Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

Minima auxiliaria

Τηλεδιάσκεψη με εικόνα και ήχο

Tρία βήματα για να εμφανίσετε και το πρόσωπό σας online στο Διαδίκτυο

Της Suzanne Kantra Kirschner - Popular Science Kαθημερινή 2/3/03

Η επικοινωνία με εικόνα, μέσω του web, δεν είναι πια κατάκτηση μόνο των «κομπιουτεράδων». Αντιθέτως μάλιστα, αφού σιγά σιγά γίνεται μία από τις πιο «καυτές» εφαρμογές του Internet –ήδη υπάρχουν περί τα 18 εκατομμύρια χρήστες webcams– χάρη στην αυξημένη χρήση ευρυζωνικών συνδέσεων και φυσικά χάρη στο δωρεάν λογισμικό για chat που υποστηρίζει βίντεο. Ωστόσο, υπάρχει αρκετός δρόμος για να διανυθεί ακόμη: Το πραγματικό βίντεο έχει ένα ρυθμό εικόνας της τάξης των 24 καρέ ανά δευτερόλεπτο, όταν ακόμη και οι καλύτεροι συνδυασμοί συνδέσεων και λογισμικού στο Internet μένουν αρκετά μακριά από αυτόν τον αριθμό. Οι επιχειρήσεις, φυσικά, μπορούν να απευθυνθούν σε ειδικές εταιρείες που προσφέρουν επί πληρωμή εξελιγμένες υπηρεσίες με ειδικές συσκευές και ταχύτατες συνδέσεις. Ωστόσο, ο απλός χρήστης, ακολουθώντας τρία εύκολα βήματα, μπορεί χωρίς χρέωση να κάνει κανονικά μια τηλεδιάσκεψη με εικόνα.

Πρώτο βήμα

Αγοράστε μια webcam. Μια απλή βιντεοκάμερα για το Internet και το λογισμικό που έρχεται μαζί της είναι αρκετή για να στέλνετε τους χαιρετισμούς σας κάθε τόσο στους γονείς σας πίσω στην πατρίδα. Τα πιο φθηνά μοντέλα δεν ξεπερνούν τα 25 ευρώ, με ανάλυση γύρω στα 300x200 pixels. Αν όμως έχετε σκοπό να ξημεροβραδιάζεστε στο chat, θα χρειαστείτε μια webcam με μεγαλύτερη ανάλυση, περίπου στα 640x480 pixels. H τιμή τους ανεβαίνει στα 100 ευρώ, αλλά συνήθως συμπεριλαμβάνεται και αρκετά χρήσιμο λογισμικό στο πακέτο αγοράς. Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να προσέξετε είναι η ασφάλεια. Γι’ αυτό το λόγο φροντίστε να αγοράσετε μια webcam με «κλείδωμα» μέσω κωδικού.

Δεύτερο βήμα

Διαλέξτε μια σύνδεση. Μπορείτε να κάνετε video-chat ακόμη και με ένα απλό modem 56Κ, αλλά δεν θα σας το συνιστούσαμε. Οι φωνές συνήθως δεν θα συγχρονίζονται με τα χείλη και η εικόνα θα «παίζει». Ωστόσο, μια απλή σύνδεση είναι υπεραρκετή για e-mail με συνημμένα κάποια μικρά βιντεάκια με μηνύματα. Για ικανοποιητική τηλεδιάσκεψη με εικόνα, θα χρειαστείτε υψηλή ταχύτητα σύνδεσης με το Internet. ISD128K, ή ακόμη καλύτερα DSL. Ωστόσο, στην Ελλάδα, μόνο το 0,7% των χρηστών διαθέτουν σύνδεση DSL. Πάντως, το πρόσθετο κόστος αξίζει, αν ασχολείστε αρκετές ώρες με το Internet video.

Tρίτο βήμα

Χρησιμοποιήστε το σωστό software. Εσείς βάζετε την κάμερα και ο Yahoo Messenger 5.5 ή ο MSMessenger 5.0 (έρχεται ενσωματωμένος στα Windows XP) θα φροντίσει για την επικοινωνία. Μειονεκτήματα: Είστε περιορισμένοι σε μια συζήτηση τη φορά και η εικόνα δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Στο Yahoo φθάνει τα 20 καρέ ανά δευτερόλεπτο, ενώ στο MSτα 12. To IM Video Companioτης Logitech που λειτουργεί με το MSκαι τον AOL Instant Messenger προσφέρεται δωρεάν μέσω Internet και επιτρέπει τη βελτίωση της εικόνας στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, αναλόγως φυσικά της σύνδεσης και του αριθμού των ταυτόχρονων chat.


Εσείς ρωτάτε κι εμείς προσπαθούμε να απαντήσουμε... Μπορείτε να στείλετε τις απορίες σας στο email terracomputerata@yahoo.gr

 


 

<----- Αρχική

  terracomputerata AT gmail DOT com