Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

Noam Chomsky   

Η δύναμη του Ίντερνετ 


Πολλοί διανοούμενοι θεωρούν ότι η εξάπλωση του Ίντερνετ και η πρόσβαση στις πληροφορίες του Διαδικτύου, του απλού πολίτη, αποτελεί μια κατάκτηση της δημοκρατίας. Έτσι αντιμετώπισαν με ιδιαίτερη καχυποψία τη συγχώνευση της μεγαλύτερης εταιρείας Ίντερνετ, της Αmerica Οn Line, με την Τime Warner. Πώς βλέπετε εσείς αυτές τις εξελίξεις; «Οι μεγάλες εταιρείες είναι φυσικό να θέλουν να εμποδίσουν την ελεύθερη πρόσβαση, που δίνει μεγαλύτερη εξουσία στον κόσμο και είναι εναντίον των συμφερόντων τους. Απόδειξη της δύναμης του Ίντερνετ είναι ότι χωρίς να υπάρξει προηγούμενη συνεννόηση, άνθρωποι πολύ διαφορετικοί από πολλές χώρες του κόσμου, χωρίς να έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους, μαζεύτηκαν έξω από τον χώρο όπου συνεδρίαζε ο Διεθνής Οργανισμός Εμπορίου στο Σιάτλ και διαδήλωσαν δυναμικά την αντίθεσή τους στη νέα τροπή των πραγμάτων. Δεν ήταν επανάσταση. Ήταν όμως μία ένδειξη του τι μπορεί να γίνει μέσω του νέου επιπέδου εκπαίδευσης και οργάνωσης που δίνει το Διαδίκτυο. 

Από την άλλη πλευρά, όποια και να είναι τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών, δεν είναι εύκολο πλέον να "κόψεις" την πρόσβαση του πολίτη στο Ίντερνετ. Πιστεύω ότι στα επόμενα χρόνια θα δούμε ότι η πρόσβαση σε κάποιες πληροφορίες θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη είτε με ανάγκη χρησιμοποίησης κάποιων κωδικών είτε με την έμμεση προσέλκυση των χρηστών σε πληροφορίες άσχετες από αυτές που αναζητεί. 

Παραδείγματος χάριν, με το που θα μπαίνεις στο Διαδίκτυο, θα βομβαρδίζεσαι από χιλιάδες πληροφορίες εμπορικού χαρακτήρα και διαφημίσεις που θα κάνουν ολοένα πιο δύσκολη την προσπάθειά σου να παραμένεις εστιασμένος στον στόχο της αναζήτησής σου. Δηλαδή, με ένα "κλικ" θα μπαίνεις σε ένα εμπορικό κέντρο και θα μπορείς να ψωνίσεις χιλιάδες προϊόντα, που θα εμφανίζονται ως "μοναδικές ευκαιρίες" μπροστά σου. 

Έτσι, εάν θέλεις να βρεις το τι πραγματικά συμβαίνει π.χ. με τον Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου, αν και επί της αρχής θα έχεις τη δυνατότητα να το κάνεις, στην πραγματικότητα, όμως, θα είναι πολύ δύσκολο να το πετύχεις. 

Όμως, πιστεύω ότι και στο μέλλον αυτός ο οποίος είναι αποφασισμένος να βρει αυτό που ψάχνει, θα το βρει ακόμη κι αν οι περισσότεροι θα καταλήγουν στο εμπορικό κέντρο. Από εκεί και πέρα, το κατά πόσο, όμως, το σύστημα θα μπορεί να αποπροσανατολίζει τον πολίτη που χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο χωρίς συνέπειες, αυτό εναπόκειται στην αντίδραση του κόσμου». 

 

 


 

<----- Αρχική
Απόσπασμα συνέντευξης στο Ν. Παπαδόπουλο


ΤΑ ΝΕΑ , 04-03-2000  , Σελ.: R08 
Κωδικός άρθρου: A16684R081  

 

 

 

 

 

Φιλολογική επιμέλεια: Σοφία Νικολαΐδου terracomputerata AT gmail DOT com-  terracomputerata AT gmail DOT com