Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

Η 53η διεθνής έκθεση βιβλίου αναζητεί λύσεις στα νέα προβλήματα που φέρνουν μαζί τους οι σύγχρονες τεχνολογίες

Από το 1949 μέχρι σήμερα, η έκθεση της Φραγκφούρτης αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό γεγονός της διεθνούς εκδοτικής κοινότητας. Με περισσότερους από 6.000 εκθέτες προερχόμενους από 100 χώρες περίπου, εξασφαλίζει τη διακίνηση πνευματικών δικαιωμάτων από τη μια άκρη του πλανήτη στην άλλη, λειτουργώντας παράλληλα και ως παρατηρητήριο των τάσεων που θα σφραγίσουν άμεσα το εκδοτικό τοπίο.

Πόσο γρήγορα θα επιβληθεί η μικροσκοπική οθόνη ως μέσο ανάγνωσης;

Πώς θα διαμορφωθούν οι βιβλιοθήκες μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια;

Πώς θ' αντιμετωπίσουν οι εκδότες, οι συγγραφείς και οι βιβλιοπώλες την πρόκληση των νέων τεχνολογιών;

Κατά πόσο η τεχνολογία θα διευκολύνει την αγορά των μεταφράσεων;

Και πώς θα καταβάλλονται τα δικαιώματα στο ψηφιακό περιβάλλον;

Τα παραπάνω ερωτήματα απασχόλησαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς τα σημαντικότερα επαγγελματικά έντυπα των εκδοτών, και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν θα είναι η αφετηρία μιας -κλειστής για το κοινό- συνδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί αύριο κιόλας, πριν ανοίξει τις πύλες της η έκθεση. Σ' αυτήν, έχουν κληθεί μερικά από τα «πιο έμπειρα και δημιουργικά μυαλά» του χώρου.

Ανάμεσά τους, ο εκπρόσωπος της Siemens καθηγητής Κλάους Βόιριχ, ο διευθυντής του Random House Πίτερ Ολσον, ο δημιουργός της πρώτης ψηφιακής βιβλιοθήκης Τρόι Ουίλιαμς και ο συγγραφέας Γουόρεν Αντλερ (βλ. «Ο πόλεμος των Ρόουζ»), ο οποίος δεν αρκείται πλέον στο να επινοεί ιστορίες αλλά εκδίδει και διανέμει ο ίδιος τη δουλειά του!

Η αλματώδης εξέλιξη των νέων τεχνολογιών, μια εξέλιξη που επιτρέπει πλέον την αγοραπωλησία πνευματικών δικαιωμάτων μέσω e-mail, πόσο απειλεί άραγε το μέλλον της ίδιας της έκθεσης;

Ιντερνετ και βιβλίο


Ο Λορένζο Ρούντολφ δεν ανησυχεί. Με το που ανέλαβε πέρυσι τα ηνία της Φραγκφούρτης, δήλωνε: «Η ανάπτυξη του Ιντερνετ στον εκδοτικό τομέα είναι δρόμος χωρίς επιστροφή. Στη Φραγκφούρτη, όμως, πέρα από τις συμφωνίες, γίνονται και προσωπικές επαφές. Είναι το ετήσιο ραντεβού της εκδοτικής οικογένειας. Δεν πιστεύω πως θα έχουμε μείωση συμμετοχών».

Πράγματι, στην προηγούμενη διοργάνωση σημειώθηκε άνοδος των επισκεπτών κατά 7,5%, ενώ και φέτος, στο καινούριο εκθεσιακό μέγαρο, αναμένονται περισσότερα από 300.000 άτομα!

Ο 42χρονος ελβετός δικηγόρος, επικεφαλής επί μακρόν της φουάρ τέχνης της Βασιλείας (1991-2000), δεν ανησυχεί ούτε για το μέλλον του βιβλίου.

«Η ολοένα και μεγαλύτερη παρουσία των ηλεκτρονικών μέσων στην αγορά είναι απολύτως φυσική. Οταν εμφανίστηκε το βίντεο, έγινε λόγος για το θάνατο του κινηματογράφου. Κι όμως συνέβη ακριβώς το αντίθετο: σημασία έχει πάντα το περιεχόμενο».

Η ελληνική παρουσία στη Φραγκφούρτη -μέσω του θεσμού της τιμώμενης χώρας- διαφημίζεται εδώ και μήνες στο Διαδίκτυο, στην επίσημη ιστοσελίδα της έκθεσης.

 

 


 

<----- ΑρχικήΜπορείτε να επισκεφθείτε τη 53η διεθνή έκθεση βιβλίου στη διεύθυνση:

www.frankfurt-book-fair.com

 Ελληνικός δικτυακός τόπος για το βιβλίο:

www.book.culture.gr 

 

 

 

 

 

Φιλολογική επιμέλεια: Σοφία Νικολαΐδου -  Σχεδιασμός ιστοσελίδας Τερέζα Γιακουμάτου