Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Ρυθμίσεις για την αποστολή πολυτονικών e-mail

ΔΕΙ ΔΗ ΔΙΚΤΥΟΠΛΟΕΙΝ

Πηγαίνετε tools-options-read (Εργαλεία-Επιλογές-Ανάγνωση). Στο κάτω μέρος γράφει "fonts" (Γραμματοσειρές) κάνετε κλικ εκεί κι αφού επιλέξετε "ελληνικά" (Ελληνικό Αλφάβητο) και encoding (κωδικοποίηση) ελληνικά (iso) πατάτε "use as default" (Ορισμός ως προεπιλογής) και εν συνεχεία κάνετε οκ. Μένετε πάντα στο read (Ανάγνωση), δίπλα στο fonts (Γραμματοσειρές) γράφει "international settings" (Διεθνείς Ρυθμίσεις). Πρέπει να δείτε γραμμένo "default encoding ελληνικά(iso)". Aν δεν το δείτε σημαίνει πως στην προηγούμενη διαδικασία δεν πατήσατε το "use as default" (Ορισμός ως προεπιλογής). Εδώ σε αντίθεση με τις προηγούμενες οδηγίες η επιλογή "use default encoding for all incoming messages" (Χρήση της προεπιλεγμένης κωδικοποίησης για όλα τα εισερχόμενα μηνύματα) ΔΕΝ πρέπει να είναι τσεκαρισμένη.

Μετά από το read (Ανάγνωση) πηγαίνετε στο send (Αποστολή). Γράφει κι εκεί "international settings"(Διεθνείς Ρυθμίσεις). Επιλέγετε: Αν οι κύριες γλώσσες που χρησιμοποιείς είναι τα ελληνικά και τα αγγλικά, πρέπει να επιλέξετε greek (iso). Αν αντιθέτως χρησιμοποιείτε μια οποιαδήποτε άλλη ξένη γλώσσα πλην της αγγλικής περισσότερο από την ελληνική, τότε καλύτερα να επιλέξετε αυτή. (π.χ. Western Europe για γαλλικά γερμανικά, ιταλικά, Cyrillic για ρωσικά, βουλγαρικά κλπ, turkish για τουρκικά και πάει λέγοντας). Πρέπει επίσης να τσεκάρετε την εντολή "when replying to messages always use English headers". Κάνετε ΟΚ

Aπό κάτω ακριβώς γράφει "mail sending format" (Μορφή αποστολής μηνυμάτων αλληλογραφίας) " επιλέγετε κατά προτίμηση "plain text" (Απλό κείμενο) και όχι "html" (Κείμενο ΗΤΜL) που είναι προβληματικό με πολλούς mailreaders και κάνετε "apply" (Εφαρμογή). Κάνετε κλικ στο "plain text setting" (Ρυθμίσεις απλού κειμένου). Εκεί που γράφει "encode text using" (Κωδικοποίηση κειμένου) επιλέγετε "none" (Καμία) και ΟΧΙ "quoted printable" (Εκτυπώσιμη) ή "base 64" (Τύπου base 64) γιατί τα δυο τελευταία είναι προβληματικά με πολλούς mailreaders. Τσεκάρετε επίσης την εντολή allow 8-bit characters in headers (Με χαρακτήρες 8-bit στις κεφαλίδες). κάνετε ΟΚ. Αν, παρ' όλα αυτά, θέλετε να χρησιμοποιείτε html, θα πρέπει να κάνετε και εκεί τις ίδιες ρυθμίσεις. Αν κάποιος παραλήπτης διαμαρτυρηθεί κατ' εξαίρεσιν, σε σχέση με τους άλλους, για το HTML μπορείτε να σημειώσετε στο adress book σας ότι ο συγκεκριμένος παραλήπτης δέχεται μόνο plain text (απλό κείμενο), οπότε πριν την αποστολή το πρόγραμμα θα σας θυμίζει ότι ο συγκεκριμένος παραλήπτης δεν δέχεται html και θα σας δίνει την δυνατότητα να μετατρέψετε αυτόματα το html σε απλό κείμενο.  

