Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ : ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ                                            Η Αναγέννηση στις τέχνες

  Ομάδες εργασίας

Σενάριο: Σήμερα έχουμε μία δύσκολη αποστολή. Να βοηθήσουμε μία φίλη που έχει επιλέξει το μάθημα της Ιστορίας Τέχνης στο γ’ έτος της Φιλοσοφικής. Θα πρέπει να ετοιμάσει μία παρουσίαση για το μάθημα με τίτλο: Αναγέννηση στις τέχνες. Μοναδική μας ελπίδα να χωριστούμε σε ομάδες ώστε να τη βοηθήσουμε πιο αποτελεσματικά. Αν η εργασία μας διακριθεί θα απαλλαγεί από την εξεταστική της. Στόχος της εργασίας είναι να φτιαχτεί ένα εικονικό μουσείο στο διαδίκτυο για την αναγέννηση στις τέχνες.

ΗΜ/ΝΙΑ :  ΠΕΜΠΤΗ 14/03/2002  

ΤΑΞΗ : Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΕ -Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Τμήμα : Β4  2ου Ε.Λ. ΥΜΗΤΤΟΥ

Αριθμός μαθητών : 29             

Μάθημα – κεφάλαιο : ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ  

Ώρες που διατίθενται :3 

Λογισμικό που χρησιμοποιείται: Ms Powerpoint, Ms Word, Iexplorer
Στοιχεία επιμορφωτή ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΥ ΤΕΡΕΖΑ

Περιγραφή Οι μαθητές ασχολούνται με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των καλλιτεχνών της Αναγέννησης. Κατασκευάζουν ένα δικτυακό μουσείο. Χωρίζονται σε ομάδες, επισκέπτονται σελίδες του διαδικτύου, επιλέγουν πίνακες και τους σχολιάζουν. Κάθε ομάδα μαθητών σχεδιάζει ένα "δωμάτιο" με τα έργα του καλλιτέχνη της επιλογής τους αξιοποιώντας το λογισμικό παρουσιάσεων. Οι παρουσιάσεις σώζονται σε μορφή ιστοσελίδων. Το σχέδιο μαθήματος περιλαμβάνει δραστηριότητες παρατήρησης. Τα αρχεία των επιμέρους ομάδων φιλοξενούνται στον εξυπηρετητή του σχολείου δημιουργώντας έτσι ένα μουσείο που λειτουργεί σε 24ωρη βάση με ελεύθερο εισιτήριο.  Η διδασκαλία έχει πραγματοποιηθεί σε σχολεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Οι μαθητές παρακινούνται να συμμετέχουν σε μία καινοτομία. Συνεργάζονται μεταξύ τους!

Δημιουργούνται πραγματικές, αυθεντικές καταστάσεις επικοινωνίας, που αποκτούν νόημα και σημασία για τους μαθητές μας, ευνοώντας με τον τρόπο αυτό τη μάθηση.

Έχουν κίνητρο να δημιουργήσουν κείμενα και να τα διορθώσουν πολλές φορές αφού απευθύνονται σε πραγματικούς αποδέκτες.

Τους παρέχεται η δυνατότητα να πειραματιστούν με τις νέες μορφές κειμένων που περιλαμβάνουν εικόνες και ήχους. (Γιατί να μην ακούγεται και αναγεννησιακή μουσική στο μουσείο μας;)

Στη διάθεσή σας υπάρχουν τα ακόλουθα αρχεία*2:

  Στόχοι:

  1. Να συνθέσουν και να παρουσιάσουν με τρόπο ολοκληρωμένο και διεξοδικό το έργο ενός καλλιτέχνη της Αναγέννησης.

  2. Να προσεγγίσουν κριτικά τις πηγές του διαδικτύου

  3. Να εισαχθούν στη διαδικασία κατανόησης, ανάλυσης και αξιολόγησης των έργων τέχνης.

  4. Να αναπτύξουν θετική στάση για τη συμμετοχή τους στην ομάδα εργασίας.

  5. Να κατανοήσουν τη μεγάλη πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση στην Ευρώπη, που οδήγησε στην Αναγέννηση των Γραμμάτων και των Τεχνών και να εξηγήσουμε τη στροφή του ενδιαφέροντος των Ευρωπαίων στις κλασικές σπουδές και τη συμβολή των βυζαντινών λογίων στην κίνηση του Ανθρωπισμού πριν και μετά την Άλωση του 1453.

  6. Να συνειδητοποιήσουν τις νέες αξίες, που διαμορφώθηκαν στην ευρωπαϊκή σκέψη και το νέο προσανατολισμό του πνεύματος προς τον ορθολογισμό ως πρόδρομο του Διαφωτισμού των Νεότερων Χρόνων.

Παρά τα έντονα τεχνικά προβλήματα που συναντήσαμε η διδασκαλία ολοκληρώθηκε με επιτυχία και απέσπασε επαινετικά σχόλια μαθητών και καθηγητών.

Μπορείτε να αποθηκεύσετε το σχέδιο μαθήματος εδώ. Αρχείο doc.


*1 Είναι στην κρίση του καθηγητή αν οι μαθητές του θα παρακολουθήσουν μία εισήγηση για την αναγέννηση ή θα προσπαθήσει να φτάσει στη σύνθεση του θέματος στο τέλος της διδασκαλίας.

 


*2http://www.anthea2.freeuk.com/stansmusicpage/   http://gpss.wrdsb.edu.on.ca/academics/music/renaissance/stumid.htm

http://www.botproductions.com/music/carmina.html

Σελίδα υπό διαρκή αναθεώρηση

<----- Αρχική

Επικοινωνία:terracomputerata AT gmail DOT com