Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

Ελευθερώστε το διαδίκτυο! 

Τουλάχιστον είκοσι χώρες λογοκρίνουν και απαγορεύουν στους πολίτες τους την πρόσβαση στο διαδίκτυο καταγγέλλει η οργάνωση "Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα"

Πόλεμο εναντίον του Ίντερνετ έχουν κηρύξει οι κυβερνήσεις τουλάχιστον 20 χωρών, απαγορεύοντας την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών τους στο Δίκτυο. Στο πλευρό των χρηστών όμως βρίσκονται κυρίως αμερικανικές εταιρείες, που τους προσφέρουν τη δυνατότητα να «κρυφτούν» πίσω από εικονικές διευθύνσεις, παρακάμπτοντας την κυβερνητική λογοκρισία.

Στη Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, μία από τις αυστηρότερες χώρες στον έλεγχο του Ίντερνετ, οι πολίτες δεν μπορούν να μπουν σε ηλεκτρονικές σελίδες που θεωρούνται αντικαθεστωτικές και δυσφημιστικές για τη βασιλική οικογένεια ή το Ισλάμ, καθώς και όσες έχουν πορνογραφικό περιεχόμενο. Δεν μπορούν, ακόμα, να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες chat ή να κάνουν δωρεάν τηλεφωνήματα μέσω του Δικτύου ­ το τελευταίο για να προστατευθεί το μονοπώλιο του οργανισμού τηλεπικοινωνιών. Χάρη όμως σε μία εταιρεία που εδρεύει στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας, κατάφεραν πέρυσι να ξεγελάσουν τους πράκτορες της κυβέρνησης και να σερφάρουν στον κυβερνοχώρο ανενόχλητοι. Έστω και για λίγους μήνες, μέχρι να μαθευτεί το κόλπο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Νew Υork Τimes», η εταιρεία SafeWeb λειτούργησε ως «κερκόπορτα» για τους πολίτες χωρών όπου ακολουθούνται αντίστοιχα μέτρα, αποκρύπτοντας τον προορισμό του χρήστη. Μέσα σε λίγες μέρες, μέχρι και 70.000 Σαουδάραβες τριγύριζαν ανενόχλητοι στο Ίντερνετ καθημερινά χάρη στην εταιρεία αυτή. Σύντομα, η κυβέρνηση διαπίστωσε τι γινόταν και έκοψε την πρόσβαση στο SafeWeb.

Σύμφωνα με την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, περισσότερες από 20 χώρες απαγορεύουν αυστηρά ή δυσκολεύουν με διάφορα τεχνικά μέσα την πρόσβαση των πολιτών τους στο Ίντερνετ. Μερικές από αυτές περιορίζονται στα site πορνογραφικού περιεχομένου, όπως η Σιγκαπούρη. Αλλες θεωρούν «κόκκινο πανί» οποιοδήποτε site πολιτικού αντιπάλου της κυβέρνησης.

Τα Ίντερνετ καφέ

Στην Κίνα, απαγορεύεται η πρόσβαση σε σελίδες δυτικών μέσων ενημέρωσης, οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και ενός πνευματικού κινήματος. Εκεί μάλιστα ο πόλεμος της κυβέρνησης έχει επεκταθεί και στα Ίντερνετ καφέ. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι απαγορεύεται η δημιουργία νέων καφέ, ενώ όσα ήδη λειτουργούν είναι υποχρεωμένα να εγγραφούν στις ειδικές υπηρεσίες και να περάσουν από αυστηρό έλεγχο.

Στον αντίποδα της κυβερνητικής λογοκρισίας κάθε είδους, βρίσκονται θιασώτες της ιδέας «Ίντερνετ για όλους», που επιστρατεύουν την τεχνολογία για να δώσουν πρόσβαση στους πολίτες των χωρών αυτών.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις ασκούν λογοκρισία μέσω κεντρικών κόμβων από τους οποίους διοχετεύεται το περιεχόμενο του Ίντερνετ στους τοπικούς χρήστες. Είναι ευκολότερο τεχνικά να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένα site, παρά να φιλτράρουν το περιεχόμενό τους. Πολλοί κάτοικοι μπαίνουν στο Δίκτυο παρακάμπτοντας τον κυβερνητικό κόμβο, αφού χρησιμοποιούν κόμβους στο εξωτερικό, δορυφορικά τηλέφωνα ή μία παλιότερη από το Web υπηρεσία του Δικτύου, που ονομάζεται ftp.

LΙΝΚS:

Εταιρείες που προστατεύουν το απόρρητο του χρήστη:

* http://www.safeweb.com

* http://www.anonymizer.com

* http://www.silentsurf.com

* http://www.the-cloak.com

 


 


 

<----- Αρχική




ΤΑ ΝΕΑ , 06-10-2001, Σελ.: N67  Κωδικός άρθρου: A17160N671


 

 

 

 

 

 

Επικοινωνία: terracomputerata AT gmail DOT com