Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί


 

«Κλικ» στις γνώσεις

Οι υπολογιστές, παράθυρο στη σχολική τάξη

Ποντίκι και στυλό πλάι πλάι

γράφει η Σοφία Νικολαΐδου
snikolai@sch.gr

get into the net



1. Tα πρώτα κλικ

Μπορεί, άραγε, να αλλάξει η σχολική τάξη με λίγα κλικ; Ανάμεσα στους ενθουσιαστικούς αλαλαγμούς για την «επέλαση» της τεχνολογίας στα σχολεία και τους ολολυγμούς για τον πολιτισμό του βιβλίου που χάνεται, κατοικοεδρεύει η ψύχραιμη πραγματικότητα. Το ποντίκι μπορεί να σταθεί πλάι στο στυλό. Αρκεί να ξέρουμε πότε, πώς και γιατί μεταφέρουμε την τάξη μας στο εργαστήριο.
Η αξιοποίηση των δικτυακών και υπολογιστικών τεχνολογιών στη διδασκαλία ξεκίνησε, πιλοτικά, με το πρόγραμμα Οδύσσεια http://odysseia.gr, το οποίο πραγματοποίησε το ΥΠΕΠΘ σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών. Διαμορφώθηκε υλικοτεχνική υποδομή, εκπαιδεύτηκαν εξειδικευμένοι επιμορφωτές, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες επιμορφώσεις εκπαιδευτικών και οι πρώτες πειραματικές διδασκαλίες.
Με λίγα λόγια, προετοιμάστηκε το έδαφος, μετρήθηκαν στην πράξη οι δυσκολίες αλλά και η φόρα της επιμόρφωσης.

2. Επιμόρφωση εκπαιδευτικών

Στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας, επιμορφώθηκαν 75.000 εκπαιδευτικοί. Δηλαδή: έλαβαν βασικές γνώσης χειρισμού η/υ, στη διάρκεια ενός 48ωρου επιμορφωτικού προγράμματος. Αρκεί, όμως, αυτό για να ανανεωθεί η διδακτική πράξη;
Όσο η επιμόρφωση δεν προχωρεί στο επόμενο βήμα της, όσο δεν επικεντρώνεται στην αξιοποίηση της τεχνολογίας για τη διδασκαλία των επιμέρους αντικειμένων (φιλολογικών μαθημάτων, μαθηματικών, φυσικής, ξένων γλωσσών κ.ο.κ.), ο η/υ ίσως εξυπηρετεί τον διδάσκοντα για την προετοιμασία του, αλλά δε χρησιμοποιείται ουσιαστικά στη διδασκαλία.
Το μόνο επιμορφωτικό πρόγραμμα, το οποίο, αυτή τη στιγμή, λειτουργεί με στόχο την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στο αντικείμενό τους, το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση διδασκαλιών στο σχολικό εργαστήριο, είναι το ετήσιο πρόγραμμα της Ενδοσχολικής Επιμόρφωσης, που σχεδίασε και επιστατεί το ΥΠΕΠΘ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιμορφώνει κάθε χρόνο 2.000 εκπαιδευτικούς, λόγω του περιορισμένου αριθμού εξειδικευμένων επιμορφωτών.

3. Εκπαιδευτικές πύλες και ιστοσελίδες σχολείων

Το 2003 ξεκίνησε τη λειτουργία της η εκπαιδευτική πύλη του ΥΠΕΠΘ www.e-yliko.gr . Στόχος: η υποστήριξη των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό. Ο κόμβος περιέχει διδακτικές προτάσεις κατανεμημένες στα επιμέρους διδακτικά αντικείμενα, παρουσιάσεις εκπαιδευτικών λογισμικών, επιστημονικά άρθρα και διαδικτυογραφία. Οι διδακτικές προτάσεις και το οικείο εκπαιδευτικό υλικό αφορούν συγκεκριμένες διδακτικές ενότητες των σχολικών εγχειριδίων κάθε τάξης και έχουν εφαρμοστεί στην πράξη από εκπαιδευτικούς.

O Ηλεκτρονικός Κόμβος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας www.komvos.edu.gr περιέχει Τμήμα Ηλεκτρονικών Λεξικών με γεννήτριες γλωσσικών ασκήσεων, Τμήμα Ενδογλωσσικής Μετάφρασης (αφορά την αρχαία ελληνική γραμματεία), Τμήμα Διαγλωσσικής Μετάφρασης (αφορά την ευρωπαϊκή λογοτεχνία), forum συζήτησης κ.ά.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν δημοσιευθεί αρκετές ιστοσελίδες επιμορφωτών (http://odysseia.cti.gr/e42/e42listaepim.htm), με στόχο την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη διδακτική πράξη. Ενδεικτικά αναφέρουμε δύο ιστοσελίδες που παρουσιάζουν υψηλή επισκεψιμότητα και έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας: www.geocities.com/kampranis (ιστοσελίδα του μαθηματικού Ν. Καμπράνη) και www.netschoolbook.gr (ιστοσελίδα της φιλολόγου Τ.Γιακουμάτου).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ιστοσελίδες των σχολείων. Κατασκευάζονται και συντηρούνται από το διδακτικό προσωπικό σε συνεργασία με τους μαθητές και συστήνουν, με φρεσκάδα και κέφι, το διαδικτυακό προφίλ του ελληνικού σχολείου. Ενδεικτικά αναφέρουμε: την ιστοσελίδα του 14ου Γυμνασίου Περιστερίου www.14gymnasio.gr (διεθνές βραβείο Unesco, πανελλήνια βραβεία) με εκπαιδευτικό υλικό, εκδόσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ηλεκτρονικό περιοδικό κ.ά. Το 6ο Γυμνάσιο Σερρών www.6gymnasio.gr (το πρώτο ελληνικό σχολείο στο διαδίκτυο, με πολλές διακρίσεις). Η ιστοσελίδα του περιλαμβάνει μαθητικές εργασίες, άρθρα, ρεπορτάζ, εκπαίδευση και διδασκαλία από απόσταση κ.ά.π. Η ιστοσελίδα του Γυμνασίου Αμμοχωρίου Φλώρινας http://gym.ammoch.flo.sch.gr (βραβείο καλύτερης σχολικής ιστοσελίδας 2002) περιλαμβάνει πληροφορίες για την περιοχή, δραστηριότητες των μαθητών, προγράμματα αγωγής σταδιοδρομίας κ.ά.

