Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί


 

Θέλω να πάω μουσείο, μουσείο, μουσείο

 

The British Museum, London
Με ιστορία 251 ετών από το 1753 που ιδρύθηκε, το Βρετανικό Μουσείο αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο, καλύπτοντας μεγάλο εύρος γεωγραφικών περιοχών και πολιτισμών. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν εκθέματα σχετικά με τους πολιτισμούς της αρχαίας και χριστιανικής Αιγύπτου, της αρχαίας Μεσοποταμίας , Ανατολίας και Αραβίας, της Περσίας των Αχαιμενιδών, των Πάρθων και των Σασσανιδών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αίθουσες οι αφιερωμένες στην αρχαία ελληνική τέχνη με εξέχουσες εκείνες των γλυπτών του Παρθενώνα και των άλλων ναών της Ακρόπολης, του Μαυσωλείου της Αλικαρνασσού και των συλλογών αρχαίας κεραμικής. Ακόμη οι αίθουσες με εκθέματα από την την Ρώμη της εποχής της δημοκρατίας και των αυτοκρατορικών χρόνων, από την ιστορία των ευρωπαϊκών λαών πριν και κατά τη ρωμαιοκρατία, τη Μεσαιωνική Ευρώπη και το Βυζάντιο αλλά και από τη νεότερη και σύγχρονη εποχή. Σημαντικές θεωρούνται οι αίθουσες των προκολομβιανών πολιτισμών της Ν. Αμερικής (Μάγια, Αζτέκοι), των Αφρικανικών πολιτισμών (βασίλειο Benin), των πολιτισμών της Ωκεανίας (Αβορίγινες, Μαορί) και του Ειρηνικού (αγάλματα ν. Πάσχα).
Musee du Louvre, Paris
Με χρονολογία ίδρυσης το 1793, το μουσείο του Λούβρου είναι ένα από τα παλαιότερα ευρωπαϊκά μουσεία. Στις συλλογές του ανήκουν αντικείμενα και έργα τέχνης από την προϊστορική Μεσοποταμία και την Αίγυπτο αλλά και από όλες τις περιόδους της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής τέχνης. Ιδιαίτερα σημαντικές θεωρούνται οι συλλογές με έργα μεγάλων ευρωπαίων ζωγράφων (Caravaggio, G. Reni, Poussin, Watteau, davia, Delacroix, Ingres, el Greco, Murillo, Goya, Dϋrer, L. Cranach, Holbein, Van Eyck, Bruegel, Hals, Rembrandt, Vermeer, Turner) και γλυπτών (Donatello, Verrochio, Cellini, Michelangelo, Bernini, Canova κ.α.) καθώς και οι συλλογές έργων μικροτεχνίας.
Museo Nacional del Prado, Madrid
Το Εθνικό Μουσείο του Prado ιδρύθηκε το 1819 ως Βασιλικό Μουσείο ζωγραφικής και γλυπτικής παρουσιάζοντας μια έκθεση 300 πινάκων. Σήμερα οι συλλογές του περιλαμβάνουν πάνω από 19000 αντικείμενα. Ανάμεσά τους δεσπόζει η συλλογή Ευρωπαϊκής ζωγραφικής (περίπου 8600 πίνακες) με έργα των Greco, Vealzquez, Murillo, Goya, Fra Angelico, Mantgna, Boticelli, Tiepolo, Tiziano, Tintopretto, Veroneze, Caravaggio, Gentileschi, Bosch, Brueghel, Rubens, van Dyck, Poussin, Lorrain, Watteau, Dϋrer; Crannach, Grien, Mengs κ.α.
National Gallery of Art, Washington D.C.
Η Εθνική Πινακοθήκη της Washington στεγάζει μια από τις σημαντικότερες συλλογές τέχνης με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, διακοσμητικών τεχνών, επιπλοτεχνίας, ταπητουργίας, σχεδίου και φωτογραφίας. ΟΙ συλλογές της παρέχουν ένα πανόραμα της ευρωπαϊκής ζωγραφικής από την Αναγέννηση έως τον 20ο αι., με έργα των Fra Angelico, F. Lippi, Giorgione, Tintoretto, Tiziano, Veronese, Boticelli, Bosch, Cranach, Dϋrer, Holbein, Hals, Rubens, van Dyck, Vermeer, El Greco, Velazquez, Murillo, Poussin, Goya, Manet, Monet, Pissaro, Constable, Turner, van Gogh, Cezanne, Gaugin, Degas, Delacroix, Courbet, Matisse, Picasso κ.α. αλλά και της πορείας της αμερικανικής ζωγραφικής από τους τοπιογράφους του 17ου αι.έως τους Pollock, Rothko, Warholl. Οι συλλογές γλυπτικής περιλαμβάνουν έργα των Verrochio, Daumier, Degas, Renoir, Gaugin, Rodin, Mirό, H. Moore, Oldenburg, Σαμαρά, Shapiro κ.α.
Tate Gallery
