Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

Τώρα έγινα ο θάνατος, ο καταστροφέας του κόσμου.
Μπάγκαβατ Γκίτα

 

Εισαγωγή

Στο κενοτάφιο των θυμάτων του ατομικού βομβαρδισμού στη Χιροσίμα διαβάζουμε «Αναπαυθείτε εν ειρήνη, επειδή ποτέ δεν θα ξανακάνουμε το λάθος».

Όλα έδειχναν φυσιολογικά εκείνο το πρωινό. Ο καιρός ήταν καλός και η μέρα ξεκινούσε με τις συνήθεις αντιαεροπορικές σειρήνες να προλογίζουν ακόμη μια αεροπορική επιδρομή των αμερικανικών βομβαρδιστικών.

Τα ραδιόφωνα σίγησαν, καθώς τα ραντάρ του Τόκιο προειδοποίησαν ότι αμερικανικά βομβαρδιστικά φάνηκαν από το νότο. Το ραδιοφωνικό πρόγραμμα ξανάρχισε όταν διευκρινίστηκε ότι ήταν μόνο τρία «Β-29» και μάλιστα πετούσαν πολύ ψηλά.

8.15 το πρωί

Ήταν μόλις 8 π.μ. και τα παιδιά πήγαιναν στα σχολεία τους, για ένα μάθημα που δεν έγινε ποτέ, αλλά δίδαξε πολλά στην ανθρωπότητα.

Στις 8.15 αυτά τα παιδιά μαζί με άλλους 80.000 αθώους ανθρώπους εξαερώθηκαν, καθώς 600 μέτρα πάνω από τα κεφάλια τους άστραψε ένας ήλιος: ήταν το «Little Boy», η πρώτη ατομική βόμβα σε πολεμική επιχείρηση.

Η δεύτερη ήρθε στις 9 Αυγούστου, στο Ναγκασάκι. Αθροιστικά, πάνω από 350.000 άνθρωποι πέθαναν: οι τυχεροί (150.000) ακαριαία, οι άτυχοι αργά και βασανιστικά, χωρίς ελπίδα ίασης, με τη λέξη «γιατί» στο μυαλό.

Ακόμη και σήμερα, 60 χρόνια μετά τον πυρηνικό εφιάλτη, αυτές οι μνήμες θυμίζουν ότι όλα μπορεί να αλλάξουν ξαφνικά, αρκεί η ιστορία να ταιριάξει στο παζλ της «έναν ανασφαλή πρόεδρο, μια ρατσιστική ρητορική και την εμμονή στην άρνηση συνεργασίας».*

Στην περίπτωση της Χιροσίμα, ήταν ο Χάρι Τρούμαν, η ρατσιστική έκφραση των ιαπώνων εχθρών που αναφέρονταν ως «κιτρινιάρηδες» και η εμμονή της ιαπωνικής κουλτούρας να προστατεύεται ο θεός-αυτοκράτορας, που έφεραν σύννεφα στον ουρανό της Χιροσίμα, στις 6 Αυγούστου του 1945.

Απαντήθηκε ποτέ εκείνο το βασανιστικό «γιατί»; Η επίσημη αμερικανική πολιτεία απάντησε ότι έτσι υποχρεώθηκε σε συνθηκολόγηση άνευ όρων η Ιαπωνία, έληξε ο πόλεμος νωρίτερα του κανονικού και σώθηκαν οι ζωές αμερικανών φαντάρων.

Οι ιστορικοί διαφωνούν: Η Ιαπωνία ήταν έτοιμη να συνθηκολογήσει και οι αμερικανοί στρατηγοί το γνώριζαν. Χρειαζόταν μόνο να υπάρξουν εγγυήσεις ασφάλειας του θεού-αυτοκράτορά τους, δέσμευση που επιμελώς απέφευγε να κάνει ο Τρούμαν, ώστε να συντηρείται η ιαπωνική άρνηση σε «άνευ όρων συνθηκολόγηση».


 

Διδακτικοί στόχοι του μαθήματος

Να γνωρίσουν τα γεγονότα της 6ης Αυγούστου 1945. Η περιληπτική απόδοση στο σχολικό βιβλίο δεν εξυπηρετεί της εκτίμηση των επιπτώσεων της χρήσης πυρηνικών όπλων.

Να ενημερωθούν σχετικά με τις διαφορετικές απόψεις για τη χρήση πυρηνικών όπλων και να σταθμίσουν τις συνέπειες της χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής.

Να ευαισθητοποιηθούν στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας και των επιστημονικών ανακαλύψεων.

Να αξιολογήσουν τόσο τις βραχυπρόθεσμες όσο και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της ρίψης της ατομικής βόμβας στην Ιαπωνία αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Να αξιολογήσουν τις αντιδράσεις των δημιουργών της ατομικής βόμβας μετά την έκρηξη.

Να συνθέσουν τις πληροφορίες για τα γεγονότα των ημερών μέσα από τη δημιουργία ενός πρωτοσέλιδου εφημερίδας, μιας δήλωσης επιζώντος και μιας επιστολής αυτόπτη μάρτυρα.

Να ασκηθούν στη διαθεματική προσέγγιση ζητημάτων.

Υλικά

Πρόσβαση στο διαδίκτυο

Επεξεργαστής κειμένου

 


 

<----- Αρχική




8.15 το πρωί

Να μιλήσουν τα αντικείμενα

Μόνο σκιές

Πληγάς επτά τας εσχάτας

Μία καταπληκτική ανακάλυψις

1000 γερανοί για τη  Sadako

Η ιστορία της Α- βόμβας

Διδακτικοί στόχοι του μαθήματος

Δραστηριότητες

Ντοκουμέντα

Hibakusha

 

 

 

 

 

 

  terracomputerata AT gmail DOT com