Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί


 

Πουτ δη κοτ νταουν σλοουλυ


Επειδή στις εποχές που ζούμε ούτε να βήξεις δεν μπορείς ενημερωθείτε για τη γρίπη των πτηνών



Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής, Διεύθυνση Υγείας των Ζώων

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (The European Centre for Disease Prevention and Control)
 

 


10 απαντήσεις για τη γρίπη των πτηνών
Ειδικοί επιστήμονες μας ενημερώνουν για τους πιθανούς κινδύνους από τα πουλιά της πόλης, την κατανάλωση κρέατος, αυγών και το κυνήγι
Της Τανιας Γεωργιοπουλου

 

Δεν διατρέχουμε κίνδυνο από τα πτηνά που ζουν στην πόλη γύρω μας, βεβαιώνουν στην «Κ» δύο επιστήμονες, ο κ. Γιώργος Κοπτόπουλος, καθηγητής στο τμήμα Ανοσολογίας και Λοιμωδών Nοσημάτων Zώων του ΑΠΘ και ο κ. Δημήτρης Τιμπής, καθηγητής Μικροβιολογίας Τροφίμων στο ΤΕΙ Αθηνών. Οι δύο ειδικοί μάς μιλούν ακόμη για τις «ιδιαιτερότητες» του ιού της γρίπης των πτηνών και για τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθούμε απαρεγκλίτως. Οπως εξηγούν, μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα καλά ψημένα κοτόπουλα και αυγά.

1. Διατρέχουμε κίνδυνο από τα ωδικά και άλλα πτηνά, όπως οι παπαγάλοι, που έχουμε στο σπίτι;

Ο συγκεκριμένος ιός αφορά τις γαλοπούλες, τις χήνες, τις πάπιες και τις κότες και δεν έχει βρεθεί ότι πηγαίνει σε άλλα πουλιά, καθώς στα κύτταρα του κάθε οργανισμού πρέπει να υπάρχει ένας υποδοχέας του ιού για να προσβληθεί ο συγκεκριμένος οργανισμός. Τόσο τα πτηνά που έχουμε σπίτι όσο και τα περιστέρια, τα χελιδόνια, τα σπουργίτια δεν νοσούν από τον ιό γιατί δεν διαθέτουν τον συγκεκριμένο υποδοχέα. Επίσης, τα αποδημητικά πουλιά δεν νοσούν, αλλά μπορούν να είναι φορείς του ιού.

2.Μπορεί με τον ίδιο τρόπο να είναι φορέας και μια κότα. Να μη νοσήσει δηλαδή η ίδια, αλλά να μας μεταφέρει την ασθένεια;

Από τη στιγμή που ο ιός θα μπει σε μια οικιακή μονάδα ή σε ένα οργανωμένο πτηνοτροφείο, τα πουλιά θα νοσήσουν μέσα στις επόμενες 6 ώρες έως και 3 ημέρες. Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα έχουμε μαζικούς θανάτους, που θα κάνουν εμφανή την παρουσία της νόσου.

3.Γιατί φοβόμαστε τα αποδημητικά πουλιά;

Γιατί μπορούν να είναι φορείς της νόσου και να «αφήσουν» τον ιό με τα κόπρανά τους κυρίως στα μέρη όπου σταθμεύουν, στους υγρότοπους. Στη συνέχεια, τα πουλιά της περιοχής θα «μεταφέρουν» τον ιό στα πλησιέστερα κοτέτσια και θα κολλήσουν τα πουλερικά, είδος ευάλωτο στη γρίπη των πτηνών. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει υπουργική απόφαση η οποία υπαγορεύει τον εγκλεισμό των πουλερικών. Για να μην έρχονται σε επαφή με τα υπόλοιπα πουλιά που μπορεί να μεταφέρουν τον ιό.

