόν, είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε τις αλλαγές που επέρχονται. Το διαδίκτυο επεκτείνεται μέρα τη μέρα, ώρα την ώρα.  Χιλιάδες σελίδες ταξιδεύουν στον κυβερνοχώρο, ελπίζουν σε ένα μας κλικ. Είναι τα σύγχρονα μηνύματα σε μπουκάλια; Ένα ποίημα ξεκινά να γράφεται στην Αυστραλία και ολοκληρώνεται στην Ευρώπη. Ερωτικές επιστολές διασταυρώνονται με μηνύματα μίσους. Φωτογραφίες και μουσικές ταξιδεύουν στην υδρόγειο. Το ψηφιακό χάσμα από την άλλη χωρίζει τον κόσμο στα δύο. Ευρώπη και  ΗΠΑ  προηγούνται με διαφορά έναντι όλων των υπολοίπων. Όμως τι ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο; Πεντακόσια εκατομμύρια χρήστες υπολογίζεται ότι θα σερφάρουν στον κυβερνοχώρο ως το τέλος του 2002. Αρχίζει να διαμορφώνεται μια ελίτ πληροφοριακά πλούσιων, ενώ η πλειοψηφία είναι πληροφοριακά φτωχή. Όμως, αν δεν γνωρίζεις ένα αντικείμενο, οι πιθανότητες να σε παραπλανήσουν αυξάνονται γεωμετρικά.

Η φύση της τεχνολογίας είναι να υφάνει τα δίκτυα που μας ενώνουν. Μία νέα ψηφιακή κοινωνία σχηματίζεται, καθώς προχωρούμε στη νέα χιλιετία. Βέβαια, η τεχνολογία μας έχει ήδη δέσει σε κόμπους.

Το διαδίκτυο διακινεί πληροφορίες, τις οποίες κανείς δεν ελέγχει. Όλα είναι χύδην. Ο Πλάτωνας γειτονεύει με στίχους του Eminem στις λεωφόρους του διαδικτύου. Ίσως πρόκειται για το πιο ενδιαφέρον συμβάν στην ιστορία του ανθρώπου από τον  Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και εξής. Η πληροφορία είναι σαν το νερό, πάντα ψάχνει τρόπους να διαρρεύσει. Λαχταρά να ανακοινωθεί, τρέχει ανάμεσά μας και αναπαράγεται διαρκώς. Δεν έχει ηθικούς κώδικες, θα υπηρετήσει οποιοδήποτε αφέντη την ελευθερώσει. Η πληροφορία μπορεί να διασχίσει τον κόσμο πιο γρήγορα από τη σκέψη. Αγνοεί τα σύνορα, δεν υπακούει σε αρχαίους νόμους. Σήμερα υπάρχει τρόπος για τον απλό άνθρωπο να διατυπώσει τη δική του αλήθεια και να την ανακοινώσει στον κόσμο, πέρα από τα σύνορα που ελέγχουν οι κυβερνήσεις. Θυμηθείτε την περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας. Ίσως κάποιοι αμερικανοί κυβερνοναύτες να αναρωτήθηκαν γι’ αυτόν τον πόλεμο, βλέποντας και ορισμένες άλλες σελίδες, εκτός από αυτές του CNN. Ας μην πάμε μακριά όμως – η περίπτωση του Αλ Τζαζίρα είναι στην καθημερινότητά μας.

Ο κυβερνοχώρος αποτελεί παρθένο έδαφος. Μας δίνει τη δυνατότητα να σμιλέψουμε τον εαυτό μας σε νέα σχήματα. Εκεί κανείς δε βλέπει τη ράτσα μας, την κοινωνική μας τάξη, νιώθουμε απελευθερωμένοι από τον υλικό κόσμο. Απόλυτα ανώνυμοι -και όμως σε θέα. Η τεχνολογία έγινε για να επικοινωνούμε, όχι για να απομονωθούμε. Σίγουρα δεν είναι διαβολική, είναι ουδέτερη. Το ήθος της εξαρτάται από το χρήστη. Η πυρίτιδα ήταν γνωστή στην Ανατολή πολλά χρόνια πριν φθάσει στη Δύση. Εκεί έφτιαχναν πυροτεχνήματα.  Στη Δύση όμως …

Το μέλλον είναι ήδη στην αγορά. Μπορεί να ακμάσει ή να καταστραφεί, όμως η αγορά έχει τρόπους να αλλάζει τα πράγματα -χωρίς να περιμένει να μετρήσει το κόστος.

 

 

webslave του www.netschoolbook.gr         


 Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τις σελίδες του netschoolbook χωρίς φόβο, με πάθος και χωρίς πάθος.  Tα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους δημιουργούς τους, οι οποίοι - μεταξύ πολλών άλλων -διατηρούν και το δικαίωμα να αλλάξουν και απόψεις χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξουν τα γραφόμενά τους.
Αν θελήσετε να αναπαράγετε τα κείμενα, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά σας
παρακαλούμε να  μας το γνωστοποιήσετε πριν. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε βέβαια
(απαγόρευση = μέριμνα για κατασταλτικά μέτρα). Απλά, η μη αναφορά στη πηγή,καθώς και η όποια αποσπασματική αντιγραφή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για μας και δε θα τιμά ιδιαίτερα εσάς.

 


 

<----- Αρχική


Τα άρθρα της terra computerata ανανεώνονται κάθε Παρασκευή






Παλαιότερα άρθρα της terra computerata

16/11/2001

Δ. Νούσια:

Η σύγχρονη λογοκρισία


23/11/2001

Σοφία Νικολαΐδου:

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο - Γλωσσικός κώδικας στην terra computerata


 

 

 

 

 

 

Φιλολογική επιμέλεια: Σοφία Νικολαΐδου terracomputerata AT gmail DOT com-  terracomputerata AT gmail DOT com