4. Eκπαιδευτικό λογισμικό
Τα λογισμικά που ακολουθούν έχουν κατ’ επανάληψη δοκιμαστεί σε πειραματικές διδασκαλίες που πραγματοποιήθηκαν σε σχολικά εργαστήρια.

The Geometer's Sketchpad: ισχυρό εργαλείο διαχείρισης γεωμετρικών σχημάτων και αλγεβρικών παραστάσεων. Χρήσιμο για τη διδασκαλία της Γεωμετρίας, της Άλγεβρας, της Ανάλυσης αλλά και των Φυσικών Επιστημών. Η δυνατότητα δυναμικής αλλαγής των αντικειμένων αποτελεί το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του. Η έκδοση The Geometer's Sketchpad (Ver. 3) έχει εξελληνιστεί από το ΥΠΕΠΘ, στο πλαίσιο του Α' ΕΠΕΑΕΚ και έχει διατεθεί σε 350 σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Modellus: Πρόκειται για ένα «ανοιχτό» εκπαιδευτικό λογισμικό, με τη βοήθεια του οποίου δημιουργούμε προσομοιώσεις ποικίλων φαινομένων που επιδέχονται μαθηματική μοντελοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι το Modellus μπορεί να αποτελέσει παιδαγωγικό εργαλείο και να ενταχθεί στη διδασκαλία πολλών μαθημάτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: Φυσική, Μαθηματικά, Χημεία, Βιολογία, Οικονομία. Εξελληνίσθηκε από το ΥΠΕΠΘ στο πλαίσιο του Α΄ΕΠΕΑΕΚ.
Interactive Physics: εκπαιδευτικό λογισμικό διερευνητικού χαρακτήρα, αποτελεί «ανοιχτό» περιβάλλον μάθησης. Είναι μια μηχανή προσομοίωσης της Νευτώνειας Μηχανικής. Χρησιμοποιώντας προχωρημένες τεχνικές αριθμητικής ανάλυσης, η μηχανή αυτή επιλύει τις εξισώσεις επιτάχυνσης, ταχύτητας και θέσης. Ο χρήστης μπορεί να εκτελέσει μετρήσεις των συνηθέστερων φυσικών μεγεθών, όπως η ταχύτητα, επιτάχυνση, η ροπή, η κινητική ενέργεια, η τριβή κ.ά. και να τις εμφανίσει με την μορφή γραφικών παραστάσεων, ραβδογραμμάτων, ή αριθμητικών δεδομένων. Εξελληνίσθηκε από το ΥΠΕΠΘ στο πλαίσιο του Α' ΕΠΕΑΕΚ. Έχει διατεθεί σε 350 σχολεία.
Mυκηναϊκός πολιτισμός: απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Το λογισμικό προάγει την ενεργητική συμμετοχή των μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία: τους δίνει τη δυνατότητα να διενεργήσουν εικονικές ανασκαφές σε αρχαιολογικούς χώρους, να αντλήσουν ιστορικές πληροφορίες και να τις ερμηνεύσουν, με τη χρήση κατάλληλων εργαλείων. Στο συνοδευτικό εγχειρίδιο του μικρόκοσμου περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά σενάρια και οδηγίες χρήσης. Το συγκεκριμένο λογισμικό έχει διανεμηθεί σε σχολεία, σύμφωνα με την ενέργεια "Οδύσσεια" του Α' ΕΠΕΑΕΚ.
Η τεχνολογία προσφέρει τα εργαλεία. Χρειάζονται Προγράμματα Σπουδών που να τα αξιοποιούν και επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί, για να τα εφαρμόσουν. Προαπαιτείται διαρκώς ανανεούμενο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό και επιμορφωτές που θα στηρίξουν μακροπρόθεσμα τη συγκεκριμένη προσπάθεια. Η οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή δεν είναι σινεμά. Προσφέρει στους μαθητές τη δυνατότητα να συνεργαστούν και να συμμετάσχουν στην παραγωγή της γνώσης. Πολλά παράθυρα μπορούν να ανοίξουν, με λίγα κλικ.

 

 


 

<----- Αρχική





Το πλήρες αφιέρωμα στην ΚτΠ της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" 15/03/03

 

 

 

 

 

 

  terracomputerata AT gmail DOT com