Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί


 

«Ηλεκτρονική αδελφοποίηση» e-twinning



Ένα νέο φιλόδοξο πρόγραμμα που προβλέπει την ενθάρρυνση και την ενίσχυση της ηλεκτρονικής συνεργασίας μεταξύ των σχολείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος του προγράμματος, αξίας 7 εκατ. ευρώ, είναι να έρθουν οι μαθητές περίπου 150.000 σχολείων χωρών - μελών της Ένωσης σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και γλώσσες, μέσω Ίντερνετ και να επωφεληθούν εκπαιδευτικά. 

H αρχική ιδέα του προγράμματος θυμίζει τις γνωριμίες που γίνονται μέσω Διαδικτύου. Για να συμμετάσχουν τα σχολεία θα πρέπει να γνωστοποιήσουν τα στοιχεία τους σε κεντρική ιστοσελίδα. Στη συνέχεια, και ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν, μπορούν να ερευνήσουν για πιθανές συνεργασίες με σχολεία άλλων κρατών μελών της E.E. Επιτυχείς κρίνονται οι συνεργασίες κατά τις οποίες δάσκαλοι συνεργάζονται μεταξύ τους σε κοινά προγράμματα διδασκαλίας.

Συνεργασία. Οι συνεργασίες μεταξύ των σχολείων δεν είναι νέο φαινόμενο. Πολλά σχολεία μπορεί να έχουν ήδη συνδεθεί με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Όμως, αυτές οι συνδέσεις υποστηρίζονται συνήθως από άτυπες επαφές μεταξύ δασκάλων αρχικά ενθουσιασμένων με την ιδέα. Πολύ συχνά, όμως, αυτός ο ενθουσιασμός χάνεται και μαζί του και η επικοινωνία με τους συναδέλφους ή τους μαθητές από το εξωτερικό. Ως αρνητικό αναφέρεται επίσης και το γεγονός ότι οι μαθητές που από διαφορετικές χώρες επικοινωνούν μεταξύ τους συνήθως περιορίζονται σε θέματα συζήτησης που άπτονται του... καιρού και των αγαπημένων φαγητών, γίνονται δηλαδή «φίλοι διά ηλεκτρονικής αλληλογραφίας» αλλά τίποτε περισσότερο.

Στο «e-Twinning» (η ιστοσελίδα του υπάρχει και στα ελληνικά) μπορούν να συμμετάσχουν σχολεία από δύο διαφορετικές χώρες, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι η συνεργασία μεταξύ τριών ή περισσοτέρων ιδρυμάτων δεν έχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα στον τομέα της εκμάθησης ξένων γλωσσών. Ωστόσο, για να καταστεί εφικτή η εφαρμογή του φιλόδοξου προγράμματος και να επιτύχει, θα πρέπει να ξεπεραστούν κάποια σοβαρά προβλήματα, όπως η πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Αν και το 93% όλων των σχολείων της Ευρώπης έχει πρόσβαση, αυτό ποικίλλει αρκετά μεταξύ των χωρών-μελών. Το 2002, μόνο το 59% των σχολείων στην Ελλάδα είχαν πρόσβαση στο Ίντερνετ. Την ίδια ώρα, στη Δανία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Βρετανία το αντίστοιχο ποσοστό σχεδόν άγγιζε το 100%.

LINK:  www.etwinning.net  

Κάποιες ιδέες για να ξεκινήσετε τις αδελφοποιήσεις...

Σχέδιο δραστηριότητας : ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΙΒΩΤΟΣ

All different, all equal

e-ομογένεια Meeting with greek diaspora
 

 
 

 


 

<----- Αρχική




 

Διαβάστε ακόμη:

Αδελφοποίηση τάξεων


Η εκπαιδευτική αξιοποίηση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου


Culture in a box -
english version


Greek culture capsule

(zipped powerpoint 550kb)


"Τι είναι η πατρίδα μου... μην είν' οι κάμποι"
 




 

 

 

 

 

 

  terracomputerata AT gmail DOT com