Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Περιηγήθηκα... στο Τhese Waves of Girls...

Της Σοφίας Νικολαίδου... της Caitlin Fischer, http: //www.yorku.ca/caitlin/waves/. Τι είναι αυτό; Το υπερκείμενο που απέσπασε το φετινό βραβείο e-literature. Η βραβευμένη νουβέλα συντίθεται από μικρές ιστορίες που διαπλέκονται μεταξύ τους. Θέμα: η παιδική ηλικία από την οπτική γωνία ενός τετράχρονου, ενός δεκάχρονου, ενός δωδεκάχρονου κοριτσιού κ.ο.κ. Η ζωή των κοριτσιών στο καλειδοσκόπιο: η σκληρότητά της, οι μνήμες της, τα παιχνίδια και η αφύπνιση της σεξουαλικότητας. Ο αναγνώστης κυκλοφορεί από τη μια ιστορία στην άλλη μέσα από τους υπερδεσμούς. Σχηματίζει τη δική του αναγνωστική διαδρομή. 

Μα υπάρχει «ηλεκτρονική λογοτεχνία»; Κυκλοφορεί η τέχνη στα καλώδια; Τι είναι επιτέλους η περιλάλητη «hyperliterature»; 

- Εικόνα, ήχος, βίντεο, λόγος βράζουν μαζί και το παραγόμενο απόσταγμα, λένε οι εμμανείς της τεχνολογίας, απευθύνεται σε πολλές αισθήσεις. Είναι τέχνη ­ και μάλιστα τέχνη με υψηλά γράδα. 

- Αυτά τα είδαμε και αλλού, αντιλέγουν οι τεχνοσκεπτικιστές. Το μόνο που αλλάζει είναι το μέσο. Ο Cortasar, ο Ρavic, ο Queneau παρουσίασαν ανάλογα παίγνια στα βιβλία τους. Ενέπλεξαν τον αναγνώστη στην κατασκευή του νοήματος και της δομής του κειμένου. 

- Το δίκτυο αποτελεί μια εκδοτική πρόκληση, επιμένουν οι κάτοικοι της terra computerata. «Λογοτεχνία χωρίς ενδιάμεσους» είναι το μότο. 

- Αυτά να τα πείτε αλλού, απαντούν οι τεχνοεπιφυλακτικοί. Επισκέψιμες λογοτεχνικές ιστοσελίδες είναι μόνο όσες υποστηρίζονται από έναν ισχυρό μηχανισμό διαφήμισης και προώθησης του προϊόντος της λογοτεχνίας. 

Η συζήτηση συνεχίζεται. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά... 

Κάντε ένα κλικ στο βραβευμένο κείμενο. Κρατώντας το ποντίκι, ξεψαχνίστε το. Η τεχνολογία μπορεί να είναι της ιδεολογίας ή του γούστου σας, μπορεί και όχι. Όπως και να έχει το πράγμα, κάτι τρέχει στο δίκτυο. Μπορεί να σας κάνει κλικ. 


 

<----- Αρχική

 

ΤΑ ΝΕΑ , 03-11-2001 , Σελ.: P42 
Κωδικός άρθρου: A17183P422 


 

 

 

 

 

 

terracomputerata AT gmail DOT com