Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Τι άλλο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο; Ιώσεις!  

    Καλώς ήλθατε στο θαυμαστό κόσμο των ιών. Οι ιοί είναι μικρά κακόβουλα προγράμματα που αποκτούν τον έλεγχο του αγαπημένου σας μηχανήματος. Μπορούν να σας επισκεφθούν: α) από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, β) κατά τη διαδικασία της μεταφοράς αρχείων από κάποιο αποθηκευτικό μέσο (π.χ. δισκέτα), γ) από το διαδίκτυο, καθώς ενσωματώνονται σε ιστοσελίδες. Η ομοιοπαθητική εδώ δεν μπορεί να βοηθήσει, θα καταφύγετε στη χρήση αντιβιοτικών. Αυτά αναλαμβάνουν να ελέγξουν τα αρχεία σας και να τα καθαρίσουν από τις εστίες μόλυνσης.

Οι κλασικοί ιοί προσβάλλουν τα εκτελέσιμα αρχεία του υπολογιστή (.com, .exe), τις βιβλιοθήκες του συστήματος (DLL) ή τα αρχεία script (vbs). Οι ιοί macro λατρεύουν τα έγγραφα του word, τα φύλλα excel και τις παρουσιάσεις του powerpoint.

Αν δείχνουν επιμονή και επανεμφανίζονται μετά από μία επανεκκίνηση, είναι γιατί βρίσκουν το δρόμο κι εγκαθίστανται στη μνήμη του υπολογιστή (γίνονται resident).

Η τεχνολογία προχωρεί, όχι μόνο για τα αντιβιοτικά αλλά και για τους ιούς. Έτσι δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους οι ιοί stealth που αρέσκονται στο καμουφλάζ προκαλώντας σύγχυση στα αντιβιοτικά και οι πολυμορφικοί ιοί που μεταλλάσσονται, μόλις μολύνουν κάποιο αρχείο. 

Ο Δούρειος ίππος είναι εδώ! Οι ιοί Trojan θα σας επισκεφθούν μέσω κάποιας εφαρμογής που δεν υποψιάζεστε π.χ. ένα πρόγραμμα προφύλαξης οθόνης. Φοβού τους Δαναούς, λοιπόν.

Τα σκουλήκια του διαδικτύου (οι ιοί worm) διαδίδονται μέσω e-mail και φορτώνουν τους mail servers των εταιρειών.

Δεν μπορούσαν να λείπουν οι ιοί–μαϊμούδες ή ψευδο-ιοί (hoaxes) που ανιχνεύονται σαν πραγματικοί αλλά δεν προξενούν καμία βλάβη στον υπολογιστή σας.

   Μια συμβουλή: γενικά μην ανοίγετε μηνύματα  με εντυπωσιακούς τίτλους αγάπης και αφοσίωσης. Θα θυμάστε τι έγινε ανά την υφήλιο με τον ιό "I love you". Ο ιός μπορεί να σας επισκεφθεί  χρησιμοποιώντας το e-mail κάποιου φίλου σας,  επομένως δεν καλύπτεστε, αν απλώς δε μιλάτε σε αγνώστους. Μπορεί να κρύβεται σε ένα επισυναπτόμενο αρχείο, οπότε καλό θα ήταν να είστε διπλά προσεκτικοί με αυτού του τύπου τα αρχεία.

   Μην παραλείπετε να ενημερώνετε το πρόγραμμα καταπολέμησης ιώσεων. Δε φαντάζεστε πόσοι καινούργιοι ιοί εξαπλώνονται καθημερινά στο διαδίκτυο. Χρησιμοποιώντας  την ενημερωμένη έκδοση του «αντιβιοτικού» σας μία φορά την εβδομάδα, μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες να χρειαστείτε service ή –το εφιαλτικότερο- φορμάρισμα του σκληρού σας δίσκου.  

Πάλι κολλήσατε;


 

<-----Αρχική



 

anti-virus



 Για τις δύσκολες ώρες:

Kaspersky www.kaspersky.com

 AVP www.centralcommand.com

 Mc Afee Virus scan www.mcafee.com/us/

Norton Antivirus www.symantec.com

Panda Antivirus www.pandasoftware.com 

Fsecure www.f-secure.com


Εάν επιμένετε στη λογική του δωρεάν υπάρχει λύση

  http://free.grisoft.com/

www.avast.com/eng/free_virus_protectio.html

Επικοινωνία: terracomputerata AT gmail DOT com