Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη σε γραπτά μηνύματα από κινητό

Λ. ΣΤΑΜΑΤΗ

Aνθρωποι που δεν θα έπιαναν ποτέ χαρτί και μολύβι για να συντάξουν μια επιστολή σήμερα συνθέτουν κείμενα μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους ή αφιερώνουν δύο λεπτά για να γράψουν ένα «γεια, τι γίνεσαι;» και να κρατηθούν σε επαφή με φίλους, με τους οποίους, κάτω από διαφορετικές συνθήκες, θα είχαν χαθεί από καιρό

Στην αρχή, όλοι τρόμαξαν. Η νέα τεχνολογία, η εισβολή των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του Ιnternet, έμοιαζε απειλητική. «Κινδυνεύει να χαθεί η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων», βιάστηκαν να προβλέψουν ορισμένοι... «Αφανίζεται ο γραπτός λόγος», επιβεβαίωναν αρκετοί. Στην πραγματικότητα, όμως, η γραπτή επικοινωνία γνωρίζει πρωτόγνωρη άνθηση. Χάρη στα e-mail και στα μηνύματα με τα κινητά. Και η Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία: Είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό μηνυμάτων που ανταλλάσσονται μέσω κινητών.

Ανθρωποι που δεν θα έπιαναν ποτέ χαρτί και μολύβι για να συντάξουν μια επιστολή σήμερα συνθέτουν κείμενα μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους ή αφιερώνουν δύο λεπτά για να γράψουν ένα «γεια, τι γίνεσαι;» και να κρατηθούν σε επαφή με φίλους, με τους οποίους, κάτω από διαφορετικές συνθήκες, θα είχαν χαθεί από καιρό. Σύμφωνα με στοιχεία της CosmΟΤΕ (η μόνη που «τόλμησε» να ανακοινώσει κάποια στοιχεία σχετικά ­ οι υπόλοιπες εταιρείες επιλέγουν να τα κρύβουν, για τον φόβο του ανταγωνισμού), κάθε συνδρομητής στέλνει κατά μέσο όρο 35 μηνύματα τον μήνα. Και αν υπολογίζει κανείς πως η CosmΟΤΕ έχει σήμερα περίπου 2.500 συνδρομητές, ο μέσος όρος των γραπτών μηνυμάτων που ανταλλάσσονται μέσα σε έναν μήνα φτάνει αισίως τα.... 87.500 SΜS (συντομογραφία για το «Short Μessage Service», που παραπέμπει σε εκείνα τα μηνύματα των 160 χαρακτήρων το πολύ, τα οποία αποστέλλονται μέσω κινητών τηλεφώνων).

Τα e-mail

Αντίστοιχα εντυπωσιακός είναι και ο αριθμός των e-mail που αποστέλλονται από τους Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Forthnet (της αντίστοιχης «τολμηρής» εταιρείας στον χώρο των παροχέων υπηρεσιών Ιnternet), για τον μήνα Απρίλιο, κάθε πέντε λεπτά οι συνδρομητές της στέλνουν κατά μέσο όρο 447 mail. Και αν τολμήσει κανείς να παραβλέψει τον μέσο όρο και να κοιτάξει τον μέγιστο αριθμό μηνυμάτων, θα βρεθεί μπροστά στην αναλογία των 1.830 απεσταλμένων ηλεκτρονικών μηνυμάτων στο πεντάλεπτο. Τα μηνύματα που δέχονται μέσα σε ένα πεντάλεπτο οι συνδρομητές τής Forthnet, είναι κατά μέσο όρο 385. Και αν μπορούσε να υπάρξει ένα «inbox» για όλους τους συνδρομητές της εταιρείας, θα μπορούσε να μετρήσει ακόμη και 1.687 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσα σε πέντε λεπτά.