4.Τι κίνδυνος υπάρχει από τις κότες που κυκλοφορούν στην επαρχία ελεύθερες και πώς μπορούμε να προστατευθούμε;

Δεν είναι ο άνθρωπος το ευαίσθητο είδος που θα προσβληθεί από τον ιό επειδή θα «δει» μια κότα. Δεν κολλάει την ασθένεια από μια κουτσουλιά. Πρέπει να έρθει σε άμεση και μακροχρόνια επαφή με τα άρρωστα πουλιά και να έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Νοτιονατολική Ασία θανατώθηκαν πάνω από 180.000.000 πουλερικά, αρρώστησαν 170 άνθρωποι από τους οποίους πέθαναν οι 75. Μάλιστα, τα περισσότερα θύματα ήταν παιδιά. Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά δεν έχουν αναπτύξει επαρκώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα, το οποίο γίνεται ανθεκτικότερο με την πάροδο του χρόνου. Τα μικρόβια του περιβάλλοντος διεγείρουν αφανώς (χωρίς πάντα να προκαλούν κάποια ασθένεια) το ανοσοποιητικό σύστημα και το κάνουν ανθεκτικότερο. Οι ηλικιωμένοι έχουν επίσης πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα εξαιτίας του γήρατος.

5.Οι κυνηγοί κινδυνεύουν από τα πουλιά που κυνηγούν;

Ενας κυνηγός χτυπά ένα πουλί, το πιάνει και το μεταφέρει σπίτι του. Εκεί το ξεπουπουλιάζει και το ψήνει. Σε όλη αυτή τη διαδικασία διατρέχει κάποιο κίνδυνο εφ' όσον είναι απρόσεκτος. Εφ' όσον όμως το ψήσει καλά, ακόμα και αν πρόκειται για πουλί που φέρει τον ιό, δεν κινδυνεύει όταν το καταναλώσει. Το θέμα με τους κυνηγούς είναι ότι επειδή συχνάζουν σε περιοχές όπου υπάρχουν αποδημητικά πουλιά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό με τα παπούτσια ή τις ρόδες του αυτοκινήτου τους σε περιοχές όπου βρίσκονται οικόσιτα πουλερικά και άρα να βοηθήσουν στη διασπορά της ασθένειας. Θα ήταν φρόνιμο και οι κυνηγοί να ακολουθούν τις διαδικασίες απολύμανσης ή ακόμα καλύτερα να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους σε περιοχές όπου υπάρχουν αποδημητικά πουλιά.

6.Μπορούν να υπάρξουν σήμερα πουλερικά «ελευθέρας βοσκής»;

Από 1/10/2005 υπάρχει υπουργική απόφαση που ορίζει ότι τα πουλερικά πρέπει να βρίσκονται σε κλειστούς χώρους ώστε να μην μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα αποδημητικά πτηνά και άρα να κινδυνέψουν να κολλήσουν τη γρίπη των πουλερικών. Στις 18 Ιανουαρίου 2006 δημοσιεύθηκε κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με τον οποίο μπορούν να διατηρήσουν τον τίτλο «ελευθέρας βοσκής» τα πουλερικά που έχουν κλειστεί σε εσωτερικούς χώρους εφ' όσον το διάστημα για το οποίο είναι κλεισμένα δεν είναι μεγαλύτερο των δώδεκα εβδομάδων.

7.Τι κίνδυνος υπάρχει από την κατανάλωση αυγών;

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, τουλάχιστον για τη γρίπη των πουλερικών. Ετσι και αλλιώς αποκλείεται να φτάσει στο τραπέζι μας αυγό από άρρωστο πουλί. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, δεν πρέπει να καταναλώνουμε ωμά αυγά γιατί κινδυνεύουμε από σαλμονέλα. Αν θέλουμε, μπορούμε να σκουπίζουμε εξωτερικά τα αυγά αλλά δεν ωφελεί να τα πλένουμε. Αντίθετα, μετά το πλύσιμο, το αυγό «χάνει» τον εξωτερικό υμένα που έχει το κέλυφος και ο οποίος εμποδίζει τα μικρόβια να εισχωρήσουν στο εσωτερικό του. Eτσι και αλλιώς, είμαστε απολύτως ασφαλείς εφ' όσον τηρούμε τα αναγκαία μέτρα υγιεινής στο μαγείρεμα.

