Και τώρα ηλεκτρονική μελάνη!
ΕΦΕΥΡΕΣΗ 33ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΜΙΤ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Στα 33 του χρόνια ο Γιόζεφ Γιάκομπσον,καθηγητής
του περίφημου ΜΙΤ της Βοστώνης, κατάφερε να βρει, μέσα στο
εργαστήριο ερευνών Μedialab, τον τρόπο με τον οποίο η εφεύρεση του Γουτεμβέργιου αλλάζει μορφή για να μπει στην τρίτη χιλιετία. Το μέλλον του βιβλίου βρίσκεται στην ηλεκτρονική μελάνη.
Με την εφεύρεσή του ο Γιάκομπσον, καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, είναι σε θέση όπως ισχυρίζεται να δημιουργήσει το ηλεκτρονικό βιβλίο. Το οποίο στην εμφάνιση θα μοιάζει με αυτό που μέχρι σήμερα ξέρουμε ότι γίνεται από χαρτί. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, σκοπός της ομάδας του δεν είναι ο αφανισμός του βιβλίου, αλλά η ανανέωσή του. «Θα αισθανόμουν πολύ άσχημα αν ζούσα σε έναν κόσμο όπου ο μόνος τρόπος πρόσβασης σε πληροφορίες θα γινόταν μόνο μέσω οθόνης. Το βιβλίο όμως έχει ιδιότητες πολύ σημαντικές για να πάνε χαμένες: ελαφρύ, διαθέσιμο, ελάχιστο κόστος, λειτουργία χωρίς κατανάλωση ενέργειας, ποιότητα στην εκτύπωση. Επιπλέον, το βιβλίο αποτελεί μια "επιφάνεια" ιδιαίτερα προσαρμοσμένη στον άνθρωπο. Ο εγκέφαλός του διαθέτει μια εξαιρετική πανοραμική μνήμη που του επιτρέπει να εντοπίζει κατά προσέγγιση μια πληροφορία ή μια παράθεση μετά την ανάγνωση. Έτσι γνωρίζουμε αν πρέπει να ψάξουμε στην αρχή, στη μέση ή στο τέλος του βιβλίου. Εξάλλου, το ξεφύλλισμα ενός έργου επιτρέπει το γρήγορο ξεπέταγμα του περιεχομένου. Μια ευκολία που κανένας υπολογιστής και καμία διεύθυνση του Ίντερνετ δεν είναι σε θέση να προσφέρει. Επομένως, πρέπει να διατηρήσουμε αυτές τις ιδιότητες προσδίδοντας του και μερικές νέες δυνατότητες». Η πιο απλή μορφή αυτού του σχεδίου θα είναι ένα «βιβλίο» που θα αποτελείται από λευκές, μαλακές, πλαστικοποιημένες σελίδες. Ο αναγνώστης θα είναι σε θέση να τις γεμίσει με τις γραπτές προτιμήσεις του μέσω ενός υπολογιστή σερφάροντας στον κυβερνοχώρο και επιλέγοντας ό,τι τον ενδιαφέρει, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της ηλεκτρονικής μελάνης. Η ηλεκτρονική μελάνη αποτελείται από μικροκάψουλες που περιέχουν μαύρα και λευκά μόρια άνθρακα και διοξειδίου του τιτανίου. Διοχετεύοντας ένα ηλεκτρικό πεδίο σε μία στρώση αυτής της μελάνης πάνω στην επιφάνεια της σελίδας, μπορούμε να παρέμβουμε στη θέση αυτών των δύο τύπων σωματιδίων στο εσωτερικό της κάψουλας. Έτσι ώστε να γίνεται ο διαχωρισμός λευκού-μαύρου και να πετυχαίνουμε τον σχηματισμό γραμμάτων, σχεδίων, γραφικών παραστάσεων και φωτογραφιών. Ένα μάλιστα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά αυτού του συστήματος είναι η σταθερότητα του ακόμα και όταν διακοπεί η παροχή ρεύματος. Καθένα από τα σημεία εξακολουθεί να μένει λευκό ή μαύρο. Όσο για τις χρωματικές διακυμάνσεις, αυτές μπορούν να επιτευχθούν με την προσθήκη φίλτρων πάνω στη στρώση της μελάνης.
