Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Το ρόλο του Διαδικτύου στην εκπαίδευση και στην επιστήμη σκιαγραφούν 71 Νομπελίστες

 

Το ένα τρίτο όλων των κατόχων βραβείων Νόμπελ συμμετείχε σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Princeton (PSRA) εκ μέρους της Cisco Systems, με θέμα το ρόλο του Διαδικτύου στο μέλλον.

Στην έρευνα συμμετείχαν, μέσω τηλεφώνου, Διαδικτύου ή ταχυδρομικώς, 71 Νομπελίστες. Εκπροσωπήθηκαν όλες οι κατηγορίες βραβείων Νόμπελ, ενώ νομπελίστες από το χώρο της ιατρικής, της φυσικής και της χημείας εκπροσώπησαν πάνω από το 50% των συμμετεχόντων.

Η εκπαίδευση αποδείχθηκε ένα από τα θέματα άμεσης προτεραιότητας για τους νομπελίστες. Οι περισσότεροι (92%) πιστεύουν ότι η έλλειψη εκπαιδευτικών ευκαιριών και ο αναλφαβητισμός είναι τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Πιστεύουν επίσης ότι στο μέλλον το Διαδίκτυο θα επιδράσει θετικά στη βελτίωση της εκπαίδευσης (87%), θα ανοίξει τις «πόρτες» σε βιβλιοθήκες και σε πληροφορίες διεθνώς (93%) και μέχρι το 2020 θα προσφέρει σε περισσότερους μαθητές περισσότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης μέσω εικονικής διδασκαλίας (74%).

Επίσης, οι νομπελίστες θεωρούν ότι το Διαδίκτυο θα προωθήσει τις καινοτομίες (82%) και θα προάγει την επιστημονική γνώση. Επιπλέον, το 69% των κατόχων Νόμπελ πιστεύει ότι το Διαδίκτυο θα μπορούσε να έχει επιταχύνει την ολοκλήρωση του έργου τους. Το 83% δηλώνει ότι το Διαδίκτυο θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Εκτός της εκπαίδευσης και των καινοτομιών, η πλειονότητα των κατόχων Νόμπελ θεωρούν ότι το Διαδίκτυο θα παίξει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής (72%) προσφέροντας μεγαλύτερες οικονομικές ευκαιρίες σε λαούς λιγότερο αναπτυγμένων χωρών (72%), βελτιώνοντας την επικοινωνία με λαούς άλλων χωρών (93%) και καταργώντας τα σύνορα μεταξύ λαών διαφορετικών χωρών και πολιτισμών (76%).

Οι διακεκριμένοι επιστήμονες όμως διατύπωσαν και ορισμένους φόβους. Ανάμεσα τους, η αύξηση της παραβίασης της ιδιωτικής ζωής (65%), η αύξηση της απομόνωσης (51%) και η μεγαλύτερη πολιτική ή οικονομική ανισότητα (44%).

Γενικά, σχεδόν όλοι οι νομπελίστες οι οποίοι ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι το Διαδίκτυο είχε θετική επίδραση στην εργασία και τη ζωή τους (85%). Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή (88%), καθώς επίσης το Διαδίκτυο και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (89%).

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι οι περισσότεροι νομπελίστες οι οποίοι έλαβαν μέρος σε αυτή δεν μεγάλωσαν χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό υπολογιστή ή το Διαδίκτυο. Μάλιστα, η μέση ηλικία των κατόχων Νόμπελ που ρωτήθηκαν είναι τα 72 έτη.

Περισσότερες λεπτομέρειες

 

 


 

<----- Αρχική

  terracomputerata AT gmail DOT com