Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο

Παιδαγωγικά

 Γλώσσα

Λογοτεχνία

Κλασσική φιλολογία

Ιστορία

Υπερδεσμοί

 

Μουσείο Μπενάκη www.benaki.gr

Περιεχόμενο

Το περιεχόμενο του κόμβου είναι πλούσιο και κατατοπιστικό για τα περιεχόμενα και τις δραστηριότητες του Μουσείου. Προσφέρεται εικονική ξενάγηση. Η πλοήγηση είναι ευχάριστη. Ο διαδικτυακός επισκέπτης έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένα έργα, κατανεμημένα στις ακόλουθες κατηγορίες: Ελληνικά έργα, έργα Χατζηκυριάκου–Γκίκα, παιδικά παιχνίδια, Κοπτική, Κινεζική, Ισλαμική τέχνη. Επίσης, έχει πρόσβαση στα αρχεία του μουσείου (φωτογραφικό, ιστορικό, τεκμηρίωσης, αρχιτεκτονικής). Στον διαδικτυακό επισκέπτη διατίθενται αρκετές ενδεικτικές φωτογραφίες έργων και αντικειμένων. Πρόσφατα προστέθηκε η δυνατότητα εικονικής περιήγησης (προϋποτίθεται εγκατάσταση του προγράμματος quicktime). Οι εικόνες και οι φωτογραφίες «κατεβαίνουν» γρήγορα και προσφέρεται η δυνατότητα να αποθηκευτούν στο σκληρό δίσκο του χρήστη.  

Παιδαγωγική αξιοποίηση

Ο κόμβος προσφέρεται για  παιδαγωγική χρήση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εικονική περιήγηση των μαθητών, δραστηριότητα που σχετίζεται με το γλωσσικό μάθημα (Β΄Γυμνασίου, ενότητα Μουσεία). Η σχεδιασμένη από τον διδάσκοντα εικονική περιήγηση των μαθητών μπορεί να συνδυαστεί με διαδικτυακές επισκέψεις σε διαφορετικούς τύπους μουσείων (αρχαιολογικό, λαογραφικό, ιστορικό, τεχνολογικό κ.ο.κ.) έτσι, ώστε να γίνουν κατανοητές οι επιμέρους κατηγοριοποιήσεις, οι διαφορετικές στοχεύσεις, τα διακεκριμένα περιεχόμενα αλλά και τα κοινά χαρακτηριστικά των διαφορετικών τύπων μουσείων. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αξιοποιήσουν τον κόμβο για να οργανώσουν μια απλή εκπαιδευτική επίσκεψη στις μόνιμες ή τις τρέχουσες εκθέσεις, να συμμετάσχουν σε κάποιο από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου, τα οποία σχετίζονται κυρίως με το έργο του ζωγράφου Ν. Χατζηκυριάκου–Γκίκα (σημειώνεται ότι διαφοροποιούνται ανάλογα με τη σχολική βαθμίδα). Ο εκπαιδευτικός μπορεί επίσης να ενημερωθεί για αρχεία, εκδόσεις και γενικώς για το υλικό του Μουσείου, ώστε να το αξιοποιήσει για ερευνητική ή εκπαιδευτική χρήση.

 Οι δικτυακοί τόποι των εφημερίδων

Α. Τα πρωτοσέλιδα http://www.in.gr/innews/kiosk

(ελληνικού και ξένου τύπου)

 

Β.

1. Βήμα της Κυριακής, ένθετο «Το άλλο Βήμα» http://tovima.dolnet.gr

2. Καθημερινή της Κυριακής, πολιτιστικό ένθετο  www.kathimerini.gr/sunday

3. Ελευθεροτυπία, ένθετο «Βιβλιοθήκη» www.enet.gr

4. Τα Νέα, ένθετο «Βιβλιοδρόμιο»  http://tanea.dolnet.gr

Περιεχόμενο  

Α. Παρουσιάζονται τα πρωτοσέλιδα του ελληνόγλωσσου αλλά και του ξενόγλωσσου ημερήσιου τύπου. Οι εφημερίδες καταχωρίζονται αλφαβητικά. Πρόκειται για το «εικονικό περίπτερο» της διαδικτυακής πύλης in.gr του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη.

Β. Ηλεκτρονική καταγραφή των βιβλιοπαρουσιάσεων και βιβλιοκριτικών, οι οποίες δημοσιεύονται στα ειδικά ένθετα των εφημερίδων. Με μηχανή αναζήτησης.  

Παιδαγωγική αξιοποίηση  

Α. Παρέχεται αυθεντικό και επίκαιρο γλωσσικό υλικό. Οι μαθητές μπορούν να αντιπαραβάλλουν και να σχολιάσουν τον τρόπο παρουσίασης των ειδήσεων στις διάφορες εφημερίδες (πρωτοσέλιδα, επιλογή τίτλων, συνοδεία εικόνας, τοποθέτηση της είδησης στη σελίδα, υπονοούμενος και ρητώς διατυπωμένος σχολιασμός κ.τ.λ). Προσφέρεται ιδιαίτερα για το γλωσσικό μάθημα (ενότητα Είδηση και Σχόλιο) και παρέχει τη δυνατότητα να εξεταστούν διαφορετικές οπτικές γωνίες παρουσίασης και σχολιασμού της είδησης, ανάλογα με τις προθέσεις του γράφοντος.  

