Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

  

Ωριμάζει η ελληνική αγορά Η/Υ
To προφίλ των Ελλήνων χρηστών υπολογιστών σκιαγραφεί έρευνα της Intel Hellas

30/09/02 16:20

Αθήνα: To προφίλ των Ελλήνων σε ό,τι αφορά στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του διαδικτύου επιχείρησε να σκιαγραφήσει η Intel Hellas. Από την έρευνα που επιμελήθηκε για λογαριασμό της η εταιρεία Metron Analysis προκύπτει ότι το 35% των Ελλήνων είναι ενεργοί χρήστες Η/Υ και 1,4 εκατομμύρια μπαίνουν στο Ίντερνετ.

 

Από τους 1.900.000 υπολογιστές που λειτουργούν στην Ελλάδα, οι περισσότεροι (το 42%) βρίσκονται στην Αθήνα. Σε αστικές περιοχές (πλην της Θεσσαλονίκης) βρίσκεται το 25% του συνόλου και 21% σε μη αστικές περιοχές.

 

Το ποσοστό των Ελλήνων χρηστών Η/Υ στον πληθυσμό υπολογίζεται σε 35%. Αν και είναι χαμηλό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει προοπτική για περαιτέρω ανάπτυξη, ιδιαίτερα αν αυξηθούν οι γυναίκες που χρησιμοποιούν υπολογιστή και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

 

Οι περισσότεροι Έλληνες χρησιμοποιούν Η/Υ στο σπίτι (61%) και στο γραφείο (49%). Το ποσοστό εκείνων που χρησιμοποιούν υπολογιστή από το σχολείο ή άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα φτάνει το 19%. Το 12% εκμισθώνει υπολογιστή από Internet cafe και 8% χρησιμοποιεί υπολογιστή φίλων.

 

Ο αριθμός των Ελλήνων χρηστών Ίντερνετ, σύμφωνα με την Metron Analysis, είναι περίπου 1.400.000. Σημαντικό είναι πάντως ότι το 10% εκείνων που δεν μπαίνουν στο διαδίκτυο σήμερα (περίπου 28% των χρηστών Η/Υ) σκοπεύουν να αποκτήσουν σύνδεση μέσα σε ένα χρόνο. Το υπόλοιπο 18% δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να συνδεθεί μέσα σε ένα χρόνο ή δεν έχει ακόμα αποφασίσει. Κατά μέσο όρο, οι περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου στην Ελλάδα χρησιμοποιούν το μέσο τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Intel Hellas επιχείρησε επίσης, να καταγράψει στοιχεία για τη νοοτροπία των Ελλήνων σε ότι αφορά στην αγορά σχετικών προϊόντων και συμπεραίνει ότι εξαρτάται από την ηλικία τους.

Έτσι, οι νεότεροι προτιμούν υπολογιστές με σύνθεση κατά παραγγελία. Επίσης, οι χρήστες 18-24 ετών είναι οι περισσότεροι σε σχέση με εκείνους από άλλες ηλικιακές ομάδες που επιχειρούν να συναρμολογήσουν μόνοι τον υπολογιστή τους.

Η ομάδα των Ελλήνων που είναι 31-40 ετών προτιμούν περισσότερο από ότι άλλες ηλικιακές ομάδες τις τοπικές μάρκες υπολογιστών και φορητό υπολογιστή. Από την έρευνα προέκυψε ακόμα ότι, έχει σημειωθεί αύξηση εκείνων στην ομάδα των 41-54 ετών που προτιμούν υπολογιστές άλλων -πλην των τοπικών- κατασκευαστών (Multinational brand). Οι μεγαλύτεροι Έλληνες 41-54 ετών είναι και εκείνοι που δηλώνουν ότι δεν προτιμούν υπολογιστή με σύνθεση κατά παραγγελία ή να τον συνθέσουν μόνοι τους.

Τέλος, τα περιοδικά πληροφορικής είναι εκείνα από τα οποία ενημερώνονται κυρίως οι Έλληνες χρήστες υπολογιστών. Ακολουθούν οι φίλοι (αυτοδίδακτοι «ειδικοί» που επίσης αντλούν τις γνώσεις τους από τον Τύπο), το διαδίκτυο, και η τηλεόραση.

 

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ελληνική αγορά πληροφορικής φαίνεται να ωριμάζει όσον αφορά στην κατοχή και στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά και ως προς το χρόνο που ξοδεύουν οι καταναλωτές στο Ίντερνετ. Οι χρήστες βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης των γνώσεων τους σχετικά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ηλεκτρονικών υπολογιστών, καταλήγει η έρευνα.


Πηγή: ΑΠΕ

Αναδημοσίευση από το in.gr


 

<------ Αρχική

Φιλολογική επιμέλεια: Σοφία Νικολαΐδου Επικοινωνία:-  terracomputerata AT gmail DOT com