Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

Bill Gates 

Μπαίνοντας στην ψηφιακή δεκαετία 

Ένας από τους τομείς που βάζουν τα θεμέλια της Ψηφιακής Δεκαετίας είναι η εκπαίδευση και εκεί η Microsoft ρίχνει μεγάλο βάρος, τόσο στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, όσο και στην έρευνα.

Τα επόμενα χρόνια θα μας φέρουν ολοένα και κοντύτερα στο δικτυωμένο σχολείο, πιστεύει ο πρόεδρος της Μicrosoft και εξηγεί :

«Το ΡC ήταν πάντα ένα εκπληκτικό εργαλείο στην εκπαίδευση και πιστεύω ότι η Ψηφιακή Δεκαετία θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές στον τρόπο που μαθαίνουν οι άνθρωποι. Διεισδυτική και φθηνή, η πρόσβαση στο Ίντερνετ θα ανοίξει σε περισσότερους μαθητές την πόρτα σε έναν πλούσιο κόσμο πληροφορίας, ενώ οι δικτυωμένοι και εύκολοι στη χρήση υπολογιστές θα τους βοηθήσουν να εργαστούν μαζί, μαθαίνοντας και εξερευνώντας τον κόσμο. Κι ενώ η χρήση των υπολογιστών θα μεταφερθεί στο κέντρο της ζωής και της εργασίας των ανθρώπων, θα γίνει επίσης ένα σημαντικό κομμάτι του τρόπου που μαθαίνουμε, μεταμορφώνοντας εξίσου σχολικούς και ισόβιους μαθητές».


Από τον υπολογιστή στη δημοκρατία
Η σημασία του προσωπικού υπολογιστή δεν σταματά στη χρήση του στο σπίτι και την εργασία. Απλώνεται στην οικονομία, τη διακυβέρνηση, τη σχέση πολιτείας-πολίτη, την καλύτερη λειτουργία της δημοκρατίας. Και ο Μπιλ Γκέιτς συνεχίζει να περιγράφει το όραμά του: «Η τεχνολογία έχει γίνει ένα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας: συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας, βοηθά τις κυβερνήσεις να λειτουργήσουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και να συνδεθούν καλύτερα με τους πολίτες τους και δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις να επικοινωνήσουν και να κάνουν δουλειές με όλο τον πλανήτη. Οι υπολογιστές γίνονται σταθερά ισχυρότεροι και λιγότερο ακριβοί, ανοίγοντας τεράστιες δυνατότητες για επιχειρηματικές δουλειές, επικοινωνία και δημιουργικότητα για όλους - από τους μαθητές του σχολείου μέχρι τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο».


«Η επανάσταση στους προσωπικούς υπολογιστές βρίσκεται ακόμη στην αρχή της», γράφει ο Βill Gates. «Η ψηφιακή δεκαετία», τονίζει, «αρχίζει τώρα. Τα επόμενα δέκα χρόνια, άνθρωποι και επιχειρήσεις θα συνειδητοποιήσουν, πραγματικά, τις δυνατότητές τους». 

Τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε δει τον προσωπικό υπολογιστή να εξελίσσεται από ένα απλό χόμπι σε ένα θεμελιώδες εργαλείο παραγωγικότητας και επικοινωνίας. Το 1981, οι ετήσιες πωλήσεις των ΡC έφθαναν μόλις το ένα εκατομμύριο μηχανήματα. Σήμερα, υπάρχουν περισσότερα από 500 εκατομμύρια παγκοσμίως. Και ενώ τότε οι επιτραπέζιοι υπολογιστές χρησιμοποιούνταν μόνο για να γράφει κανείς επιστολές ή να τρέχει προγράμματα λογιστικών φύλλων, στην εποχή μας μορφοποιούν πολύπλοκα επιχειρηματικά δεδομένα, χρησιμεύουν για τη λειτουργία ιστοσελίδων στο Δίκτυο εξυπηρετώντας εκατομμύρια χρήστες, παίζουν φοβερά ρεαλιστικά παιχνίδια και βοηθούν τους ανθρώπους να επικοινωνήσουν με φίλους και συναδέλφους όπου κι αν βρίσκονται. 

Σχεδόν το μόνο πράγμα που δεν έχει αλλάξει γύρω από τα ΡC είναι ο τρόπος που ενδυναμώνουν και εμπνέουν τους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν. Η ακαταμάχητη έλξη των πρώτων προσωπικών υπολογιστών ήταν αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό τους, ότι δηλαδή ήταν «προσωπικοί» ­ οι ιδιοκτήτες τους δεν χρειαζόταν να δίνουν τα προγράμματά τους σε τεχνικούς ή να νοικιάζουν χρόνο σε μηχάνημα τρίτων. Για πρώτη φορά, ο μόνος τους περιορισμός ήταν η ίδια τους η φαντασία. Αυτή η δύναμη αποτέλεσε τον κινητήριο μοχλό για μία ολοκαίνουργια βιομηχανία, η οποία έχει μοιραστεί το όφελος της πληροφορικής με δισεκατομμύρια ανθρώπους, μεταμορφώνοντας τον τρόπο που επικοινωνούμε και εργαζόμαστε και εφοδιάζοντας την παγκόσμια οικονομία με εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια. 