Αν πάλι κοιτάξει κανείς, έξω από τον... κήπο της χώρας μας, σε ολόκληρο τον κόσμο στέλνονται περίπου πέντε εκατομμύρια e-mail, κάθε μέρα. Αυτό το νούμερο δίνει η έρευνα της εταιρείας Ιnternational Data Corp. (ΙDC), ενώ, σύμφωνα με την ένωση εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που εκπέμπουν στο δίκτυο GSΜ (GSΜ Αssociation), μόνο στην Ευρώπη, μέσα στο 2000 εστάλησαν περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια σύντομα μηνύματα από κινητά τηλέφωνα.

Όχι μόνο νέοι

Τα νούμερα αποδεικνύουν, εκτός των άλλων, πως δεν είναι μόνο οι «πιτσιρικάδες» εκείνοι που επικοινωνούν με γραπτά μηνύματα ή e-mail. Η νέα αυτή μορφή γραπτής επικοινωνίας έχει πλέον κατακτήσει τους χώρους εργασίας, τις επαγγελματικές, φιλικές, αλλά και διαπροσωπικές επαφές. Δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που γνωρίστηκαν μέσω e-mail ή τόλμησαν την πρώτη επαφή με σύντομα μηνύματα στο κινητό. Όπως δεν είναι λίγα τα στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν e-mail και SΜS για τη μεταξύ τους επικοινωνία ή για την επαφή με τους συνεργάτες και τους πελάτες τους. Όπως λέει χαρακτηριστικά η κ. Εριφύλη Γαλλή, υπεύθυνη επικοινωνίας στην CosmΟΤΕ, «όλοι στέλνουν γραπτά μηνύματα, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή επαγγελματικής κατάστασης. Γι' αυτό και πολλές από τις υπηρεσίες μας είναι πια προσβάσιμες μέσω γραπτών μηνυμάτων». Μια πανευρωπαϊκή έρευνα, που έγινε πρόσφατα από την εταιρεία ΙCΜ, αποδεικνύει πως το 43% των ενηλίκων στέλνει και δέχεται καθημερινά SΜS, ενώ, από αυτούς, το 76% είναι ηλικίας από 18 έως 24 ετών.

Οι άνθρωποι γίνονται περισσότερο αποκαλυπτικοί όταν δεν μιλάνε πρόσωπο με... πρόσωπο

Μια έρευνα που έγινε πρόσφατα στο Οpen University της Μ. Βρετανίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχολογίας Αdam Joinson, απέδειξε ακριβώς αυτό που... ψιθυρίζουν οι αριθμοί: όσο περνά ο καιρός, η επικοινωνία μέσω e-mail κερδίζει έδαφος, αποδεικνύεται ουσιαστική και πιο ειλικρινής. Η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα επεχείρησε να υπολογίσει κατά πόσον αποκαλύπτει κανείς κομμάτια του εαυτού του, στην πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία και στην επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Στην πρώτη φάση της έρευνας, μια ομάδα ανθρώπων επικοινωνούσε μέσω ενός προγράμματος συζήτησης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και μια άλλη ομάδα πρόσωπο με πρόσωπο. Ορισμένοι παρατηρητές είχαν αναλάβει να σημειώνουν πόσες φορές το κάθε μέλος τής κάθε ομάδας αποκάλυπτε κομμάτια του εαυτού του. Και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Οι άνθρωποι που επικοινωνούσαν μέσω e-mail ήταν τέσσερις φορές πιο «αποκαλυπτικοί» από εκείνους που συζητούσαν από κοντά.

