Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί


 

Αλεξάνδρειας, βιβλιοθήκη www.bibalex.org

Αν είστε βιβλιοφάγοι μία επίσκεψη στη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας είναι ικανή να σας φθάσει σε βιβλιοφαγικό κρεσέντο  8 εκ. τίτλοι βιβλίων , 6 εξειδικευμένες βιβλιοθήκες (πολυμέσων, ΑΜΕΑ, λογοτεχνίας, παιδική, νεανική κ.α.) περιμένουν να κορέσουν τη δίψα σας.  Στο μουσείο χειρογράφων εκτίθενται 120 χειρόγραφα και σπάνια βιβλία.
 

Αμερικανικού Κονγκρέσσου Βιβλιοθήκη www.loc.gov

Ο παλαιότερος πολιτιστικός ομοσπονδιακός θεσμός των ΗΠΑ και παράλληλα η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στον κόσμο με 29 εκ. βιβλία, 2,7 εκ. ηχογραφήσεις, 12 εκ. φωτογραφίες, 4,8 εκ. χάρτες, 57 εκ. χειρόγραφα. Στις συλλογές της συμπεριλαμβάνονται ο κώδικας Huexotzinco (1531), αντίγραφο της βίβλου των προνομίων του Κολόμβου (1502), αντίγραφο της διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου του στρατηγού Lafayette (1789) κ.α.
 

Βατικανού βιβλιοθήκη http://bav.vatican.va

Με μεγάλες συλλογές βιβλίων, χειρογράφων, χαρτών, νομισμάτων, σχεδίων, φωτογραφικού υλικού κ.α.
 

British Library  www.bl.uk

Η εθνική βιβλοθήκη του Ενωμένου Βασιλείου και μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου, με μεγάλες συλλογές από χειρόγραφα, χάρτες, εφημερίδες, περιοδικά, σχέδια κ.α. Ανάμεσα στους θησαυρούς της συγκαταλέγονται : το μοναδικό χειρόγραφο του 11ου αι. με το έπος του Beowulf, το χειρόγραφο της Magna Carta, εκδόσεις του 15ου αι. των θρύλων του Canterbury του Chaucer, αντίγραφα θεατρικών έργων του W. Shakespeare προ του 1642κ.α.
 

Bibliotheque nationale de France www.bnf.fr

Η εθνική βιβλιοθήκη της Γαλλίας, από τις αρχαιότερες και σημαντικότερες του Δυτικού κόσμου, με πλούσιες συλλογές από χειρόγραφα και έντυπα, χάρτες, αφίσες, ζωγραφικούς πίνακες, νομίσματα κ.α. Σημαντικότερα απoκτήματά της: το αρχαιότερο σωζόμενο Αιγυπτιακό χειρόγραφο- ο πάπυρος Prisse (1900 π.Χ.), ενεπίγραφη Ακκαδική στήλη από οφίτη, ο Καταλανικός παγκόσμιος άτλας (14ος αι.) κ.α.
 

Project Gutenberg www.gutenberg.org

Ο παλαιότερος παραγωγός ηλεκτρονικών βιβλίων χωρίς υποχρέωση εγγραφής στο διαδίκτυο. Η συλλογή περιέχει πάνω από 13000 τίτλους, το περιεχόμενο των οποίων μπορεί να αποθηκευτεί τοπικά με σκοπό την ανάγνωση ή την αναδιανομή για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
 

Electronic text center University of Virginia http://etext.lib.virginia.edu/ebooks/ebooklist.html

Ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Virginia. Η συλλογή περιέχει 1800 ηλεκτρονικούς τίτλους χωρίς υποχρέωση εγγραφής (Βρετανική και Αμερικανική λογοτεχνία, μεγάλοι συγγραφείς, Σαίξπηρ, Αγία Γραφή, παιδική λογοτεχνία κ.α.)
 

Perseus Digital Library www.perseus.tufts.edu

Διαρκώς ανανεούμενη ψηφιακή βιβλιοθήκη που παρέχει πρόσβαση σε μεγάλο εύρος πηγών που αφορούν τις ανθρωπιστικές επιστήμες (Ελληνική και Λατινική αρχαιολογία, ελληνικοί και λατινικοί πάπυροι της Πτολεμαϊκής και Ρωμαϊκής περιόδου, λεξικό εληνικής και ρωμαϊκής αρχαιολογίας και γεωγραφίας, Πολύβιος, Αππιανός, Πλίνιος ο πρεσβύτερος, Σαίξπηρ, Μάρλοου κ.α.).
 

California Digital Library http://californiadigitallibrary.org

Προϊόν της συνεργασίας των 10 πανεπιστημιουπόλεων του παν/μίου της Virginia. Περιέχει αρχείο εικόνων και τεκμηρίων , τις πανεπιστημιακές ψηφιακές συλλογές καθώς και ηλεκτρονική βιβλιοθήκη με πάνω από 1400 τίτλους χωρίς υποχρέωση εγγραφής (θετικές επιστήμες, ιστορία, τέχνη, πολιτική θεωρία, φιλοσοφία, λογοτεχνία, μουσική, θρησκεία κ.α.)
 

International Children's Digital Library www.icdlbooks.org

Πρόγραμμα σε εξέλιξη του Πανεπιστημίου του Maryland που στοχεύει στη δημιουργία ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης με τουλάχιστον 10000 τίτλους σε 100 διαφορετικές γλώσσες. Το υλικό θα απευθύνεται σε παιδιά 3-13 ετών και σε ενήλικες (διδάσκοντες, γονείς, βιβλιοθηκονόμους, μελετητές) που εργάζονται με παιδιά στον τομέα της παιδικής λογοτεχνίας και θα είναι προσιτό χωρίς υποχρέωση εγγραφής.

Digital Scriptorium http://sunsite.berkeley.edu/Scriptorium/

Βάση δεδομένων που περιέχει Μεσαιωνικά και πρώιμα Αναγεννησιακά χειρόγραφα. Το πρόγραμμα αποτελεί προϊόν συνεργασίας των βιβλιοθηκών των πανεπιστημίων του Berkeley και της Columbia με στόχο την ψηφιοποίηση ιστορικών πηγών και την καταχώρησή τους σε ένα ενιαίο εργαλείο διδασκαλίας και ακαδημαϊκής έρευνας.
 

 


 


 

<----- Αρχική

 
Φρέσκα -φρέσκα
(και λαχταριστά;) 

Ψηφιακές βιβλιοθήκες


Αφιέρωμα στην κλασσική φιλολογία


Αφιέρωμα στην ιστορία


Μουσεία στο διαδίκτυο


 

 

 

 

 

 

 

  terracomputerata AT gmail DOT com