Αν γράφετε σε newsgroups θα πρέπει να κάνετε τις ίδιες ρυθμίσεις ακριβώς από κάτω εκεί που λέει "news sending format" (Μορφή αποστολής μηνυμάτων συζητήσεων). ΠΡΟΣΟΧΗ: στα newsgroups είναι ανεπιθύμητη η αποστολή άρθρων σε HTML οπότε εδώ επιλέγετε plain text (απλό κείμενο) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ.  

Όταν θέλετε να στείλετε ένα νέο μήνυμα, αν το μήνυμα είναι στα αγγλικά ή στη γλώσσα που έχετε επιλέξει ως προεπιλεγμένη (default) δεν έχετε κανένα πρόβλημα. Αν πρέπει να γράψετε μήνυμα σε διαφορετική γλώσσα τότε πρέπει να ορίσετε εσείς το encoding από το format-->encoding. Δείτε και στα προβλήματα.  

Αν γράφετε σε ελληνικά newsgroups ή λίστες πρέπει να χρησιμοποιήσετε υποχρεωτικά κωδικοποίηση iso-8859-7, γνωστή και ως greek (iso) εκτός κι αν οι κανονισμοί τους επιτρέπουν ρητώς και άλλες κωδικοποιήσεις. Στην προσωπική σας αλληλογραφία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλες κωδικοποιήσεις που υποστηρίζουν την ελληνική με την επιφύλαξη ότι ο παραλήπτης του μηνύματος διαθέτει πρόγραμμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με την κατάλληλη υποστήριξη. Τέτοιες κωδικοποιήσεις είναι οι εξής:  

greek (1253) ή greek (windows) Το κακό παιδί της MS φαίνεται να επαναπροτείνεται από κάποιους επειδή διαθέτει σε αντίθεση με τα iso-8859-7, το σηματάκι του ευρώ που αυτή η σελίδα δεν μπορεί να εμφανίσει. Αν στο μήνυμα περιλαμβάνεται και το σήμα του ευρώ προτιμήστε τη με τις παραπάνω επιφυλάξεις.  

Utf-8 Ίσως στο μέλλον να αντικαταστήσει το iso-8859-7. Δυστυχώς δεν υποστηρίζεται σωστά από όλα τα προγράμματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και news. Δίνει τη δυνατότητα για ταυτόχρονη χρήση δύο ή και περισσοτέρων γλωσσών (π.χ. ελληνικά και γαλλικά) κάτι αδύνατο μέχρι προ τινος. Περιέχει το σηματάκι του ευρώ και υποστηρίζει τα πολυτονικά ελληνικά.   

Προβλήματα:  

Α) ΕΡ: Στη θέση των ελληνικών χαρακτήρων εμφανίζονται λατινικοί χαρακτήρες με διάφορα σύμβολα, τα λεγόμενα κινέζικα.  

ΑΠ: Ο αποστολέας έστειλε το μήνυμα κωδικοποιημένο σε western europe (iso-8859-1) ή oι headers του δεν ορίζουν encoding. Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχετε παρά να αλλάξετε το encoding με το χέρι view--> encoding-->greek(iso). Αν ο αποστολέας γράφει από web mail δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Αν γράφει με πρόγραμμα mail πείτε του να διορθώσει τις ρυθμίσεις του.  

Β) ΕΡ:Βλέπω ακαταλαβίστικα σύμβολα όπως αυτά: αιδικη ανθολογια-Ξ  

ΑΠ: Ο αποστολέας έχει γράψει με charset utf-8 αλλά οι headers του δεν ορίζουν encoding. Με το χέρι αλλάζετε την κωδικοποίηση σε utf-8 από το format-->encoding.  

Γ) ΕΡ:Το μήνυμα είναι γραμμένο στα ελληνικά, το διαβάζω μεν αλλά ορισμένα γράμματα δεν εμφανίζονται κι αντί αυτών βλέπω κουτάκια.  