Στο δεύτερο μέρος της έρευνας έγινε σύγκριση ανάμεσα σε μια ομάδα που επικοινωνούσε με e-mail και σε μια δεύτερη που χρησιμοποιούσε e-mail και μαζί μια κάμερα τηλεδιάσκεψης. Και εκεί οι άνθρωποι που δεν μπορούσαν να δουν αυτούς με τους οποίους συζητούσαν ήταν περισσότερο ειλικρινείς και «τολμηροί» στο να αποκαλύψουν πράγματα σχετικά με τον εαυτό τους. «Το να βλέπει ο ένας τον άλλον, στην πραγματικότητα δημιουργεί "θορύβους", προβλήματα στην επικοινωνία», αναφέρει ο Αdam Joinson, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνάς του στη βρετανική εφημερίδα «Guardian». «Αντίθετα, όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν αυτόν με τον οποίο συνομιλούν, φαίνεται πως εστιάζουν πιο εύκολα στο θέμα για το οποίο συζητούν, χαλαρώνουν και δεν νοιάζονται τόσο πολύ για την εντύπωση που θα προκαλέσουν ή δεν φοβούνται για το πώς θα τους κρίνει ο συνομιλητής τους. Στη διαπροσωπική επικοινωνία, μεγάλο μέρος της ενέργειάς μας αναλώνεται στο να ελέγξουμε τη μη λεκτική επικοινωνία ­ να κρατήσουμε οπτική επαφή, να βρούμε τον σωστό τόνο της φωνής ή μια σωστή θέση στο σώμα. Όταν όμως γράφουμε ένα μήνυμα (ένα e-mail, στην προκειμένη περίπτωση) αυτοσυγκεντρωνόμαστε σε αυτό που γράφουμε, στην ουσία του μηνύματος κι όχι στον τρόπο με τον οποίο θα το παρουσιάσουμε».

Οι έφηβοι χτίζουν την ηλεκτρονική τους κοινότητα

Ονομάζεται Ιnstant Μessaging και είναι ακριβώς η μετάφραση των αγγλικών λέξεων: ηλεκτρονικά μηνύματα που ανταλλάσσονται στη στιγμή. Η τεχνολογία έκανε την εμφάνισή της στα μέσα του 1990, χωρίς ωστόσο να κερδίσει αμέσως τους χρήστες του Ιnternet, οι οποίοι ήταν ακόμη πολλοί απασχολημένοι με το να γνωρίσουν τις δυνατότητες του e-mail. Αυτή η νέα μορφή γραπτής επικοινωνίας, όμως, σήμερα φαίνεται πως κατακτά τους πάντες. Εκτιμάται πως περισσότεροι από 130 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν σήμερα τα προγράμματα Ιnstant Μessaging και περίπου 80 εκατομμύρια επικοινωνούν καθημερινά με φίλους μέσω αυτών.

Η Αmerica Οnline (ΑΟL) ­ μια από τις εταιρείες που προσφέρει αυτή τη δυνατότητα επικοινωνίας ­ υπολογίζει πως οι συνδρομητές της στέλνουν καθημερινά περίπου 475 εκατομμύρια στιγμιαία μηνύματα. Τα περισσότερα από αυτά είναι μεταξύ εφήβων (αυτό είναι το πιο σημαντικό εργαλείο τους για να χτίσουν μια ηλεκτρονική κοινότητα ή για να επικοινωνήσουν με την παρέα τους), ενώ η τεχνολογία βρίσκεται κάπου μεταξύ του e-mail και του τηλεφώνου, κρατώντας τα καλύτερα κομμάτια και των δύο. Η απάντηση στα μηνύματα είναι άμεση, αυτός που στέλνει ένα μήνυμα ξέρει αν ο παραλήπτης είναι εκεί, ενώ είναι ένας σχετικά ασφαλής τρόπος επικοινωνίας, πολύ οικονομικός, μιας και μπορεί κανείς να κατεβάσει δωρεάν ένα πρόγραμμα Ιnstant Μessaging από το Ιnternet.

 


 

<----- Αρχική





ΤΑ ΝΕΑ , 20-10-2001  , Σελ.: N66 
Κωδικός άρθρου: A17172N661 



 

 

 

 

 

 

Φιλολογική επιμέλεια: Σοφία Νικολαΐδου Επικοινωνία:-  terracomputerata AT gmail DOT com