Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΝΕΓΚΡΟΠΟΝΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Οι μικροί μπορούν να γίνουν πανίσχυροι στον ψηφιακό κόσμο

«Ο Μεγάλος Αδελφός πέθανε! Είναι πια, για πάντα, νεκρός! Η ίδια η ελευθερία του Δικτύου είναι που έχει εκτοπίσει κάθε φέρελπιν Μεγάλο Αδελφό: το Διαδίκτυο επιτρέπει περισσότερες φωνές να ακουσθούν ­ και επομένως να προστατευθούν! Όσο για την έως τώρα επικρατούσα άγραφη αρχή ότι τα μεγάλα και ισχυρά κράτη πάντα θα επικρατούν, τώρα καταρρίπτεται! Στη σημερινή ψηφιακή εποχή οι μικροί και πάλαι ποτέ "τελευταίοι", μπορούν να γίνουν πρώτοι και κορυφαίοι. Και αυτό φυσικά ισχύει και για την Ελλάδα ­ εφόσον επιτραπεί στους νέους ανθρώπους της ελεύθερα να δημιουργήσουν και να κινηθούν, και εφόσον διδαχθούν την κοινωνική αλληλεγγύη!».

Σε συνεχή εγρήγορση, καθ' όλη τη διάρκεια της ομιλίας του, κρατούσε την κατάμεστη αίθουσα ο Νίκολας Νεγκροπόντε, ο ελληνικής καταγωγής γκουρού της πληροφορικής και του μέλλοντος, «πατέρας» του Ίντερνετ και των multimedia. 

Ο Νίκολας Νεγκροπόντε, ιδρυτής και διευθυντής του περίφημου, πρωτοποριακού Μedia Lab του ΜΙΤ, όπου επινοείται και δημιουργείται το μέλλον του κόσμου, και δημιουργός του κυρίαρχου περιοδικού του Διαδικτύου «Wired», μάγεψε το πυκνότατο ακροατήριο στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μελά της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο είχε την ευκαιρία να ακούσει τον «προφήτη της ψηφιακής εποχής» και προσκεκλημένο του Συνδέσμου Υποτρόφων του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. 

Στην ομιλία του με θέμα «Ζώντας Ψηφιακά» («Βeing Digital») ο επιστήμονας, που ποτέ δεν παραλείπει να τονίζει την ελληνική του καταγωγή, έδωσε κατευθύνσεις για όλα όσα προβληματίζουν τόσο τους ειδήμονες της πληροφορικής και του Διαδικτύου, όσο και τον απλό κόσμο στη νέα εποχή. Για ακόμη μία φορά, ο Νεγκροπόντε υπογράμμισε πως ο ανθρωπισμός και η ευαισθησία συνυπάρχουν με την ορθολογιστική σκέψη και πως αρκεί να θέλουμε, για να έχουμε μόνον όφελος από την ιλιγγιώδη εξέλιξη της τεχνολογίας, τα νέα επιστημονικά επιτεύγματα και την αναπόφευκτη παγκοσμιοποίηση της ζωής. 

«Η διάδοση του Διαδικτύου διευρύνεται. Η πιο πολύτιμη φυσική πηγή κάθε χώρας είναι τα παιδιά της. Η εκπαίδευση αυτών των παιδιών είναι το μοναδικό μέσον που θα "χαρίσει" τόσο στα ίδια όσο και στις χώρες το μέλλον. Και ο ψηφιακός κόσμος είναι το κλειδί για την εκπαίδευση», είπε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής και πρόεδρος του 2ΒΙ Foundation, μιας οργάνωσης αφοσιωμένης στη δημιουργία μιας παγκόσμιας κοινότητας, που σκοπό έχει να κατασκευάσει ένα γεμάτο φαντασία παγκόσμιο δίκτυο επικοινωνίας των παιδιών του κόσμου. Σε ερώτηση για το πώς θα επηρεαστούμε από τις αλλαγές που θα επιφέρει το... άμεσο μέλλον, ο Νίκολας Νεγκροπόντε αντέδρασε. «Ρωτάμε, μιλάμε, συζητάμε, προβληματιζόμαστε για εμάς. Για "μας". Δεν έχουμε ίσως καταλάβει ότι το μέλλον, το παρόν που τώρα, ακόμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχει μετουσιωθεί σε μέλλον, ανήκει στους νέους ανθρώπους, στα παιδιά. Γι' αυτό και το παραδοσιακό εκπαιδευτικό σύστημα είναι ανεπαρκές γι' αυτά τα παιδιά. 

Δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε πως υπάρχουν παιδιά που έχουν σχεδόν μηδενικές "τυπικές" γνώσεις, και εντούτοις μόλις τα βάλεις μπροστά σε υπολογιστή, γίνονται ξεφτέρια. Μα είναι όμως απλό. Όταν τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να κατέχουν αληθινή γνώση και να ασχολούνται ελεύθερα με αυτή, τίποτε δεν τους μοιάζει αγγαρεία. Όλα είναι μια σαγηνευτική, διασκεδαστική και υπέροχη πορεία αέναης μάθησης και προσπάθειας να γίνει η νέα γνώση προσιτή πραγματικότητα για όλους».


«Το μέλλον των υπολογιστών αφορά τη ζωή μας» 
Στο θέμα της μελλοντικής εξέλιξης των υπολογιστών και της τεχνολογίας, ο Νίκολας Νεγκροπόντε δεν έμοιαζε να δίνει την ίδια σημασία ούτε να διακατέχεται από το ίδιο πάθος, όπως όταν μιλούσε για τη δίψα και την αδήριτη ανάγκη των χωρών του Τρίτου Κόσμου να μοιρασθούν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και άρα στον κόσμο. 

«Το μέλλον των υπολογιστών δεν αφορά τους ίδιους τους υπολογιστές, αλλά τη ζωή μας», είπε. 

«Οι υπολογιστές, όπως τουλάχιστον τους ξέρουμε σήμερα, δεν θα υπάρχουν: θα έχουν, εν πολλοίς, εξαφανισθεί ως αυτόνομες οντότητες και θα έχουν ενσωματωθεί σε κοινά αντικείμενα της καθημερινής ζωής, με σκοπό να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη. Έτσι, ενδεικτικά μονάχα σας αναφέρω, θα έχουμε πουκάμισα που θα "αυτοκαθαρίζονται", πλυντήρια δικτυωμένα με το Ίντερνετ, "έξυπνες" θεραπευτικές κούκλες Μπάρμπι, τα πάντα... 

Σας πληροφορώ ότι, σε πάρα πολύ σύντομο διάστημα, θα έχουμε περισσότερες Μπάρμπι συνδεδεμένες με το Ίντερνετ, παρά Αμερικανούς! 

Οι υπολογιστές θα είναι το κυρίαρχο κομμάτι της ζωής μας, μόνον που θα είναι αόρατοι σε μας. Θα ζούμε μέσα σε αυτούς, θα τους φοράμε, θα τους τρώμε και δεν θα το αντιλαμβανόμαστε καν!». 

«Ο κόσμος μας θα γίνει ταυτόχρονα πολύ μεγαλύτερος, αλλά και πολύ μικρότερος και πιο περιορισμένος. Τα κράτη-έθνη, όπως τα ξέρουμε σήμερα, δεν θα υπάρχουν, διότι δεν είναι ούτε αρκετά μεγάλα ώστε να γίνουν παγκόσμια ούτε αρκούντως μικρά ώστε να είναι "τοπικά". 

Το να είναι κανείς γέννημα-θρέμμα του ψηφιακού πολιτισμού θα υπερισχύει της γεωγραφίας και της εντοπιότητας. Αλλά και όλα τα πράγματα σε έναν ψηφιοποιημένο κόσμο θα γίνουν μικρότερα και μεγαλύτερα ­ όπως π.χ. οι επιχειρήσεις». 





 

<----- Αρχική







 ΤΑ ΝΕΑ , 20-04-2000, Σελ.: P06 
Κωδικός άρθρου: A16722P061 

 

 

 

 

 

  terracomputerata AT gmail DOT com