Β. Παρέχεται αυθεντικό και επίκαιρο γλωσσικό υλικό. Οι μαθητές μπορούν να αναζητήσουν κείμενα βιβλιοπαρουσίασης και βιβλιοκριτικής, όπως αυτή ασκείται σήμερα στα μ.μ.ε. Να κατανοήσουν τα βασικά χαρακτηριστικά και τις παραλλαγές του συγκεκριμένου είδους, να αναζητήσουν κείμενα για σύγχρονά τους βιβλία. Προσφέρεται ιδιαίτερα για το γλωσσικό μάθημα (ενότητα Βιβλιοπαρουσίαση και Βιβλιοκριτική ή απλώς Παρουσίαση και Κριτική, αν επεκταθούμε στα ένθετα που αφορούν τον πολιτισμό γενικώς). Παρέχεται η δυνατότητα να εξεταστούν παράλληλα κείμενα αρνητικής και θετικής κριτικής για το ίδιο βιβλίο και να διακριθούν τα στοιχεία που αποτελούν την προσωπική εκτίμηση του γράφοντος από εκείνα της περιγραφής και της αναδιήγησης των περιεχομένων του βιβλίου.  

  Περιεχόμενο

Η σελίδα παρουσιάζει τη διοικητική διάρθρωση και τις υπηρεσίες του Δήμου, τις εκδηλώσεις που διοργανώνει, τις δραστηριότητες των επιμέρους Διευθύνσεων (Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, Εκδηλώσεων, Βιβλιοθηκών, Μουσικών Δραστηριοτήτων κ.ά). Παρέχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας για επισημάνσεις, παράπονα, προτάσεις δημοτών κ.ά.  

Παιδαγωγική αξιοποίηση

Η σελίδα μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της γνωριμίας των μαθητών με την πόλη τους (μνημεία, δημοτικές βιβλιοθήκες, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις κ.ά). Κυρίως όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο του γλωσσικού μαθήματος (ενότητα: Η ζωή στην πόλη/ Αλληλογραφία). Οι μαθητές μπορούν να συντάξουν και να αποστείλουν στο δήμο επιστολή, η οποία να αφορά κάποιο πρόβλημα/επισήμανση/πρόταση σχετικά με την περιοχή της κατοικίας τους ή το σχολικό χώρο. Παρέχεται στους μαθητές η σπάνια δυνατότητα να συγγράψουν επιστολή σε πραγματικές επικοινωνιακές συνθήκες, με συγκεκριμένο αποδέκτη, για κάποιο θέμα που τους αφορά. Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου απαντά, ηλεκτρονικώς ή με το συμβατικό ταχυδρομείο.

Perseus Project www.perseus.tufts.edu

Περιγραφή  

Ολόκληρη η αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή γραμματεία μεταφρασμένη στα αγγλικά. Το κείμενο μπορεί να εμφανιστεί και στα ελληνικά, αν εγκαταστήσετε συμβατές (με του project) ελληνικές γραμματοσειρές. Διατίθενται δωρεάν από το διαδίκτυο, μέσω των συνδέσεων του κόμβου. Αν δεν εγκαταστήσετε τις συγκεκριμένες γραμματοσειρές, θα αναγκαστείτε να διαβάζετε το αρχαιοελληνικό κείμενο με λατινικούς χαρακτήρες. Ο κόμβος προσφέρει το πλήρες corpus των σωζόμενων αρχαιοελληνικών και ρωμαϊκών κειμένων, συνοδευμένων από μορφολογικό και ερμηνευτικό υπόμνημα. Προσφέρεται επίσης λεξικό (το περίφημο Liddell-Scott-Jones Lexicon), γραμματική, ιστορία του αρχαίου ελληνικού κόσμου, αρχαιολογικές πηγές και πολλά άλλα. Επίσης, διατίθενται ψηφιακές φωτογραφίες αρχαιολογικών συλλογών (κεραμικών, νομισμάτων, μνημείων κ.τ.λ.), αρχαιολογικός άτλας, ειδικές εκθέσεις με θέμα α. τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας και β. τον Ηρακλή. Οι εικόνες «κατεβαίνουν» εύκολα και μπορούν να αποθηκευτούν στο σκληρό δίσκο του χρήστη.  

Παιδαγωγική αξιοποίηση         

Στη μορφή που έχει αυτή τη στιγμή ο κόμβος, και με δεδομένη τη δυσκολία ηλεκτρονικής ανάγνωσης του κειμένου με ελληνικούς χαρακτήρες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως από διδάσκοντες για την προετοιμασία της διδασκαλίας τους και για ερευνητικούς σκοπούς. Το φωτογραφικό υλικό μπορεί να αποδειχθεί άμεσα αξιοποιήσιμο, ακόμα και στο Γυμνάσιο (κυριότερα η έκθεση με θέμα τους Ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας –και όχι μόνο) τόσο για το μάθημα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας όσο και για το μάθημα της αρχαίας ιστορίας. 

 

 

 


Corpus 1

Corpus 2

<----- Αρχική

Corpus 1

Corpus 2


Μπενάκη

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΚΕΟ

ΕΚΕΒΙ

Περσέας

 

 

 

 

 

 

Επικοινωνία:  terracomputerata AT gmail DOT com