Η εξέλιξη του προσωπικού υπολογιστή, από τότε που άρχισα να τον χρησιμοποιώ μέχρι σήμερα, δεν παύει να με εκπλήσσει. Αλλά αυτό που είναι ακόμα πιο απίστευτο, είναι ότι είμαστε μόλις στην αρχή της επανάστασης των ΡC. Τα επόμενα 10 χρόνια ­ τα οποία αποκαλώ «Ψηφιακή Δεκαετία» ­ θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερους ανθρώπους και επιχειρήσεις να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητές τους. 

Οι καινοτομίες αυτής της δεκαετίας δεν θα περιοριστούν σε μερικά καινούργια χαρακτηριστικά. Θα μεταμορφώσουν τον τρόπο που το ΡC επηρεάζει τις ζωές μας, αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους υπολογιστές. Θα εξακολουθήσετε να έχετε ένα ΡC στο γραφείο σας στη δουλειά, αλλά αυτό θα βρίσκεται στο κέντρο μίας μεγάλης γκάμας συσκευών που θα σας μεταφέρουν την ισχύ του υπολογιστή, όπου κι αν βρίσκεστε. Θα παίρνετε μαζί σας ένα ΡC σε σχήμα μικρού τετραδίου, στο οποίο θα κρατάτε με το χέρι σημειώσεις στις συσκέψεις. Έπειτα θα τις αναζητάτε, θα τις οργανώνετε και θα τις αποστέλλετε ηλεκτρονικά. Αν χάσετε μία συνάντηση, θα μπορείτε να μάθετε τι συζητήθηκε και να αναζητήσετε το κομμάτι που σας ενδιαφέρει περισσότερο. Όταν ταξιδεύετε, θα είστε το ίδιο παραγωγικοί όπως όταν βρίσκεστε στο γραφείο σας, έχοντας πρόσβαση στις ίδιες πληροφορίες και δυνατότητες που σας παρέχει ο προσωπικός σας υπολογιστής. 

Στο σπίτι, η ισχύς του ΡC θα κινεί τα πάντα, από την τηλεόραση μέχρι το ψυγείο σας. Θα είναι το κέντρο ψυχαγωγίας και επικοινωνίας του σπιτιού, κρατώντας λογαριασμό για όλα, από το πρόγραμμα της οικογένειας μέχρι τη θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων. Όταν λείπετε σε διακοπές, θα έχετε πρόσβαση στις ίδιες δυνατότητες επικοινωνίας, πληροφόρησης και ψυχαγωγίας, που έχετε και στο σπίτι σας. Και όπου κι αν βρίσκεστε, θα έχετε τη δυνατότητα να ελέγχετε ποιος μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί σας ή να αποκτήσει πρόσβαση στις πληροφορίες σας ­ να ζήσετε δηλαδή τη ζωή σας όσο πιο ανοιχτά ή πιο μακριά από αδιάκριτα μάτια επιθυμείτε. 

Στην Ψηφιακή Δεκαετία δεν θα χρειάζεται να αντιμετωπίζετε πλέον τον προσωπικό υπολογιστή ως ένα εργαλείο που χρησιμοποιείτε μόνο για συγκεκριμένες δουλειές ­ θα βασίζεστε σε αυτό όλη την ώρα. Η δύναμη του ΡC θα είναι τόσο διαδεδομένη και αξιόπιστη όσο και η ηλεκτρική ενέργεια και πολύ πιο χρήσιμη από οποιαδήποτε μεμονωμένη συσκευή χρησιμοποιούμε σήμερα. 

Όταν σκέπτομαι τι μπορεί να κάνει σήμερα ένα ΡC ­ και τις καταπληκτικές καινοτομίες που προβάλλουν στον ορίζοντα ­ νιώθω τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια δύναμη που ένιωθα όταν άρχισα να χρησιμοποιώ τα κομπιούτερ. Αυτή είναι η πιο συναρπαστική στιγμή για να βρίσκεται κανείς στη βιομηχανία των υπολογιστών. 


 

 


 

<----- Αρχική


Bill Gates

 ΤΑ ΝΕΑ , 24-10-2001 , Σελ.: N39 
Κωδικός άρθρου: A17175N391

 

 

 

 

 

Φιλολογική επιμέλεια: Σοφία Νικολαΐδου Επικοινωνία:-  terracomputerata AT gmail DOT com