Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί


Τώρα και ηλεκτρονικές διαδηλώσεις!


ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ mich@enet.gr
 

διαδήλωσηΟΙ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ διαδηλώσεις σε πάμπολλες πόλεις του κόσμου το περασμένο Σαββατοκύριακο, είναι οι πρώτες που έγιναν ποτέ πριν συμβεί το γεγονός, δηλαδή ο πόλεμος. Οι δύο μεγαλύτερες διαδηλώσεις έγιναν στην Αμερική, στο Σαν Φρανσίσκο και στην Ουάσιγκτον. Οι αρχές εκτίμησαν ότι συμμετείχαν και στις δύο περίπου 100.000 άνθρωποι, ενώ οι διοργανωτές μιλάνε για περισσότερους από 800.000. Συνήθως, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Αλλά, όπως και νά 'χει, τέτοιες διαδηλώσεις είχε να δει η Αμερική από την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ.

Η ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ Ρουθ Ρόουζεν έγραψε στη «San Francisco Chronicle» ότι «ποτέ άλλοτε στην ανθρώπινη Ιστορία δεν είχαμε μια τόσο ραγδαία ανάπτυξη και διάδοση ενός αντιπολεμικού κινήματος». Κατά τον Χάουαρντ Ράινγκολντ, συγγραφέα του πολυσυζητημένου, στην Αμερική, βιβλίου «Smart mobs: The next social revolution» (σε ελεύθερη μετάφραση, Εξυπνες μάζες: Η επόμενη κοινωνική επανάσταση) το Διαδίκτυο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να «συνθέσει αυτό το σκόρπιο κίνημα».

ΤΗΝ ΙΔΙΑ άποψη έχει και η Σάρα Σλόαν, μέλος της οργάνωσης International Answer (Διεθνής Απάντηση) που σχεδίασε τις διαδηλώσεις στην Αμερική. «Το Ιντερνετ», είπε, «μας βοήθησε να περάσουμε το μήνυμα και το πρόγραμμά μας σε ανθρώπους που ούτε φανταζόμασταν παλιά ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε».

ΠΡΑΓΜΑΤΙ, πληκτρολογώντας κανείς απλώς τη λέξη «anti-war» (αντιπολεμικό) στο Google ή σε ένα άλλο ψαχτήρι του Ιντερνετ, θα «κατεβούν» εκατοντάδες ιστοσελίδες με αντιπολεμικό περιεχόμενο.

ΜΙΑ από αυτές, φέρ' ειπείν, η www.unitedforpeace.org έχει πλήρη και πολύπλευρη ειδησεογραφική κάλυψη σχετικά με το Ιράκ, έχει δεκάδες παραπομπές σε άλλα εξειδικευμένα sites, έχει πληροφορίες πρακτικές (εισιτήρια, ξενοδοχεία κ.λπ.) για εκείνους που θέλουν να πάνε σε μια διαδήλωση και μένουν σε άλλες πόλεις, έχει αντιπολεμικές αφίσες που μπορούν να εκτυπωθούν, έχει δίκτυο επαφών με ομάδες σε άλλες χώρες όπου επίσης θα γίνουν διαδηλώσεις και πολλά ακόμα, όλα δωρεάν, όλα με το πάτημα ενός κουμπιού.

Η ΣΑΡΑ ΣΛΟΑΝ πιστεύει ότι χωρίς το Ιντερνετ ήταν αδύνατον οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις να γίνονταν ταυτόχρονα σχεδόν και τόσο καλά οργανωμένες, το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε τόσες πόλεις του κόσμου.

ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ έδωσε την ευκαιρία και σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, να ανταλλάξουν, μέσω των διαφόρων sites, τις απόψεις τους για τον επικείμενο πόλεμο και γενικά για την κατάσταση στον κόσμο σήμερα. Από αυτά τα μηνύματα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις συμμετείχαν άνθρωποι από ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό φάσμα. Υπήρχαν νέοι φοιτητές πολλοί, υπήρχαν μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων, υπήρχαν συνταξιούχοι, αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι στην Αμερική, υπήρχαν μέλη διαφόρων χριστιανικών οργανώσεων («Ποιον θα βομβάρδιζε ο Ιησούς;», έγραφε ένα πανό στην Ουάσιγκτον) αλλά και πάρα πολλοί απλοί, καθημερινοί πολίτες, που έγραφαν μάλιστα στα μηνύματά τους στο Ιντερνετ ότι δεν ανήκουν σε καμία πολιτική οργάνωση και ότι κατέβηκαν στις διαδηλώσεις πιστεύοντας πραγματικά ότι «μπορούμε», όπως έγραψε και ο Τζέιμς Μάνσελ από το Οχάιο, «να προλάβουμε το κακό».

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ United for Peace διοργανώνει στις 4 Φεβρουαρίου διαδηλώσεις σε όλα τα πρατήρια καυσίμων της Αμερικής, με κεντρικό θέμα «Πόλεμος και πετρέλαια». Ηδη, οι επισκέπτες του site ενθαρρύνονται να τυπώσουν την πρώτη σελίδα και να τη διανείμουν σε όσους πηγαίνουν στα πρατήρια για βενζίνη. Η Αντρεα Μπατ, εκπρόσωπος της οργάνωσης, λέει ότι «χωρίς το Ιντερνετ ήταν αδύνατον να διαδώσουμε τόσο εύκολα το πρόγραμμά μας».

Ο ΚΟΣΜΟΣ έρχεται πιο κοντά. Με διαφορετικό τρόπο. Διαδικτυακώς. Εχει τα καλά και τα κακά του αυτό. Αρκεί να είσαι «μέσα», όμως. Οχι απομονωμένος στον μικρόκοσμό σου, να βλέπεις τηλεόραση και να λες «δεν βαριέσαι». Συνδεθείτε.



 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/01/2003

 

<----- Αρχική





 

 

Σενάριο διδασκαλίας


Φύλλα εργασίας


Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων


Η διαφορά των μέσων


Ο ρόλος του διαδικτύου

 

 

 

 

 

 

  terracomputerata AT gmail DOT com