ΑΠ: Ο αποστολέας έστειλε το μήνυμα σε greek (windows) αλλά δεν το λέει στους headers του. Με το χέρι αλλάζετε το μήνυμα σε greek (windows) από το format-->encoding.  

Δ) ΕΡ: Σε μηνύματα δυτικοευρωπαϊκών γλωσσών τα τονούμενα γράμματα αντικαθίστανται από ελληνικά.  

ΑΠ: Το ίδιο με την Α ερώτηση. Ο αποστολέας δεν έχει ορίσει encoding ή είναι Έλληνας και έχει ορίσει greek (iso) για όλα τα εξερχόμενα μηνύματα. Εδώ αλλάζετε το encoding με το χέρι και αν δεν βαριέστε στέλνετε τις οδηγίες στον αποστολέα.  

Ε) ΕΡ: Όταν πάω να κάνω αποστολή μου εμφανίζεται ένα παράθυρο που λέει ότι το μήνυμα έχει μη κατανοητούς χαρακτήρες και μου εμφανίζει τρεις επιλογές.  

1.Να το στείλω ως έχει;  

2.Να το στείλω ως unicode;  

3.Διαγραφή  

Αυτό σημαίνει ότι το encoding σας δεν είναι σωστό. Την πρώτη επιλογή πρέπει πάση θυσία να την αποφύγετε γιατί το μήνυμα θα χαθεί. Η δεύτερη επιλογή μισοαπαγορεύεται στην προσωπική αλληλογραφία αλλά απαγορεύεται ρητώς στο usenet (newsgroups, mailing-lists). Στη δεύτερη περίπτωση το μήνυμα δεν χάνεται αλλά μετατρέπεται σε utf-8. Το καλύτερο είναι να κάνετε διαγραφή και από το format-->encoding να επιλέξετε τη σωστή κωδικοποίηση.  

Ανταλλαγή πολυτονικών emails  

Το ΟΕ 5.Χ σας δίνει τη δυνατότητα να ανταλλάσσετε πολυτονικά emails με άλλους χρήστες που διαθέτουν το ίδιο πρόγραμμα ή άλλο πρόγραμμα με σωστή υποστήριξη unicode (utf-8) Εκτός από τις παραπάνω ρυθμίσεις πρέπει να κάνετε και τις ακόλουθες:  

Πήγαινε tools-options-read (Εργαλεία-Επιλογές-Ανάγνωση). Στο κάτω

μέρος γράφει "fonts" (Γραμματοσειρές) κάνετε κλικ εκεί κι αφού

επιλέξετε "Unicode" και encoding(κωδικοποίηση)

"UTF-8" βάζετε στο proportional font μια unicode πολυτονική γραμματοσειρά.  

Με αυτές τις ρυθμίσεις μπορείτε να διαβάζετε πολυτονικά μηνύματα. Αν θέλετε να στείλετε τα πράγματα είναι λιγάκι πιο πολύπλοκα. Χρειάζεστε ένα utility πολυτονικού πληκτρολογίου. Το μήνυμα μπορείς να το γράψετε μόνο στο word. Αφού το γράψετε, σώζετε πρώτα το αρχείο word και μετά κάνετε το μήνυμα αντιγραφή. Αν δεν σώσετε το αρχείο πιθανό το μήνυμα να μην αντιγραφεί σωστά. Μετά κάνετε new message ή reply στο μήνυμα στο οποίο απαντάτε και αφού ορίσετε κωδικοποίηση UTF-8 κάνετε επικόλληση το μήνυμα που θες να στείλετε. Τώρα δεν έχετε παρά να το στείλετε.

Πηγή: http://digilander.iol.it/vesuvios/outlook.htm (Προσωπική σελίδα Αρχιμήδη Αναγνώστου)


 

<----- Αρχική

Θέλω να γράψω πολυτονικά

Οι ειδήσεις στα αρχαία ελληνικά!


Επικοινωνία:terracomputerata AT gmail DOT com