Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

 

 

Με τον τρόπο των πανελλαδικών εξετάσεων

 

Η αρχική μου σύλληψη ήταν να "εξερευνήσει" ο καθένας αυτή την εφαρμογή επιλέγοντας τη σειρά με την οποία θα προσέγγιζε το υλικό. Επομένως η σειρά των ερωτημάτων που θα προέκυπταν θα ήταν διαφορετική για τον καθένα. Βοήθεια θα μπορούσε να δοθεί στην οργάνωση του υλικού και στην τελική σύνθεση. Έτσι (θεωρητικά τουλάχιστον), θα μπορούσε να υπάρξει μια αυτενέργεια στην προσέγγιση και όχι μία σχολαστική, κατευθυνόμενη μάθηση. Επειδή όμως η επιμορφώτρια επιμένει παρακαλώ δείτε με επιείκεια τις προτάσεις αξιοποίησης του υλικού προς τους διδάσκοντες.

 

 

Μέρος 1ο -Τα βιογραφικά του ποιητή - Οδηγίες προς τους διδάσκοντες

 

 

Οι μαθητές ξεκινούν από την μελέτη των βιογραφικών στοιχείων όπως παρατίθενται στη διεύθυνση του Μουσείου Σολωμού. Κάθε ομάδα αναλαμβάνει τη μελέτη ενός μέρους, την παρουσίασή του και την επισήμανση κάποιων σημείων που κατά τη γνώμη τους είναι χρήσιμα στην κατανόηση της προσωπικότητας του Σολωμού και στη διαμόρφωση της ποιητικής του ταυτότητας.

 Ενδεικτικά οι μαθητές θα πρέπει να βοηθηθούν να εστιάσουν στους παρακάτω θεματικούς άξονες:

  • Καταγωγή, οικογενειακό, κοινωνικό περιβάλλον

  • Πολυπολιτισμικές επιρροές – διγλωσσία

  • Σπουδές στην Ιταλία επαφή με τη διαμάχη νεοκλασσικισμού- ρομαντισμού αλλά και με την ιδιαιτερότητα του ιταλικού ρομαντισμού (βλ. σχετικά λήμματα α)στην Πύλη Ελληνικής γλώσσας [προσοχή απαιτείται εγγραφή για να αποκτήσετε πρόσβαση] και β) wikipedia)

  • Η ενασχόλησή του με την ποίηση και η απόφασή του να συγγράψει στα ελληνικά

  • Η σχέση του με την πολιτική των Ιονίων αλλά και η απόστασή του από τα δρώμενα στο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος

  • Η πολύκροτη δίκη αλλά και η γενικότερη σχέση του με την οικογένειά του

  • Η επαφή του με το γερμανικό ιδεαλισμό (βλ. Livepedia)

 

Κάποια στοιχεία που μπορούν να λειτουργήσουν καθοδηγητικά είτε με τη μορφή ερωτήσεων είτε με τη μορφή επισημάνσεων:

  • Κρητική καταγωγή της οικογένειας Σολωμού η οποία φεύγει από την Κρήτη οριστικά μετά το πέρασμα της Κρήτης σε τουρκική κατοχή το 1669

  • Το γεγονός ότι ήταν φυσικό και όχι νόμιμο παιδί του κόντε Σολωμού  η κοινωνική θέση της μητέρας του και ο ρόλος που έπαιξε αυτό στην προσπάθειά του να μορφώσει την ταυτότητά του και το στίγμα του στην οικογένειά του αλλά και στο κοινωνικό του περιβάλλον.

  • Η πολυπολιτισμικότητα  των Ιονίων νησιών (διαφορές φάσεις κατοχής: Βενετοί, Γάλλοι, Ρώσοι, Άγγλοι), η διγλωσσία του ( ελληνικά – ιταλικά) και πως αυτό επηρεάζει τον τρόπο σκέψης του.

  • Πως οι σπουδές του στην Ιταλία τον φέρνουν σε επαφή με σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους της Ιταλίας και της Ευρώπης καθώς και διάφορα ρεύματα της ευρωπαϊκής σκέψης και τον στρέφουν στην ποίηση. Η ιδιαιτερότητα του ιταλικού ρομαντισμού που συνδέεται με την εθνική υπόθεση της Ιταλίας.

  • Πως η απόφασή του να ασχοληθεί με την ποίηση και να λειτουργήσει ως εθνικός ποιητής σχετίζεται με τα παραπάνω και ιδιαίτερα με την προσπάθειά του να οριοθετήσει την παρουσία του, που δεν είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρη, στο περιβάλλον της Ζακύνθου.

  • Ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα δρώμενα στο ελληνικό κράτος – εξ αποστάσεως- και πως αυτό περνάει στην ποίησή του, αλλά και η κριτική που ασκεί στην αρμοστεία Μαίτλαντ, οι συνέπειες στις φιλικές και οικογενειακές του σχέσεις και η απομάκρυνσή του από την πολιτική και πως  και αυτό μπορεί να σχετίζεται με την εσωστρέφεια και την απομόνωση της τελευταίας περιόδου της ζωής του.

  • Η δίκη, η ανατροπή των οικογενειακών του σχέσεων και η επιρροή  στη θεματική των ποιημάτων του.

  • Η ενασχόλησή του με τον γερμανικό ιδεαλισμό και σαν μία προσπάθεια να εξερευνήσει θέματα όπως η ελευθερία – ηθική , το καλό και το κακό, η δικαίωση και η στροφή στο μεταφυσικό σαν τάση φυγής από μια οδυνηρή πραγματικότητα(;)   


Μέρος 2ο
 

 


 

<----- Αρχική

 





 

Μία ιδέα της Καλλιόπης Κουτσόπετρα

Σχεδιασμός εκπαιδευτικής εφαρμογής

T.Γιακουμάτου


Γραφείο

Αρχείο

Ημερολόγιο

Χειρόγραφα

Βιογραφικά

Σημειώσεις

Οδηγίες χρήσης

 

 

 

 

 

 

 

 

  terracomputerata AT gmail DOT com