Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Κ. Γεωργουσόπουλος: 
«Τσιτάτα» από τη λογοτεχνία και την ποίηση 

Διάβασε αρκετά από τα... λογοτεχνήματα των κινητών ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ενθουσιάστηκε και με την ιδέα της βρετανικής "Guardian" για τον διαγωνισμό τηλε-ποίησης "Ναι. Με πρωτότυπες λέξεις, με πρωτότυπη, γνήσια και πηγαία έκφραση, δίνεται μια καινούρια δυνατότητα. Η νέα τεχνολογία, τα μηνύματα στα κινητά, μπορούν, έχουν τη δυναμική να καλλιεργήσουν πυκνό λόγο, σε αυστηρές δομές, ώστε να χωράει μέσα στην οθόνη, αλλά ταυτόχρονα περιεκτικό και ουσιώδες". 

Στα... μίνι λογοτεχνικά αποσπάσματα ο κ. Γεωργουσόπουλος είδε να επαναλαμβάνονται, σε σύγχρονη μορφή, οι παλιές και γνωστές εγγραφές στα λευκώματα. "Εκτός από τη νέα τεχνολογία, μέχρι στιγμής δεν χρησιμοποιούμε άλλο καινούριο υλικό. Είναι η ίδια φιλοσοφία, η ίδια ποιότητα και ιδεολογία. Ακόμη ­ ή τουλάχιστον στα αποσπάσματα που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής ­ δεν υπάρχει πρωτότυπη σκέψη. Είναι "τσιτάτα" από τη λογοτεχνία και την ποίηση αυτά που κυκλοφορούν. Με ρομαντική διάθεση, χαρακτήρα γνωμικό, και μια ιδεολογία συντηρητική. Ξεπερασμένη λογοτεχνία ­ χωρίς την τρελή διάθεση του Εμπειρίκου, χωρίς ίχνη επαφής με τη μοντέρνα ποίηση, με τον Ελύτη ­ με τυπικά αξιών, ρητά. Σε μια απόπειρα ψυχολογικής ερμηνείας, θα μπορούσε κανείς να πει πως πρόκειται για μια προσπάθεια επιβολής της γνώσης τού ενός στον άλλον, μια προσπάθεια ναρκισσιστικής προβολής των διαβασμάτων, μια απόπειρα λογοτεχνικού φλερτ". 

Αυτό μπορεί να είναι η μία όψη του νομίσματος ή η εικόνα που έχουμε μέχρι σήμερα. "Αναδεικνύει όμως μια πολύ ενδιαφέρουσα παλινδρόμηση", τονίζει ο κ. Γεωργουσόπουλος. "Που έχει τη δυναμική να κάνει μια καινούρια αρχή. Χρειαζόμαστε τον πυκνό και περιεκτικό λόγο που χωράει σε 160 χαρακτήρες, για να οδηγηθούμε σε ένα καινούριο στυλ γραφής. Αλλωστε, στο κυβερνητικό μοντέλο, όσο λιγότερες λέξεις γράψεις, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχεις να κάνεις λάθος. Αυτή είναι η αρχή των τηλεγραφημάτων. Όσο πιο πυκνή είναι η γραφή, τόσο ευκολότερα αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις, τόσο περισσότερο ουσιώδης και σωστή γίνεται η επικοινωνία". 

 


 

<----- Αρχική






ΤΑ ΝΕΑ , 10-11-2001  , Σελ.: N62 
Κωδικός άρθρου: A17189N621 



 

 

 

 

 

 

Φιλολογική επιμέλεια: Σοφία Νικολαΐδου terracomputerata AT gmail DOT com-  terracomputerata AT gmail DOT com