Οργανισμός που περιλαμβάνει 4 πινακοθήκες σε διάφορα μέρη της Βρετανίας. Η συλλογή που ξεκίνησε το 1897 ως δωρεά 65 έργων από τον H. Tate, αποτελείται σήμερα από 65000 έργα , αντιπρoσωπευτικά της εξέλιξης της Βρετανικής τέχνης αλλά και της διεθνούς καλλιτεχνικής δημιουργίας του 19ου και 20ου αι. Εκτίθενται έργα καλλιτεχνών όπως οι Bacon, Dali, de Cirico, de Cooning, Degas, Ernst, Gaugin, Giacometti, Griss, van Gogh, Hogarth, Klee, Le Corbusier, Magritte, Malevich, Man Ray, Modigliani, Mondrian, Mirό, Monet, Moore, Pollock, Renoir, Rodin, Rossetti, Rothko, de st. Phalle, Toulouse Lautrec, Utrillo, van Dyck, Vieira da Silva, Warholl κ.α. αλλά και των δικών μας Χατζηκυριάκου - Γκίκα, Κουνέλλη, Χρύσας, Στάμου, Τάκι, Καλλιγιάννη, Σαμαρά. Η συλλογή πινάκων του J.M.W. Turner είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο με έργα του καλιτέχνη.
National Gallery , London
Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου στεγάζει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές Ευρωπαϊκής ζωγραφικής στον κόσμο καλύπτοντας την περίοδο από το 1256 μ.Χ. ως το 1900. Εκτίθενται δημιουργήματα καλλιτεχνών όπως οι Botticelli, Tiziano, van Eyck, Holbein, da Vinci, Velazquez, Rembrant, Monet, Renoir, van Gogh, Turner κ.α.
Centre Pompidou, Paris
Το μουσείο στεγάζεται στο κέντρο τέχνης και πολιτισμού που ίδρυσε ο G. Pompidou. Στις αίθουσές του φιλοξενεί κορυφαίες συλλογές μοντέρνας και σύγχρονης ευρωπαϊκής τέχνης όπου αποτυπώνονται τα σημαντικότερα ρεύματα και τάσεις του 20ού αι. Εκτίθενται έργα καλλιτεχνών όπως οι Mirό, Shagall, Mondrian, Malevitch, Kandinsky, Picasso, Man Ray, Matisse, Picabia, Giacometti, Ernst, Pollock, Bacon, Cesar, Serra, Brancusi, Takis, de Cooning, Aalto, Le Corbusier κ.α.
RIJKSMuseum, Amsterdam
Με χρονολογία ίδρυσης το 1800, το RIJKS είναι κυρίως γνωστό για την συλλογή του με έργα Ολλανδών ζωγράφων του 17ου αι. (Rembrant, Vemeer, Fr. Hals, J. Steen κ.α.). Λειτουργούν ακόμη εκθέσεις γλυπτών και διακοσμητικών αντικειμένων που καλύπτουν την χρονική περίοδο από τον Mεσαίωνα έως τον 20ό αι. καθώς και έκθεση Ασιατικής τέχνης.
Van Gogh Museum, Amsterdam
Περιέχει την μεγαλύτερη στον κόσμο συλλογή έργων του van Gogh. Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει την εξελικτική πορεία του καλλιτέχνη αλλά και τη σχέση τού έργου του με εκείνο άλλων σύγχρονών του δημιουργών.
Musee Rodin
Στα κτήρια του μουσείου Rodin φιλοξενούνται περίπου 6600 έργα του καλλιτέχνη από ορείχαλκο , γύψο, κερί, τερακότα. Εκτίθενται ακόμη κεραμικά, πίνακες, σχέδια, αρχειακό υλικό καθώς και έργα άλλων καλλιτεχνών από την προσωπική του συλλογή.
MoMA in Berlin
Στο κτήριο της Νέας Εθνικής Πινακοθήκης στο Βερολίνο παρουσιάζεται ένα πανόραμα της σύγχρονης τέχνης από το 1880 έως τις μέρες μας. Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 200 έργα τέχνης από τη συλλογή του Museum of Modern Art της Νέας Υόρκης καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα δημιουργών από τον van Gogh, τον Brack και τον Picasso ως τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό και την σύγχρονη αμερικάνικη avant-garde.
European Museum Guide
Λεπτομερής ενημερωτικός οδηγός που παρέχει πληροφορίες σχετικά με μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, καλύπτοντας έναν ικανό αριθμό μουσείων σε 12 Ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελβετία).

  

 


 

<----- ΑρχικήΣε ποια μουσεία συχνάζουν οι δικτυακοί πολίτες; Οι μετρητές είναι αδυσώπητοι...

 
Top-10 δικτυακών μουσείων

Τα έργα στο δίκτυο θα  έπρεπε να βιώνονται αλληλεπιδραστικά μέσω υπολογιστή, ακριβώς όπως βιώνονται τα έργα τέχνης που εκτίθενται σε ένα φυσικό χώρο".

Διαβάστε για τα Μουσεία και το διαδίκτυο

 

 

 

 

 

 

  terracomputerata AT gmail DOT com