8.Ποια είναι τα μέτρα υγιεινής που πρέπει να τηρούμε στην κουζίνα μας, λοιπόν;

Ανεξάρτητα από την απειλή της γρίπης των πουλερικών, πρέπει να προσέχουμε όταν μαγειρεύουμε κοτόπουλο ή αυγά, κυρίως λόγω της σαλμονέλας που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δηλητηρίαση. Δεν πρέπει να καταναλώνουμε ωμά ή μελάτα αυγά, γιατί η θερμική επεξεργασία που έχουν υποστεί δεν εξασφαλίζει ότι είναι ασφαλή. Επιπλέον, όταν μαγειρεύουμε κοτόπουλο πρέπει με κάθε τρόπο να αποφεύγουμε την επαφή του ωμού με το ψημένο. Να χρησιμοποιούμε διαφορετικά ή καλά πλυμένα μαχαίρια και σκεύη και σε καμία περίπτωση να μην τεμαχίζουμε το κοτόπουλο με το ίδιο μαχαίρι ή στην ίδια επιφάνεια όπου στη συνέχεια θα κόψουμε σαλάτα. Πριν ψήσουμε ένα κοτόπουλο θα πρέπει να το έχουμε αποψύξει πλήρως ώστε να μη διακινδυνεύσουμε να είναι ατελής η θερμική επεξεργασία κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Προσοχή στη σφραγίδα

Ο κ. Δημήτριος Λειβαδίτης, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας που συστήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, εξηγεί πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε ένα κοτόπουλο που προέρχεται από μια οργανωμένη πτηνοτροφική μονάδα.

9.Τι σημαίνει «εγγυημένο» κοτόπουλο;

Είναι το κοτόπουλο το οποίο παράγουν οι οργανωμένες πτηνοτροφικές μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι εκτρέφεται σε στεγασμένους χώρους - στοιχείο το οποίο αποκλείει την επαφή τους με τα αποδημητικά πτηνά. Στις οργανωμένες πτηνοτροφικές μονάδες υπάρχει μόνιμη παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού, τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφαλείας, καθώς και συγκεκριμένες διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης: έλεγχος από κρατικό κτηνίατρο πριν από τη μεταφορά στο σφαγείο, σφαγή η οποία γίνεται σε εγκεκριμένα σφαγεία μόνο με την παρουσία κρατικού κτηνιάτρου, καθώς και βεβαίωση μετά τη σφαγή και πριν μεταφερθούν στην αγορά από κρατικό κτηνίατρο που βεβαιώνει ότι τα κοτόπουλα είναι ασφαλή και κατάλληλα για κατανάλωση.

10.Πώς μπορούν οι καταναλωτές να αναγνωρίσουν ότι το κοτόπουλο έχει περάσει από έλεγχο που εγγυάται την υγεία και την καταλληλότητά του;

Τα κοτόπουλα φέρουν πάντα την οβάλ σφραγίδα με τον κωδικό αριθμό του σφαγείου που σημαίνει «Επίσημος Κτηνιατρικός Eλεγχος». Η σφραγίδα αυτή βρίσκεται στο ειδικό πλαστικό ταμπελάκι για τα χύμα και πάνω στην ετικέτα για τα συσκευασμένα. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η δήλωση ότι είναι «υγιή» σημαίνει μεταξύ άλλων και ότι δεν πάσχουν από γρίπη των πουλερικών.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή της 22ας Ιανουαρίου 2006

 

 


 

<----- Αρχική







 

Φρέσκα -φρέσκα


Μία διαφήμιση για φιλότεχνους

 

 

 

 

  terracomputerata AT gmail DOT com