Η προέλευση αυτής της ιδέας βρίσκεται στις πρωταρχικές σπουδές του Τζόζεφ Γιάκομπσον. «Ονειρευόμουν ένα βιβλίο ικανό να περιέχει μια μεγάλη ποσότητα επιστημονικών και μαθηματικών πληροφοριών. Ένα είδος ιδεώδους αρχειοθέτησης». Και οι δυνατότητες που προσφέρει αυτό το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι απεριόριστες. «Αναζητούσαμε τον τρόπο με τον οποίο θα επαναπροσδιορίζαμε την ανάγνωση, θα δημιουργούσαμε την τελευταία λέξη στο βιβλίο.
Για μένα πρόκειται για μια συλλογή μοναδική που θα περιείχε ταυτόχρονα το σύνολο των κειμένων που έχω διαβάσει, αλλά και όλες τις σημειώσεις, τις ιδέες και τις σκέψεις που έχω κάνει. Αυτό το μοναδικό βιβλίο θα με συνοδεύει στο υπόλοιπο της ζωής μου. Και θα μου επιτρέπει να έχω πρόσβαση κάθε στιγμή σε οποιοδήποτε σημείο του περιεχομένου του.
Ένα τέτοιο βιβλίο θα παρέχει απεριόριστες διευκολύνσεις στον χώρο της εκπαίδευσης. Το περιεχόμενο των σχολικών εγχειριδίων αλλάζει από χρόνο σε χρόνο. Με την ηλεκτρονική μορφή είναι πιο εύκολο να γίνονται μετατροπές χωρίς κόστος».
Ο Γιάκομπσον αναγνωρίζει στο ηλεκτρονικό βιβλίο και έναν ακόμη ρόλο που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του βιβλίου προορισμένου για έναν και μόνον αναγνώστη.
«Αν για παράδειγμα με ενδιαφέρει το οτιδήποτε για τα αραβικά άλογα, μπορώ να το συγκεντρώσω μέσα από επιστημονικά άρθρα και δημοσιεύματα σε εφημερίδες. Το αποτέλεσμα θα είναι μία μοναδική έκδοση, που δεν θα υπάρχει πουθενά αλλού και θα έχει γίνει μόνο για μένα. Γίνομαι λοιπόν ο εκδοτικός οίκος και ο μοναδικός αναγνώστης της παραγωγής μου».
Η τεχνολογία του ηλεκτρονικού βιβλίου είναι τόσο εξελιγμένη σε τρία με πέντε χρόνια, όπου θα έχουν γίνει οι τελευταίες βελτιώσεις, το σύστημα θα έχει βγει στην αγορά που θα είναι δυνατή και η παροχή ήχου και βίντεο μέσα σε αυτές τις σελίδες. Επομένως το βίντεο θα αποτελέσει μέρος των περιεχομένων του ηλεκτρονικού βιβλίου. Όσο για τη μνήμη του θα εμπεριέχεται μέσα στο εξώφυλλο του βιβλίου. Και για να προλάβει τις σκέψεις πως η βιομηχανία των εκδόσεων θα δεχθεί ένα σοβαρό πλήγμα από αυτήν την εφεύρεση, ο Γιάκομπσον εξηγεί πως ανάμεσα στις επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει σε αυτές τις έρευνες του Μedialab είναι και ο εκδοτικός κολοσσός του συγκροτήματος Χιρστ. «Το ηλεκτρονικό βιβλίο πρόκειται να δώσει την ευκαιρία στην αγορά των εκδοτών, να εκσυγχρονιστούν προκειμένου να μπουν στην εποχή της πληροφορικής».
<-----
Αρχική
|